ΥΠΟΙΚ: Στήριξη σε ενέργειες που κρατούν την Ελλάδα στο ευρώ

Τη στήριξή του σε κάθε ενέργεια, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στο ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Μίλωνας στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το χθεσινό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο διετές πρόγραμμα αποτελεί μεν μια δύσκολη πολιτική απόφαση, ωστόσο είναι μια θετική και αναπόφευκτη κίνηση υπό τις περιστάσεις. «Η παρουσία της Ελλάδας

στο ευρώ διασφαλίζεται μόνο έτσι, με την υπαγωγή σε πρόγραμμα στήριξης και οι καταστροφικές συνέπειες για το λαό, μόνο με ένα πρόγραμμα στήριξης θα ανακοπούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ελληνικό αίτημα για πρόγραμμα στήριξης πρέπει να εξετασθεί σε βάθος, βάση των ευρωπαϊκών προνοιών. «Αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο. Κοινή θέση των υπολοίπων υπουργών, κατά το σημερινό Eurogroup, ήταν ότι αυτό πρέπει να γίνει από Δευτέρα, αφού ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι χρειάζεται την εξουσιοδότηση από το λαό», σημείωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Eurogroup εγέρθη το ζήτημα ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος, αφορά την επέκταση ή όχι του προηγούμενου προγράμματος, το οποίο έχει ήδη λήξει, ενώ παράλληλα υπάρχει νέο αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης μεγαλύτερης διάρκεια και ποσού. «Λέχθηκε πως δεν συνάδει το ερώτημα του δημοψηφίσματος με το αίτημα για νέο πρόγραμμα, αλλά ο πρωθυπουργός έδωσε τη δική του ερμηνεία για το σκοπό διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζήτησαν τι θα γίνει σε περίπτωση ενός ναι ή ενός όχι.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι αποφασίστηκε πως όλο το εύρος των εργαλείων και μηχανισμών της ευρωζώνης είναι σε ετοιμότητα να ενεργοποιηθούν αν υπάρξει ενδεχόμενο μετάδοσης της αστάθειας από την ελληνική κρίση.

«Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»

«Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Θα ήταν καταστροφική μια εξέλιξη εκτός αγορών και εκτός προγράμματος», τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για τη στάση που ο ίδιος τηρεί έναντι της Ελλάδας, ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε πως «στηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, στηρίζουμε το αίτημα για πρόγραμμα στήριξης, θέλουμε ο προσανατολισμός αυτού του νέου προγράμματος να είναι όχι προς την κατεύθυνση των φόρων αλλά προς την κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την εξυγίανσης».

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο ΥΠΟΙΚ διερωτήθηκε για όσους κατακρίνουν τον ίδιο και την κυβέρνηση ότι δεν στηρίζουν τα ελληνικά αιτήματα, αν συμφωνούν με την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμά. «Εγώ συμφωνώ, αυτοί συμφωνούν; Δεν έχω λάβει απάντηση, επειδή κάποιοι προτιμούν τα συνθήματα και τις λαϊκίστικες εκφράσεις», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα