Υπουργός Ευρώπης ΗΒ:Σημαντικό ορόσημο η διάσκεψη της Γενεύης

Απαντητική επιστολή προς τη φιλοκύπρια βουλευτή Τερέζα Βίλιερς για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο με την οποία επαναλαμβάνει πάγιες θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης απέστειλε ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ο σερ Άλαν χαρακτηρίζει τη διάσκεψη της Γενεύης «σημαντικό ορόσημο» στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν για να συζητήσουν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Σημειώνει ότι μετά και

από τη συνάντηση σε επίπεδο ειδικών στο Μοντ Πελεράν, η διάσκεψη αναμένεται να συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό.

Παραπέμπει στη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών της 12ης Ιανουαρίου που ανέφερε ότι οι συζητήσεις στη Γενεύη, υπογράμμισαν την πρόθεση των συμμετεχόντων να βρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων, λύσεις «που λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης αναφέρει ότι οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να προκύψει εις βάρος της ασφάλειας του άλλου. «Αναγνώρισαν, επίσης, την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τις παραδοσιακές ανησυχίες περί της ασφάλειας των δύο κοινοτήτων, ενώ αναπτύσσουν ένα όραμα ασφάλειας για μια μελλοντική, ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον σερ Άλαν οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η στιγμή για να έρθουν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή έκβαση: «Το υιοθετούμε σθεναρά αυτό. Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών στη Γενεύη, με συνεχιζόμενη δέσμευση και πολιτική βούληση πιστεύουμε ότι μια ιστορική συμφωνία είναι εφικτή».

Καταλήγοντας, ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης χαιρετίζει την αποφασιστικότητα και το θάρρος των ηγετών των δύο κοινοτήτων και επαναλαμβάνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει πλήρως την τρέχουσα διαδικασία λύσης και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η επιστολή, που συντάχθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αποτελεί απάντηση στη βουλευτή των Συντηρητικών της περιφέρειας Chipping Barnet στο βόρειο Λονδίνο. Η κα Βίλιερς είχε απευθύνει επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον με την οποία μετέφερε τις θέσεις της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και μετά από την επιστροφή της από την Κύπρο στο πλαίσιο επίσκεψης βουλευτών της Διακομματικής Επιτροπής για την Κύπρο, η Τερέζα Βίλιερς έλαβε ξεκάθαρη θέση κατά των εγγυήσεων. «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να αρθούν οι εγγυήσεις τρίτων χωρών στην Κύπρο», δήλωσε η Βρετανίδα βουλευτής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή για επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Τζόναθαν Άλεν, Γενικός Διευθυντής Άμυνας και Πληροφοριών Ασφαλείας του Foreign Office. Ο έμπειρος διπλωμάτης εκπροσωπεί τη Βρετανία στην ομάδα των τεχνοκρατών που εξετάζει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως αποφασίστηκε στη Γενεύη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα