Ξεκάθαρο μήνυμα Τσίπρα σε Ευρώπη-Άγκυρα για προσφυγικό

Τη Λέσβο θα επισκεφθεί σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Ευρώπη και Άγκυρα, την οποία θα επισκεφθεί μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, έστειλε

χθες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

επισημαίνοντας το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η Ελλάδα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι η πόρτα εισόδου στο διάδρομο των προσφυγικών ροών. Είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου είναι η Τουρκία. Γι’ αυτό η λιγότερο επικίνδυνη για τις ανθρώπινες ζωές και η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να ξεκινάει και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, για να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου.

Την ανάγκη δημιουργίας κέντρου ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στη συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το κλειδί βρίσκεται στη συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς συμφώνησε, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει διπλή κρίση, ανθρωπιστική, απόρροια της οικονομικής κατάστασης, αλλά και από τα κύματα προσφύγων.

Ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε δίκαια τα ελληνικά αιτήματα και είπε πως θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα