Ζέτα: Όχι σε ρύθμιση ωραρίου που θα οδηγήσει σε απολύσεις

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ωράρια καταστημάτων δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζόμενων ή σε μείωση του εισοδήματός τους, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο όρος που έθεσε από την αρχή της συζήτησης.

Η κα Αιμιλιανίδου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής σε συνέχεια των άτυπων συζητήσεων ανάμεσα σε Βουλή και Κυβέρνηση για τη ρύθμιση των ωραρίων, τόνισε ότι δυστυχώς,

όλα τα σενάρια που μέχρι στιγμής προκρίνουν οι βουλευτές, καταλήγουν σε απολύσεις κι έτσι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές αναφορικά με το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Βουλής, δηλαδή του νομοθετικού σώματος και της Εκτελεστικής Εξουσίας. Οι δυο πλευρές, βρίσκονται σε συζητήσεις εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τη ρύθμιση του θέματος, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να διαφαίνεται ότι πλησιάζουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε την παράταση των άτυπων διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Εργασίας για διάστημα περίπου ενάμιση μηνός, δίνοντας έτσι μια ψυχολογική ανάσα για συμφωνία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016.

Τόσο από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων όσο και από τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας, έγινε ακόμα πιο σαφής η μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις θέσεις και στις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων, όπως οι καταστηματάρχες, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι όποια λύση κι αν αποφασιστεί, εν τέλει δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση ανάμεσα στις δυο πλευρές, ο ίδιος θα κηρύξει κι επισήμως την ύπαρξη αδιεξόδου, με την κάθε πλευρά να αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα