Υποσχέσεις Μέρκελ προς Κάμερον για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ

Μια "εποικοδομητική" συνεργασία με τη Βρετανία στην προσπάθεια του Ντέιβιντ Κάμερον να πετύχει η μεταρρύθμιση της ΕΕ υποσχέθηκε η Καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Βρετανό Πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, προς ικανοποίηση του κ. Κάμερον η κ. Μέρκελ είπε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο τροποποίηση ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η

Καγκελάριος επανέλαβε ότι ξεκάθαρη θέση της είναι πως η Βρετανία πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ και σημείωσε πως σε πολλά σημεία υπάρχει κοινό έδαφος, ενώ σε άλλα, όπως η πρόσβαση μεταναστών στα εθνικά συστήματα πρόνοιας, η πρόοδος θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Μίλησε επίσης για κόκκινες γραμμές των Ευρωπαίων εταίρων της Βρετανίας, αλλά πρόσθεσε πως "όπου υπάρχει επιθυμία, υπάρχει τρόπος".

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η τελευταία σε μια μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του κ. Κάμερον, ο οποίος την Πέμπτη και την Παρασκευή συναντήθηκε διαδοχικά με τους ηγέτες της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας. Σκοπός του ήταν να εξηγήσει και να προωθήσει τις βρετανικές επιδιώξεις πριν από το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε "επικίνδυνες" τις κινήσεις Κάμερον και προειδοποίησε ότι θα μπλοκαριστούν οι επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις αν σημαίνουν ειδικό στάτους για τη Βρετανία εντός της ΕΕ.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Έβα Κόπατς, εξάλλου, εξέφρασε την αντίθεσή της προς τους περιορισμούς πρόσβασης των μεταναστών στο βρετανικό σύστημα επιδομάτων πρόνοιας που προωθεί ο κ. Κάμερον.

Μετά τη συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει "μαγική λύση", προσθέτοντας και αυτός ότι "όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος".

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα