ΥΠΟΙΚ: "Υπάρχει πλάνο νέων φοροελαφρύνσεων"

«Υπάρχει πλάνο νέων φοροελαφρύνσεων», δήλωσε στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξη του, απάντησε σε μια σειρά από σημαντικά για την οικονομία ζητήματα, ενώ σημείωσε ότι όσο η ανάπτυξη εδραιώνεται και υπάρχουν πλεονάσματα, ανάλογα ποσά θα επιστρέφονται στους πολίτες με ανάλογο τρόπο.

Πλάνο νέων φοροελαφρύνσεων

«Υπάρχει πλάνο το οποίο θέλει να δει την εδραίωση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της οικονομίας μας. Έχουμε ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος έχει θετική αντανάκλαση στα φορολογικά έσοδα».

Θα

πρέπει να διατηρήσουμε σταθερούς συντελεστές φορολογίας, έτσι ώστε να κινηθεί η αγορά. Όσο εδραιώνεται ανάπτυξη και έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό θα τα αποδίδουμε πίσω στους πολίτες με ανάλογο τρόπο», δήλωσε ξεκάθαρα ο Υπουργός Οικονομικών.

«Καμιά ανησυχία για τις τράπεζες»

Οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί από πλευράς κεφαλαίων αλλά και προβλέψεων. Η θέση ρευστότητας των τραπεζών είναι πολύ καλύτερη από το 2012-2013, όπου η επάρκεια ήταν γύρω στο 4%, πολύ πιο κάτω από τα όρια ασφάλειας. Τώρα είναι στο 15% άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σημείωσε ο Υπουργός.

«Δίκαιος ο τρόπος φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας»

Σε ερώτημα αν η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας ευνοεί μεγαλοϊδιοκτήτες έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, ο Υπουργός Οικονομικών, απάντησε ότι δεν μπορεί καν να κατανοήσει τη λογική όσων υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Πέρυσι το κράτος εισέπραξε γύρω στα 103-104 εκ. ευρώ από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ φέτος αναμένεται να εισπράξει γύρω στα 45 εκ. ευρώ, γεγονός που συνιστά τεράστια μείωση των εσόδων από τη συγκεκριμένη φορολογία, τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Η αναλογία της μείωσης δε θα είναι για όλους η ίδια, γιατί πράγματι κάποιων η εκτίμηση της περιουσίας τους ανέβηκε πολύ πιο πάνω μέσα στα χρόνια και κάποιους λιγότερο. Αυτό είναι δίκαιο να αποτυπωθεί και στη φορολογία», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι μικροϊδιοκτήτες, δηλαδή, ένα ποσοστό γύρω στο 19% δεν θα υποστεί καμιά φορολογία», σύμφωνα με τον Υπουργό και αυτό είναι πολύ σημαντικό, σημείωσε.

Θα υπάρξει απλοποίηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας, αν γίνει αποδεκτή πρόταση από τη Βουλή, με την οποία θα υπάρξει κατάργηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας από τους δήμους και το σύνολο που θα έπαιρναν οι δήμοι, θα τους επιστραφεί ως επιπρόσθετη χορηγία, τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Ευρωπαϊκή υποχρέωση η επιβολή 19% στις αγοραπωλησίες ακινήτων»

«Είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτημα για την επιβολή φόρου 19% σε αγοραπωλησίες ακινήτων για εμπορική χρήση.

Μη εφαρμογή της συγκεκριμένης δεσμευτικής ευρωπαϊκής οδηγίας, συνιστά από μέρους μας παράβαση και είμαστε το μόνο κράτος που κάνουμε την παράβαση αυτή, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Η οδηγία αυτή, συνέχισε, εξαιρεί όλους όσους προβαίνουν σε πωλήσεις οικοπέδων, για οποιοδήποτε σκοπό πέραν του καθαρά εμπορικού.

Πήραμε ήδη παρατάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε πλέον ξεμείνει από δικαιολογίες για το εν λόγω ζήτημα. Δεν υπερβαίνουν το 5% οι επηρεαζόμενες συναλλαγές στον τομέα των ακινήτων.

Τόνισε κλείνοντας ότι μειώνονται τα μεταβιβαστικά τέλη στο μισό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση βοηθά το συγκεκριμένο τομέα.

Προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υπηρεσίας και 7 νομοσχέδια τα οποία είναι εδώ και καιρό ενώπιον της Βουλής, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη.

Η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού Λεμεσού αποτελεί στρατηγικής σημασίας κίνηση, τόνισε. Είναι πιο σημαντική ακόμα και από την ιδιωτικοποίηση της CYTA, καθώς το Λιμάνι Λεμεσού θα αποτελέσει σύντομα κινητήριο δύναμη της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να γίνουν και στο Λιμάνι Λάρνακας αλλά και στο κρατικό λαχείο, όπως δήλωσε.

Συζήτηση με τη νέα Βουλής για CYTA

Θα πρέπει να συζητήσουμε με τη νέα Βουλή, την οποία σεβόμαστε πλήρως και κατανοούμε ότι στα νομοθετικά ζητήματα έχει τον τελικό λόγο. Αν διαχειριστούμε υπεύθυνα τις διαφωνίες μας, θα βρούμε λύσεις στα προβλήματα για χάρη της Κύπρου, τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα