Ζητούν περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για εναλλακτικό τουρισμό

Η TERRA CYPRIA ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ
Οι όποιοι σχεδιασμοί για την παραλία του Lady's Mile θα πρέπει να γίνουν με βασικό γνώμονα την προστασία του υγροτόπου και προτάσεις όπως η ασφαλτόστρωση και η φωταγώγηση δεν αποτελούν περιβαλλοντικά φιλικές ρυθμίσεις, αναφέρει το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, το οποίο προτείνει την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού.

Με αφορμή

την εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι εστιάτορες της περιοχής, ζητώντας την έναρξη έργων για αναβάθμιση των υπηρεσιών της παραλίας, το Terra Cypria, με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι το σύστημα Υγροτόπων Ακρωτηρίου αποτελεί τον πιο σημαντικό υγρότοπο του νησιού μας, αλλά κι έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο Ακρωτήρι, προστίθεται, έχουν καταγραφεί 27 φυσικοί οικότοποι και κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατομμύρια πουλιά κατά τις μεταναστευτικές περιόδους για τροφή, αναπαραγωγή και για να ξεχειμωνιάσουν και υποδεικνύει ότι οι όποιες ανθρώπινες επεμβάσεις, σε τέτοια ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα, πρέπει να γίνονται με εξαιρετική προσοχή, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα προκληθούν ζημιές στις υδρολογικές ισορροπίες και στα ευάλωτα είδη φυτών και ζώων που φιλοξενούν.

Εναλλακτικός τουρισμός
Το Ίδρυμα σημειώνει, ακόμη, πως η περιοχή του Ακρωτηρίου αποτελεί πόλο έλξης για κάθε λάτρη της φύσης κι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό στοιχείο περιβαλλοντικού φυσικού πλούτου για το νησί μας, το οποίο, «με τη σωστή αξιοποίησή του, μπορεί να προσελκύσει αρκετούς τουρίστες που δεν αναζητούν μόνο το μοντέλο ήλιος-θάλασσα, ούτε πολυτελείς αναπτύξεις και τσιμέντο.

Μπορεί να προσελκύσει εναλλακτικούς τουρίστες που αναζητούν το κάτι διαφορετικό, με επίκεντρο και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και μάλιστα σε περιόδους με χαμηλά τουριστικά ρεύματα για την Κύπρο», προσθέτει το Terra Cypria.

Ασφαλτόστρωση
Σχετικά με το ενδεχόμενο ασφαλτόστρωσης του δρόμου, η ανακοίνωση αναφέρει πως δεν μπορεί αυτό να θεωρηθεί περιβαλλοντικά φιλική αναβάθμιση και προτείνει μια μελετημένη βελτίωση του δρόμου, στο πλαίσιο της αειφορίας και με περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους, κάτι που -κατά το Ίδρυμα- μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση.

«Είναι πολύ σημαντικό, οι οποιοιδήποτε σχεδιασμοί να γίνουν με βασικό γνώμονα την επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί η ασύδοτη πρόσβαση οχημάτων εντός της περιοχής των Αλυκών», αναφέρει ακόμη το Terra Cypria και παράλληλα διαμηνύει πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φωταγωγηθεί όλος ο δρόμος, αφού θα επηρεάσει αρνητικά τα πολύ σημαντικά είδη της περιοχής, όπως τα μεταναστευτικά πουλιά και τις θαλάσσιες χελώνες οι οποίες γεννούν όλο και λιγότερο στην παραλία του Lady's Mile λόγω των ενοχλήσεων».

Σημειώνει, επιπρόσθετα, πως άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάζει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο θα πρέπει να ρυθμίσει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των εστιατορίων και των χώρων στάθμευσής τους, με τρόπο που να μην επηρεάζει τον υγρότοπο. Το Ίδρυμα αναμένει, τέλος, από το ρυθμιστικό σχέδιο να εξεύρει λύση στο πρόβλημα της «ανεξέλεγκτης μετακίνησης οχημάτων μέσα στις αλυκές και στις αμμοθίνες, ώστε ο άνθρωπος να απολαμβάνει χωρίς να βλάπτει το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα