Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας η απεμπλοκή από τη λιτότητα και η αποκατάσταση της νομιμότητας

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στον σταδιακό απεγκλωβισμό από τη λιτότητα και την άρση της λαϊκής κυριαρχίας» έθεσε τον κεντρικό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» με συμμετοχή

και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία, βασικός κορμός του οποίου είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην έννοια της ανάπτυξης ως μέσο για την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί αυτή να είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής ισοπέδωσης, αλλά αντίθετα πρέπει να στηριχθεί στην στήριξη της ενεργού ζήτησης. Δεν πρέπει στηρίζεται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, στα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι τη βαθιά κρίση δε θα την ακολουθήσει ο κύκλος της άνεργης ανάπτυξης» τόνισε προσθέτοντας ότι η παραγωγή δεν πρέπει να στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει πίσω της η λιτότητα.

Αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Αριστεράς αυτούς τους 6 μήνες όπως στην εφαρμογή του πρώτου πυλώνα του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, την κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και εξασφάλιση της πρόσβασης και των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία, την υλοποίηση της μεγάλης δέσμευσης για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και την αποποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000. Επιπλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον αντιδημοκρατικό νόμο για την πολιτική επιστράτευση και τα προγράμματα Voucher και έδωσε δείγματα γραφής ενός άλλου πολιτικού ήθους και μιας νέας αντίληψης για τη διαχείριση των κοινών υποθέσεων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο «εγγυάται την κοινωνική ευημερία και την αναδιανομή του εισοδήματος» και « στηρίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογία, την ποιότητας της οικονομίας» και όχι στην καταβαράθρωση των μισθών.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα βασικά επίδικα της συμφωνίας τα σημεία της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται με πρώτο και κύριο την αναδιάρθρωση του χρέους, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και τέταρτο το κρίσιμο και κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει 10 παρεμβάσεις κλειδιά που θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν τρία πεδία: την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας, την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Επιτέθηκε στην Ν.Δ. ότι η πολιτική της έχει ως στόχο τον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, δηλαδή η ακόμη πιο σφοδρή επίθεση στη υγεία την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση και να πάρουν πίσω όλα τα θετικά νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ τόνισε ότι αν «η ΝΔ επιστρέψει στην εξουσία μαζί της θα γυρίσουν και τα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας».

Αντίθετα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή: Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας, την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας, την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αναφορικά με την μεταρρύθμιση του κράτους ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε εξιδεικευμένες παρεμβάσεις που αφορούν την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Αύριο Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στις 2 το μεσημέρι.
Πηγή avgi.gr

The post Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας η απεμπλοκή από τη λιτότητα και η αποκατάσταση της νομιμότητας appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα