Υπόμνημα της Πρωτοβουλίας «Φωτοβολταϊκά για Όλους» για αλλαγές στο Σχέδιο

Στην Επιτροπή Ενέργειας συζητήθηκε σήμερα το Σχέδιο Χορηγιών της Κυβέρνησης για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, για την περίοδο 2024-2025, με τους παρευρισκομένους να εκφράζουν ανησυχίες για τις πρόνοιες του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους». 

Στη Βουλή παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας «Φωτοβολταϊκά για Όλους», Κυριάκος Κάλαττας, ο οποίος κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα, προκειμένου το Σχέδιο,

όπως είπε, να γίνει πραγματικά για όλους

Διαβάστε επίσης: Χάος με το «Φωτοβολταϊκά για Όλους» - Συμφωνούν όλοι ότι δεν είναι για όλους

Διαβάστε αυτούσιο το υπόμνημα:

1. Ζητείται κατάργηση της «απαγορευτικής» πρόνοιας των 20τ.μ.

Όπως είναι γνωστό μια κατοικία, μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ μέχρι 10,4kW με το Σχέδιο Net Metering ή με το Σχέδιο Virtual Net Metering αν η στέγη της κατοικίας δεν επιτρέπει την εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού.

Με βάση το Γενικό Διάταγμα Εξαίρεσης από Υποχρέωση Εξασφάλισης Άδειας Οικοδομής του 2022, όταν το Φωτοβολταϊκό Σύστημα εγκαθίσταται στο έδαφος, όπου υπάρχει υφιστάμενη αδειούχα οικοδομή, εξαιρείται από άδεια οικοδομής μόνον όταν το συνολικό εμβαδόν των Φωτοβολταϊκών είναι μέχρι 20τ.μ.!!!

Όμως, μέσα στα 20τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί Φωτοβολταϊκό ισχύος περίπου 3,5kW. Έτσι αν η κατοικία χρειάζεται Φωτοβολταϊκό ισχύος π.χ. 5kW, που καλύπτει επιφάνεια περίπου 26τ.μ., τότε χρειάζεται άδεια οικοδομής! Η εξασφάλιση όμως της άδειας οικοδομής για τα 5kW είναι εξίσου χρονοβόρα διαδικασία με τη διαδικασία εξασφάλισης άδειας οικοδομής για τα 100kW και απαιτούνται έξοδα περίπου 1500 ευρώ.

Εξάλλου, ένας γεωργός, που μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ μέχρι 100kW με το Σχέδιο Net Metering ή Virtual Net Metering, αν χρειάζεται ΦΒ ισχύος 5kW και θέλει να το εγκαταστήσει δίπλα από την αδειούχα γεώτρηση του, χρειάζεται επίσης άδεια οικοδομής για τον ίδιο λόγο. Ξεπερνά τα 20τ.μ.

Πιστεύουμε ότι ο περιορισμός των 20τ.μ., που δεν υπήρχε σε προηγούμενα ανάλογα Σχέδια, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια προώθησης των Φωτοβολταϊκών και θα πρέπει αμέσως να καταργηθεί.

Σχετική επιστολή για το εν λόγω πρόβλημα στάλθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών στις 06/06/2023 χωρίς να ληφθεί μέχρι σήμερα απάντηση.

2. ΦΩΤΟΒΟΤΑΙΚΑ ΓΙΑ…….. ΟΛΟΥΣ

Το κυβερνητικό Σχέδιο Φωτοβολταϊκά για όλους, δυστυχώς, δεν είναι για ΟΛΟΥΣ. Αφού δεν περιλαμβάνονται σε αυτό οι εκατοντάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που πάσχουν από Ενεργειακή Φτώχεια, όπως Κρεοπωλεία, Περίπτερα, Φούρνοι, Ζαχαροπλαστεία, Φρουταρίες, Ξυλουργεία, Μηχανουργεία, Κομμωτήρια, κτλ. Για αυτό προτείνεται το ακόλουθο Σχέδιο ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Για όλους ανεξαιρέτως.

Α. Φυσικά Πρόσωπα

Κάθε οικιακός καταναλωτής να μπορεί να εγκαταστήσει Φωτοβολταϊκό μέχρι 10kW με το Σχέδιο Net Metering ή Virtual Met Metering, είτε στο κέλυφος τη κατοικίας είτε στο έδαφος, όπου υπάρχει αδειούχο υποστατικό ή αδειούχα γεώτρηση χωρίς να απαιτείται άδεια οικοδομής αλλά Βεβαίωση από Πολιτικό Μηχανικό μέλος του ΕΤΕΚ ή/και Βεβαίωση από Αδειούχο Εγκαταστάτη ότι η εγκατάσταση έγινε σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς και τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Β. Νομικά Πρόσωπα

Κάθε Μικρομεσαία Επιχείρηση να μπορεί να εγκαταστήσει για σκοπούς αυτοκατανάλωσης Φωτοβολταϊκό μέχρι 30kW, με το Σχέδιο Net Metering ή Virtual Met Metering, είτε στο κέλυφος του υποστατικού που στεγάζει την Επιχείρηση είτε στο έδαφος, όπου υπάρχει αδειούχο υποστατικό ή αδειούχα γεώτρηση, χωρίς να απαιτείται άδεια οικοδομής, αλλά Βεβαίωση από Πολιτικό Μηχανικό μέλος του ΕΤΕΚ ή/και Βεβαίωση από Αδειούχο Εγκαταστάτη ότι η εγκατάσταση έγινε σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς και τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Για επιχειρήσεις που χρειάζονται, για σκοπούς αυτοκατανάλωσης, Συστήματα μεγαλύτερα των 30kW να μπορούν να χρησιμοποιούν τα Σχέδια Net Billing και Virtual Net Billing, όπως πιο πάνω, αλλά η πίστωση για την ηλεκτρική ενέργεια που τυχόν θα «διοχετεύεται» στο δίκτυο της ΑΗΚ να γίνεται σύμφωνα με το κόστος αποφυγής αντί 11σεντ/kWh.

Γ. Χρηματοδότηση της εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών με το προτεινόμενο Σχέδιο

Είναι γνωστό ότι με το ΦΒ ο ιδιοκτήτης εξοικονομεί χρήματα που υπερκαλύπτουν τη δόση του απαιτούμενου δανείου για εγκατάσταση του ΦΒ, και με αυτά τα χρήματα εξοφλείται το δάνειο στα τριάμισι περίπου χρόνια και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης έχει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για πέραν των 30 χρόνων με ποιοτικό Φωτοβολταϊκό.

Προτείνουμε, λοιπόν, ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθύνεται σε Εμπορική Τράπεζα για την εξασφάλιση του απαραίτητου δανείου με εγγύηση την αποσύνδεση του Φωτοβολταϊκού, όπως προτείνεται στο Κυβερνητικό Σχέδιο ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και επιπρόσθετα, αν χρειαστεί, να δίδεται και εγγύηση του Ταμείου ΑΠΕ/ΕΞΕ το οποίο θα διατηρήσει με αυτό τον τρόπο τα διαθέσιμα τριάντα εκατομμύρια ευρώ.

Για την υλοποίηση της εν λόγω πρότασης οι Τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία παραχωρεί χαμηλότοκα δάνεια για σκοπούς προώθησης των ΑΠΕ.

Τέλος, αν οι ενδιαφερόμενοι είναι Φυσικά Πρόσωπα εφόσον επιλέξουν την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού με δανεισμό να μη λαμβάνουν οποιαδήποτε χορηγία από το Ταμείο ΑΠΕ/ΕΞΕ, ενώ όσοι θα χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια να λαμβάνουν την χορηγία που ισχύει σήμερα δηλ.375 ευρώ ανά κιλοβάτ.

Δ. «Κίνδυνος» από την εφαρμογή του προτεινόμενου Σχεδίου Φωτοβολταϊκά για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως:

Το προτεινόμενο Σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια και πολλές επιχειρήσεις θα είχαν απαλλαγεί από την Ενεργειακή Φτώχεια και δεν θα παρακαλούσαν για μείωση της τιμής του ρεύματος για ένα ή δύο σέντ και κάποιες ίσως να μην είχαν κλείσει.

Αν όμως εφαρμόζετο το εν λόγω Σχέδιο τότε θα υπήρχε «κίνδυνος» να μην εγκαταστασταθούν στα χωράφια τόσα μεγάλα Εμπορικά Φωτοβολταϊκά, επειδή το ηλεκτρικό δίκτυο είναι απομονωμένο και δεν «σηκώνει» απεριόριστη ισχύ από Φωτοβολταϊκά. Οι κυβερνήσεις, λοιπόν, επέλεξαν να εξυπηρετήσουν τους ιδιοκτήτες των Εμπορικών Φωτοβολταϊκών πάρκων αντί τα συμφέροντα των οικιακών καταναλωτών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με αυτοπαραγωγή.

Ακόμη και το «πολυδιαφημισμένο» Σχέδιο Virtual Net Billing που δικαιολογημένα δεν «αγγαλιάστηκε» από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ως άκρως μη ικανοποιητικό, λειτούργησε προς όφελος των Εμπορικών Φωτοβολταϊκών. Εξάλλου και το Net Billing οδηγείται αυτή τη στιγμή στην «εξόντωση», αφού οι λιγοστές αιτήσεις που κατατίθενται εγκρίνονται με τον περιορισμό του NO

EXPPORΤ, δηλ. η ενέργεια από το Φωτοβολταϊκό που δεν θα χρησιμοποιείται από την Επιχείρηση να μην πηγαίνει στο δίκτυο της ΑΗΚ.!

Πάντα ταύτα, βεβαίως, χωρίς διαμαρτυρία από τους επηρεαζόμενους και υπό τα απαθή βλέμματα των Κομμάτων, των Συνδέσμων Καταναλωτών, και των Επαγγελματικών Οργανώσεων όπως, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ και άλλων.

3. Ζητείται το «πάγωμα» της εγκατάστασης Ripple Control.

Μετά την αδικαιολόγητη και άκρως επιζήμια παραχώρηση αδειών δημιουργίας ΦΒ πάρκων, αφού το δίκτυο της ΑΗΚ είναι απαρχαιωμένο και απομονωμένο, τώρα που χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις άρχισαν να εγκαθιστούν ΦΒ, παρίσταται ανάγκη να τίθενται εκτός λειτουργίας τα ΦΒ σε μερικές περιπτώσεις λόγω «αδυναμίας» του δικτύου.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που ήταν προβλέψιμο και δεν θα έπρεπε να συμβεί, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι Έξυπνοι Μετρητές, οι οποίοι με ευρωπαϊκή οδηγία θα έπρεπε να είχαν ήδη εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2023. Επειδή όμως δεν εγκαταστάθηκαν οι Έξυπνοι Μετρητές, υποχρεώνονται σήμερα οι νέοι ιδιοκτήτες ΦΒ να εγκαθιστούν Ripple Control, που θεωρείται απηρχαιωμένη τεχνολογία με την οποία επιτρέπεται η διακοπή της σύνδεσης των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με το δίκτυο της ΑΗΚ όπως θα έκανε μεταξύ άλλων και ο Έξυπνος Μετρητής.

Για την εγκατάσταση όμως του Ripple Control ο καταναλωτής πληρώνει 250 μέχρι 300 ευρώ. Εξάλλου, όταν θα εγκατασταθεί υποχρεωτικά ο έξυπνος μετρητής, που θα τον πληρώσει ούτως ή άλλως ο καταναλωτής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το Ripple Control είναι άχρηστο.

Για αυτό εισηγούμαστε, να «παγώσει» η εγκατάσταση του Ripple Control και να σπεύσει η ΑΗΚ να φέρει πέντε με δέκα χιλιάδες Έξυπνους Μετρητές, από τις 400.000 που απαιτούνται και αντί να εγκαθίσται το Ripple Control να εγκαθίσταται ο Έξυπνος Μετρητής. Επιπρόσθετα εισηγούμαστε να κληθούν οι υπεύθυνοι να πληρώσουν τα έξοδα για την εγκατάσταση του Ripple Control και όχι ο καταναλωτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα