Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ελληνικά ΜΜΕ στην έδρα της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, ολοκληρώνοντας τις διήμερες επαφές του στην Αθήνα, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Στόχος για την Ελλάδα

είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, το να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και το να είναι ισχυρή στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Εκτίμησε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, τονίζοντας ότι έκλεισε με επιτυχία η α’ αξιολόγηση που ήταν φιλόδοξη και ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση, αν και παραμένουν ακόμη ανοιχτά προς επίλυση ορισμένα λεπτά ζητήματα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και οι εταίροι θα κάνουν το ίδιο και εμφανίστηκε αισιόδοξος και ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος και ότι η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να ανοίξει και μέχρι τα τέλη του χρόνου κάνοντας λόγο για συνολική συμφωνία. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν στεγανά ή διαχωρισμοί μεταξύ των θεσμών και ότι είναι σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στη συμφωνία αυτή και στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι αυτό είναι σημαντικό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Προσέθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούν ή ως προς ορισμένες προσεγγίσεις και ευαισθησίες τους, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει να προχωρήσουν όλοι μαζί, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.

Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε διάφορα επίπεδα και πτυχές, έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν και έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης της ανεργίας αλλά και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μείνουν στην Ελλάδα και να αναπτυχθούν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θεωρεί απαραίτητους για να διασφαλιστεί ευημερία, όπως τους διατύπωσε και κατά την ομιλία του τη Δευτέρα το βράδυ στο δείπνο του 27ου Συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου. Όπως είπε, πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, κάνοντας λόγο για στήριξη των πιο αδύναμων, τη συνεισφορά όλων (με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών), την κυριότητα του προγράμματος από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στην οικονομική διακυβέρνηση και συνέχεια στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε επισταμένα να υπεισέλθει σε λεπτομερή περιγραφή των διαφωνιών που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των θεσμών και επανέλαβε ότι η Κομισιόν είναι υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών αλλά όχι υπέρ της λιτότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν ήρθε στην Αθήνα για να κομίσει κανένα τέτοιο μήνυμα.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή τη στιγμή αυτά που πρέπει να γίνουν αναφέρονται σαφώς στη συμφωνία που είναι σε ισχύ. Όσον αφορά δε στο θέμα των εργασιακών, τάχθηκε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπέρ της τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο συγκεκριμένο θέμα, συμπληρώνοντας όμως ότι ταυτόχρονα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις τέτοιες που να διασφαλίσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Μοσκοβισί, σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, τόνισε ότι η Κομισιόν δεν εμπλέκεται σε ζητήματα που αφορούν στην πολιτική σκηνή της οποιασδήποτε χώρας, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πολύ βασικό για αυτήν να υπάρχει σταθερότητα στην οικονομική διακυβέρνηση και στη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, απαντώντας και πάλι σε ερώτηση σχετικά με το ποια μέτρα θα μπορούσαν να είναι αυτά που θα αποτελέσουν σημείο σύγκλισης μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η ύπαρξη προγράμματος δεν σημαίνει ότι μια χώρα χάνει την κυριαρχία της. Όταν τίθεται στόχος για ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας, το πώς θα γίνει αυτό είναι άλλο θέμα. Επανέλαβε ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είναι αρκετό και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για κάτι άλλο, χωρίς, όμως, ν’ αποκλείσει κατηγορηματικά το οτιδήποτε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, πριν τη συνέντευξη Τύπου, ολοκλήρωσε τις επαφές του με σύντομη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ νωρίτερα είχε πρόγευμα εργασίας με το ΔΣ και τον Πρόεδρο του ΣΕΒ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα