Ζωογόνες νόσοι: Η νέα απειλή υποσαχάριας Αφρικής & ΝΑ Aσίας

Η υποσαχάρια Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ζωογόνες νόσους που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα κρούσματα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

`Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι ιοί που μεταφέρονται από τις νυχτερίδες, όπως για παράδειγμα, μπορεί να επιτεθούν στους ανθρώπους είναι η νέα απειλή για τις δύο αυτές περιοχές του

πλανήτη.

Περίπου το 60 έως 75 τοις εκατό των αναδυόμενων λοιμωδών ασθενειών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι οι λεγόμενες ζωογόνοι νόσοι που προκαλούνται από τις νυχτερίδες που μέχρι σήμερα θεωρούνται η πηγή της λύσσας.

Η μελέτη έγινε από το University College του Λονδίνου (UCL), τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με στόχο να χαρτογραφήσει τους παράγοντες υψηλού κινδύνου για νέες νόσους .

Συγκεκριμένα για τις νυχτερίδες διαφάνηκε ότι οι πιθανές επαφές του ανθρώπου με αυτές στην υποσαχάρια Αφρική ενδεχόμενα να είναι πηγή μόλυνσης και μετάδοσης μέσω των υγρών του σώματος ή και του ωμού κρέατος των νυχτερίδων.

Η έρευνα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 1900 και 2013, διαπιστώσε ότι ολόκληρη η Δυτική Αφρική - το επίκεντρο της πρόσφατης επιδημίας του Έμπολα - είναι σε υψηλότερο κίνδυνο όσο αφορά τους ζωονοσογόνους ιούς νυχτερίδων.

Η ευρύτερη περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και η Νοτιοανατολική Ασία, βρέθηκαν επίσης να είναι σημεία αναφοράς.

Ένας διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού της νυχτερίδας στον άνθρωπο οδηγείται σε υψηλότερα επίπεδα, λόγω της αύξησης του πληθυσμού των ανθρώπων και των ζώων σε άγριες περιοχές όπως τα δάση.

"Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές μπορούν να κυνηγήσουν με ρόπαλα τα θηράματά τους, αγνοώντας τους κινδύνους των μεταδοτικών ασθενειών που μπορεί να προκύψουν μέσω της αφής υγρών του σώματος και ωμού κρέατος νυχτερίδων», δήλωσε ο διδάκτωρ

ΠΗΓΗ: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα