Υποστήριξαν την ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ

Τις προσπάθειες της Εσθονικής Προεδρίας να επιτύχει συμφωνία μεταξύ των Κρατών Μελών για την ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ εντός του 2017, υποστήριξαν κατά πλειοψηφία οι Υπουργοί Τηλεπικοινωνιών που συνεδριάζουν από το πρωί στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο των Υπουργών προέβη σε συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ελεύθερη ροή δεδομένων θα επηρεάσει το έργο του δημόσιου τομέα,

τις περιστάσεις που θα απαιτούσαν τη δημιουργία εξαιρέσεων από το νόμο και τα θέματα διασυνοριακής συνεργασίας. Σύμφωνα με την Εσθονή Υπουργό Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας Πληροφοριών Ούρβε Πάλο, η ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων (που είναι ένα από τα σημαντικότερα ψηφιακά θέματα της εσθονικής Προεδρίας) συνάντισε αρχικά, τον δισταγμό πολλών κρατών, αλλά "το σημερινό Συμβούλιο έδειξε σαφώς ότι όλα τα κράτη μέλη υποστηρίζουν σθεναρά την πρωτοβουλία για την ελεύθερη ροή δεδομένων και βλέπουν το οικονομικό της δυναμικό".

"Έχουμε καταλήξει σε μια κοινή αντίληψη ότι, χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων, δεν θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια ενιαία ψηφιακή αγορά στην Ευρώπη", σημείωσε η Υπουργός.

Το Συμβούλιο διεξήγαγε συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με σχέδιο κανονισμού σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία μη προσωπικών δεδομένων. Σκοπός της πρότασης είναι να καθοριστεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο στο οποίο τα μη προσωπικά δεδομένα θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα διασυνοριακά στην ΕΕ. Για να επιτευχθεί αυτό, ο νέος κανονισμός θα καταργήσει τους εθνικούς κανόνες που επί του παρόντος περιορίζουν τις εταιρείες στην επιλογή ενός τόπου αποθήκευσης ή επεξεργασίας των δεδομένων τους, εκτός εάν οι περιορισμοί αυτοί δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλίσει ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε άλλο κράτος μέλος, έτσι ώστε να μπορούν να εκτελούν τα ρυθμιστικά τους καθήκοντα, όπως συμβαίνει όταν τα δεδομένα αποθηκεύονται στην επικράτειά τους.

"Ο Δεκέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας για εμάς: προχωρήσαμε με την ελεύθερη ροή δεδομένων με καλό ρυθμό, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και χαίρομαι που μπορέσαμε να εργαστούμε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα. ελπίζουν ότι τα κράτη μέλη θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με μια θέση σχετικά με την ελεύθερη ροή δεδομένων εντός του τρέχοντος έτους ", σχολίασε η Ούρβε Πάλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα