ΥΠΟΙΚ: Η ΣΚΤ έχει καλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια από τις άλλες

Ο Συνεργατισμός έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ανάμεσα στις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, παρόλο που όλες κινούνται πάνω από το ελάχιστο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καθορίσει, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης,

υπάρχει συνεχής πίεση για νέες προβλέψεις και νέα κεφάλαια κι αυτή είναι μια κατεύθυνση η οποία είναι δεδομένη.

«Αυτή περιλαμβάνει όλες τις κυπριακές τράπεζες, αλλά και τον Συνεργατισμό και γι’ αυτό πολύ σωστά η ΣΚΤ ξεκίνησε τη διαδικασία και προσέλαβε διεθνείς συμβούλους για να προχωρήσει η ίδια σε αύξηση του κεφαλαίου», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον εποπτείας το οποίο είναι απαιτητικό και δύσκολο για όλες τις τράπεζες.

Διαβάστε επίσης: Δεν αθετήσαμε καμία συμφωνία με τους εργαζόμενους, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Αναφορικά με τα ζητήματα του Συνεργατισμού που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και δη για τη δυσκολία ελέγχου που έχει εντοπιστεί από πλευράς ελεγκτών, ο Υπουργός παρέπεμψε στη διοίκηση της τράπεζας.

«Εμείς, εκπροσωπώντας τον μέτοχο του Συνεργατισμού, έχουμε υπογράψει μια πολύ λεπτομερή πενηντασέλιδη συμφωνία, η οποία ορίζει όρια και αποστάσεις μεταξύ της Κυβέρνησης με τη ΣΚΤ και δεν επιτρέπει καμία εμπλοκή στις καθημερινές αποφάσεις, την οποία εμείς έχουμε τηρήσει. Επίσης, η ΣΚΤ, ειδικά, δεν ελέγχεται μόνο από την Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους, αλλά και από πάρα πολλούς φορείς και μάλιστα πολύ αυστηρά, όπως η ΕΚΤ και η ΚΤΚ, αλλά και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ», τόνισε.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο Συνεργατισμός ήταν ένας οργανισμός «ανεξέλεγκτος», καθώς από το προηγούμενο μοντέλο λειτουργίας είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Πάντως, όσον αφορά στην περιβόητη εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατηγορήθηκε ότι έβαζε εμπόδια και δυσκολίες στον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε φακέλους του Υπουργείου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως ο πρώτος έκρινε ότι έπρεπε να ορίσει μια διαδικασία, όχι για να απαγορεύσει τον έλεγχο, αλλά για να τον διευκολύνει.

«Ήταν πολύ υπερβολικό και άδικο για έναν τόσο έμπειρο δημόσιο υπάλληλο να βγαίνουν τέτοια υπονοούμενα», είπε, εξαίροντας τις ικανότητες του Γενικού Διευθυντή Χρίστου Πατσαλή.

Τι έγινε με την εισφορά για την Άμυνα

Όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά για την Άμυνα, θέμα το οποίο συζητήθηκε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το κράτος ξόδεψε περισσότερα για την Άμυνα από όσα εισέπραξε.

«Από τότε που καθιερώθηκε η έκτακτη εισφορά, περισσότερα ξοδέψαμε, παρά εισπράξαμε από τη φορολογία. Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα λίγα χρόνια η εικόνα είχε διαφοροποιηθεί και εισπράτταμε περισσότερα. Όλα περνάνε μέσα από το πάγιο ταμείο», είπε και υπογράμμισε ότι επειδή οι εισπράξεις από αυτή τη φορολογία μειώνονται, παραμένει ένα ζήτημα μετονομασίας, ωστόσο η Κυβέρνηση έχει λόγους να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

«Ενδεχόμενο μετονομασίας πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά», είπε και άφησε ανοιχτή την προοπτική περαιτέρω μείωσης της εισφοράς, χωρίς όμως να γίνεται ευθεία διασύνδεση ανάμεσα στην εισφορά και στα χρήματα που πάνε στην Άμυνα.

Καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ανεργία

Τέλος, σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, η ανεργία κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα, κάνοντας λόγο για μια «ξεκάθαρη» ανοδική πορεία.

Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι το χαμένο έδαφος δεν έχει καλυφθεί πλήρως ώστε «να μπορούμε να επαναπαυτούμε» και τόνισε ότι μέσα από τη συστηματική και κοινή προσπάθεια των τομέων της οικονομίας και του ανθρώπινου δυναμικού, έρχονται αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα