Ζητούν ενημέρωση τα κόμματα

Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου απαιτούν από τον ΠτΔ
Για προσπάθεια συσκότισης όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό καταγγέλλουν την Κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και του λαού για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές του Κυπριακού, με άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Χρυσός Τουλούπης επισήμανε ότι η προσπάθεια εξωραϊσμού

της πορείας των συνομιλιών εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συναντήσεις του με ξένους επισήμους, επιβάλλει την άμεση ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, ώστε να καταφανεί «πού στηρίζει τη θέση αυτή και τι άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες εκτός από την επιχείρηση προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, τις διχοτομικές θέσεις Ακιντζί και τη σταδιακή αναβάθμιση του ψευδοκράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αν είναι με αυτόν τον τρόπο που ο κ. Αναστασιάδης, κι όσοι τον υποστηρίζουν, επιχειρούν να λύσουν και το Κυπριακό, τότε πολύ φοβόμαστε ότι το μόνο που θα πετύχουν είναι την αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων», τόνισε ο κ. Τουλούπης, ενώ κατηγόρησε, ταυτόχρονα, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι επέλεξε να παρουσιάζει την Τουρκία ως ενδιαφερόμενο τρίτο και όχι ως την κύρια πηγή του κυπριακού προβλήματος.

Άμεση ενημέρωση
Σε δηλώσεις της, η κ. Μαρίνα Χαραλάμπους, Εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού, επισήμανε ότι έχει παρέλθει αρκετός καιρός από την τελευταία σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου και από τότε υπάρχουν αρκετές εξελίξεις. «Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να γίνει ενημέρωση του Σώματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το ποια είναι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις και πόσο αληθινή είναι η πρόοδος που επικαλείται κατά καιρούς ο κ. Έιντε», τόνισε η κ. Χαραλάμπους, ενώ σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του Ε. Μ. Έιντε, «ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο ‘τελευταίο χιλιόμετρο’», με την οποία «επιχειρεί να δημιουργήσει μία τεχνητή ευφορία, ότι όπου να ‘ναι επίκειται λύση του Κυπριακού. Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι ελπίζει να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, έρχεται να ενισχύσει την ευφορία του κ. Έιντε, πρόσθεσε η κ. Χαραλάμπους, σημειώνοντας πως όλα αυτά επιβάλλουν την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων.

Από πού πηγάζει τόση αισιοδοξία;
Τη σύγκληση του ΕΣ ζήτησε με δηλώσεις της και η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου, ενώ παράλληλα διερωτήθηκε από πού αντλεί τόση αισιοδοξία ο κ. Έιντε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για γρήγορη λύση του Κυπριακού.

«Θεωρούμε ότι είναι καιρός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ενημερώσει τα κόμματα και τον λαό από πού αντλεί τόση αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού και μάλιστα μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, που είναι οι εκλογές του Μαΐου», επισήμανε η κ. Χρυσοστόμου, προσθέτοντας πως «στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο κ. Έιντε, ο οποίος μίλησε για ακόμα μια φορά ότι η λύση βρίσκεται πιο κοντά από οποιαδήποτε φορά και για την αισιοδοξία του που πηγαίνει πέραν της φαντασίας του». Γι' αυτό, θα το επαναλάβουμε, κατέληξε η κ. Χρυσοστόμου: «Είναι καιρός, ο κ. Αναστασιάδης να ενημερώσει εφ’ όλης της ύλης για αυτήν την πρόοδο, γιατί από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων προκύπτουν άλλα δεδομένα. Όταν καθημερινά προβάλλονται οι πάγιες τουρκικές θέσεις, ακόμα και από τον κατά τα άλλα προοδευτικό κ. Ακιντζί, τότε είναι άξιον απορίας από πού πηγάζει τόση αισιοδοξία».

Να ενημερώσει και να ακούσει…
Ο ΠτΔ, αντί να αξιοποιεί ευκαιρίες να καταγγέλλει την τουρκική αδιαλλαξία, συνεχίζει να μιλά για καλή θέληση των δύο πλευρών και ευκαιρία για success story, κατήγγειλε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Σίμος Αγγελίδης, προσθέτοντας πως επιβάλλεται να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο. «Αν ανησυχεί για τις δημόσιες δηλώσεις, ως Συμμαχία Πολιτών τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε. Το εμπάργκο δηλώσεων μετά το Εθνικό το έχουμε σεβαστεί και άλλες φορές, εν αντιθέσει με άλλα κόμματα», επισήμανε ο κ. Αγγελίδης, .

«Ενόψει των εντατικών συνομιλιών του Νοεμβρίου, αλλά και της απόφασης να μη γίνεται δημόσια ενημέρωση, καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο. Οφείλει ως Πρόεδρος να ενημερώσει έγκαιρα τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και να ακούσει τις Προτάσεις και τις εισηγήσεις αυτών», τόνισε ο Β' Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας, ενώ κατήγγειλε πως ο ΠτΔ, ενόψει των Βουλευτικών του Μαΐου, επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας για λύση του Κυπριακού.

Φοβούνται την ενημέρωση
Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο Αν. Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης υποστήριξε πως μόνο σύγχυση προκαλούν οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τη μια μέρα κατσαδιάζουν τον κ. Έιντε ότι είναι υπέρμετρα αισιόδοξος και την άλλη μέρα εκφράζουν ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά για "καλό κλίμα" και ο κ. Ακιντζί μας απειλεί με "κρίση" για το χαλλούμι!», σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης, ενώ πρόσθεσε πως ΠτΔ, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξακολουθούν να επιδιώκουν να κρατούν τον λαό και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σκοτάδι.
«Γιατί, άραγε, φοβούνται να ενημερώσουν τον κόσμο για το τι πραγματικά συζητούν και τι αποδέχονται στις διαπραγματεύσεις; Μήπως επειδή αυτό που πραγματικά συζητείται είναι η επαναφορά και η επιβολή του σχεδίου Ανάν;», διερωτήθηκε.

Κρίσιμο δίμηνο για την επίτευξη συγκλίσεων, δηλώνει ο Ακιντζί
Κρίσιμοι, για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις στα κεφάλαια που απέμειναν, είναι οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος, δήλωσε χθες ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι εντός 10 ημερών θα έρθουν στην Κύπρο οι ΥΠΕΞ τριών σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας, που δείχνει τη σημασία που δίδουν αυτές οι χώρες. Πρόσθεσε δε ότι αναμένει και την επίσκεψη του Προέδρου του ΑΚΡ Αχμέτ Νταβούτογλου, μόλις σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Ο Τ/κ ηγέτης επεσήμανε ότι από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η πολιτική ισότητα, η διζωνικότητα και τα θέματα ασφαλείας, λέγοντας πως, εάν δεν υπάρξει δικαιοσύνη, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία, η τ/κ πλευρά είχε στερηθεί από παλιά την πολιτική ισότητα και το ότι δεν μπορούσε να ιδωθεί ως κοινότητα ισότιμη, δημιούργησε την ουσία του προβλήματος. «Ήρθε πλέον η ώρα να αντικρίσουμε τις πραγματικότητες. Το στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι δικαίωμά μας να είμαστε στη διεθνή κοινότητα, να πάρουμε τη θέση μας σε αυτήν. Πιστεύω ότι πρέπει να παρουσιάσουμε στους νέους μια νέα δομή».

Πάλι… πρωτογενές δίκαιο
Ο Μουσταφά Ακιντζί υπογράμμισε, παράλληλα, τη σημασία μιας λύσης το συντομότερο, χαιρετίζοντας την προχθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μιλώντας για επιθέσεις εναντίον του στον ε/κ Τύπο ανέφερε επίσης ότι σε αυτήν τη διαδικασία δεν μπήκε στο παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών. «Ό,τι θέλουμε για εμάς, το θέλουμε και γι’ αυτούς», είπε, προσθέτοντας ότι επιδιώκει δύο δημοψηφίσματα που θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Εργάζονται, συνέχισε, ώστε ακόμη και αν δεν είναι ολόκληρη η συμφωνία, κάποια στοιχεία της να μπορούν να γίνουν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. «Στόχος είναι, προσβάλλοντας τη συμφωνία στο δικαστήριο, να εμποδιστεί η παραβίαση ή η αλλοίωσή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα