250.000 δολάρια κόστισε η άδεια χρήσης τραγουδιού των Beatles σε επεισόδιο του Mad Men

Στο επεισόδιο του δημοφιλούς Mad Men που προβλήθηκε την περασμένη Κυριακή το βράδυ ο επιτυχημένος διαφημιστής Ντον Ντρέιπερ κάθεται στην designer πολυθρόνα του για να ακούσει το τραγούδι των Beatles «Tomorrow Never Knows» από το άλμπουμ τους Revolver του 1966, μια σπάνια περίπτωση όπου τηλεοπτική σειρά χρησιμοποιεί αυθεντική ηχογράφηση των Beatles

σε επεισόδιο.

Γιατί είναι τόσο σπάνια; Σύμφωνα με την Wall Street Journal η σχετική άδεια κόστισε 250 χιλιάδες δολάρια! Η αμοιβή μοιράστηκε ανάμεσα στη Sony/ATV στην οποία ανήκουν τα εκδοτικά δικαιώματα του τραγουδιού και στην EMI στην οποία ανήκει η αυθεντική ηχογράφηση.

Τις περισσότερες φορές που ένα διαφημιστικό ή μια σειρά χρησιμοποιεί τραγούδι των Beatles πρόκειται για διασκευή άλλου συγκροτήματος καθώς τα εκδοτικά δικαιώματα είναι φθηνότερα από αυτά των αυθεντικών ηχογραφήσεων.

Όπως αναφέρει το Hollywood Reporter, ο δημιουργός του Mad Men Μάθιου Γουίνερ ήταν αυτός που επέμενε σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο και κατάφερε τελικά να πείσει το κανάλι AMC να πληρώσει αυτό το τεράστιο χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα επίσης με το Canadian Press, οι Πολ Μακάρτνεϊ, Ρίνγκο Σταρ, Γιόκο Όνο και Ολίβια Χάρισον, όλοι υπέγραψαν την άδεια, καθώς τα εναπομείναντα μέλη των Beatles είναι θαυμαστές της σειράς.

Ευκαιρία να θυμηθούμε το αριστουργηματικό τραγούδι

Keywords
Τυχαία Θέματα