Ζ.Αιμιλιανίδου: Διασφαλίζεται η επάρκεια των συντάξεων

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε σήμερα ότι διασφαλίζεται η επάρκεια των συντάξεων που παρέχονται.

Σύμφωνα με την Έκθεση για την Επάρκεια των Συντάξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015, το καθαρό θεωρητικό ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης για την Κύπρο, κατά το 2053, θα ανέρχεται σε 70%, το οποίο συμπίπτει σχεδόν με το διάμεσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερβαίνει ελάχιστα το μέσο όρο των 28 χωρών της ΕΕ, εξήγησε η Υπουργός μιλώντας στην εκδήλωση «Κοινωνικές

Ασφαλίσεις, Επιδόματα και ΕΕΕ», που διοργανώθηκε από το Γυναικείο Όμιλο Πρωτοπορία.

«Η μεταβολή των θεωρητικών ποσοστών αναπλήρωσης από το 2013 στο 2053, για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, είναι αρνητική, σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου αυτή αυξάνεται, κυρίως λόγω της ωρίμανσης του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων» είπε η Υπουργός, σε χαιρετισμό της, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.

Σημείωσε ακόμα ότι η τελευταία αναλογιστική ανασκόπηση, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2014, που διενεργήθηκε από τον αρμόδιο αναλογιστή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έχει καταδείξει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, αφού όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και με τις πιο συντηρητικές παραδοχές, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο και ασφαλές πέραν και του έτους 2080.

«Βασική επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι να εφαρμόζει πολιτικές, μέτρα και προγράμματα στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, κοινωνικής ενσωμάτωσης και απασχόλησης, έτσι που, λαμβάνοντας υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και δυνατότητες κάθε ανθρώπου, να τον υποστηρίζει και ενδυναμώνει, ώστε να απολαμβάνει τα δικαιώματά του στον μέγιστο δυνατό βαθμό» είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), τον Ιούλιο του 2014, υπογράμμισε, διασφαλίζεται ότι κανένα άτομο ή οικογένεια δεν θα ζει κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας και, παράλληλα, παρέχεται στήριξη για τις ανάγκες φροντίδας των ατόμων με αναπηρίες ή άλλες ειδικές ανάγκες.

Όσον αφορά στα άτομα με αναπηρίες, είπε πως βασική αρχή την οποία εφαρμόζει το Υπουργείο είναι ότι κάθε πολίτης με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνει πέρα από ένα ελάχιστο επίπεδο κάλυψης των βασικών αναγκών διαβίωσης (που παρέχει το ΕΕΕ), υπηρεσίες και παροχές που να καλύπτουν τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία για φροντίδα, υποστηριχτική τεχνολογία και εξοπλισμό, διακίνηση, αποκατάσταση, ενσωμάτωση.

Πρόσθεσε ότι μέσω της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ο πολίτης με αναπηρία που ικανοποιεί τα απαιτούμενα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα λάβει πρόσθετα από το ΕΕΕ επιπλέον αναπηρικό επίδομα. Επιπλέον, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σύντομα εντός του 2017 θα αρχίσει να εκδίδει και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, μια νέα κάρτα που θα εφαρμοστεί σε οκτώ χώρες της ΕΕ και θα παρέχει στους κατόχους της ωφελήματα όταν διακινούνται στις χώρες αυτές, στους τομείς των μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού, σύμφωνα με την Υπουργό.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα