Αφιέρωμα της ΝΕΡΙΤ για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, η ΝΕΡΙΤ παρουσιάζει ένα επετειακό τηλεοπτικό αφιέρωμα την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.15.

Η Βίκυ Φλέσσα υποδέχεται στο στούντιο τον Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη και τον Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Περικλή Βαλλιάνο, σε μια

διεξοδική συζήτηση σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε η δράση της Φιλικής Εταιρείας στη διαμόρφωση της νεοελληνικής εθνικής συνείδησης και την προετοιμασία της επανάστασης του 1821. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και την εξάπλωσή της, οι επιρροές που δέχτηκαν από τη νεωτερική ιδεολογία και τις αξίες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, καθώς και η ιστορική αλήθεια και οι αστικοί μύθοι που αναπτύχθηκαν γύρω από τη Φιλική Εταιρεία στην μεταπελευθερωτική Ελλάδα.

Η συζήτηση διανθίζεται με ρεπορτάζ για τον ιστορικό ρόλο της Φιλικής Εταιρείας. Ειδικότερα:

Ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό κ. Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, μιλά μέσω skype στη Μαρία Αλεξάκη για τις εκδηλώσεις που οργανώνει το ίδρυμα στη γενέθλιο πόλη της Φιλικής Εταιρείας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ίδρυσή της.Η Φιλική Εταιρεία έδωσε το όνομά της σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της Αθήνας, την Πλατεία Κολωνακίου. Πόσοι Αθηναίοι το γνωρίζουν όμως; Ο μεγάλος ποιητής και συγγραφέας Νάνος Βαλαωρίτης – κάτοικος της περιοχής για πολλά χρόνια – μίλησε στη Βάσω Τζανακάκη.Μαθητές και καθηγητές του Αρσακείου μιλούν στη Μαρία Σταθοπούλου για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η Φιλική Εταιρεία από το σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ αποκαλύπτουν και μια σημαντική ιστορική λεπτομέρεια: τη συμμετοχή Φιλικών στη σύσταση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, με τη μέριμνα της οποίας ιδρύθηκε το Αρσάκειο.

The post Αφιέρωμα της ΝΕΡΙΤ για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα