10 εξώφυλλα του New Yorker που απορρίφθηκαν (εικόνες)

Για κάθε επιτυχημένη εικονογράφηση που βάζει το περιοδικό New Yorker στο εξώφυλλο του κάθε βδομάδα, υπάρχει μια πλειάδα ιδεών, σχεδίων ακόμα και ολοκληρωμένων σχεδιαστικών προτάσεων που δεν τα κατάφεραν στην τελική επιλογή και κόπηκαν.

Από το 1993 που έγινε art editor του περιοδικού, η Φρανσουάζ Μολί μαζεύει όλα αυτά τα σχέδια που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.

Τώρα η Μολί, ιδρύτρια του περιοδικού RAW της δεκαετίας του ’80 μαζί με τον κομίστα σύζυγό της Αρτ Σπίγκελμαν, τα

συγκέντρωσε σε ένα coffee-table βιβλίο με τίτλο «Blown Covers».

Η ίδια διαλέγει για τον Observer και σχολιάζει τα αγαπημένα της κομμένα σχέδια.

1. Στην κορύφωση του σκανδάλου με τη Μόνικα Λουίνσκι ο Αρτ Σπίγκελμαν πρότεινε αυτό το σχέδιο με τίτλο «Η τελευταία επιθυμία του Κλίντον».

2. Σε ένα σχέδιο που απορρίφθηκε αρκετά νωρίς ο Αρτ Σπίγκελμαν χρησιμοποίησε έναν εύθυμο Άι-Βασίλη για να κάνει ένα σχόλιο σχετικά με το να θυμόμαστε όσους έχουν ανάγκη. Μετά από διάφορες εκδοχές του ίδιου σχεδίου που επίσης κόπηκαν ο Αρτ το χρησιμοποίησε ως ευχετήρια κάρτα.

3. Μετά την έκθεση του ειδικού ανακριτή Κεν Σταρ για την υπόθεση Κλίντον-Λουίνσκι  ο Σπίγκελμαν έφτιαξε αυτό το σχέδιο. Την εβδομάδα που θα κυκλοφορούσε ο Λάρι Φλιντ του Hustler απείλησε ότι θα αποκάλυπτε σκάνδαλα 11 Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου.

4. Κάθε εξώφυλλο είναι κι ένα Ρόρσαχ τεστ. Η εικόνα του Ζόχαρ Λαζάρ δύο γκέι αμερικανών στρατιωτών που φιλιούνται μπορεί να εκληφθεί είτε ως μια γιορτή της ανεκτικότητας σε ένα καταπιεστικό μέρος είτε ως ένα παράδειγμα όπου η Αμερική επιβάλλει τις αξίες της, χωρίς να είναι ευπρόσδεκτες – είτε και τα δύο.

5.  Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2004 ο Μπάρι Μπλιτ πρότεινε αυτή την εικόνα που έχει αναφορές σε ένα περιστατικό που πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα. Αν και δεν έδειχνε το πρόσωπο που κρατάει το παιδί, αυτό είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τα χαρακτηριστικά ρούχα του Μάικλ Τζάκσον.

6. Όταν ο Μπάρι Μπλιτ έφερε αυτή την εικόνα, ο Ντέιβιντ Ρέμνικ, ο αρχισυντάκτης που παίρνει όλες τις τελικές αποφάσεις έλειπε σε ταξίδι, αλλά μου ζήτησε να τη δείξω σε όλους. Οι συνάδελφοι γέλασαν αλλά κατέληξαν στο ότι δεν «κάνει» γιατί ούτε ο πάπας ούτε τα σκάνδαλα που μάστιζαν την καθολική εκκλησία είχαν κάποια σχέση με την Μέριλιν Μονρόε.

7.  Όταν ο Ομπάμα πέρασε τελικά το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων, ο Λου Ρομάνο (αριστερά) και ο Μπάρι Μπλιτ (δεξιά) πρότειναν ένα παιχνίδι με τις μασκότ των δύο κομμάτων, όπου ο γάιδαρος των Δημοκρατικών εξετάζει τον ασθενή ελέφαντα των Ρεπουμπλικάνων – του Μπλιτ είναι λίγο πιο σκανδαλιστικός.

8. Μερικές φορές φαίνεται ότι οι καλλιτέχνες πειράζουν με παιχνιδιάρικη διάθεση τα παλιά εξώφυλλα του New Yorker, αν και ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, ο Σκοτ Μίλερ ισχυρίζεται ότι έμπνευση γι’ αυτό το «ζετέ» αποτέλεσε μια εμπειρία κοινή σε όσους ασχολούνται με το κλασικό μπαλέτο.

9. Το σκάνδαλο που υποχρέωσε σε παραίτηση τον βουλευτή των Δημοκρατικών, Άντονι Βά

Keywords
Τυχαία Θέματα