Υπό συζήτηση η δημιουργία μεικτών σχολείων στην Κύπρο (vid)

Την προοπτική δημιουργίας μικτών σχολείων με Ε/κ και Τ/κ μαθητές και εκπαιδευτικούς ανέλυσε ο Επικεφαλής της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τα θέματα Παιδείας, Μιχαλίνος Ζεμπύλας.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα, "Μεσημέρι και Κάτι", ο κ. Ζεμπύλας, υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει η συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας μικτών σχολείων, ενώ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις μικτών σχολείων,

τόσο στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεμπύλα υπάρχουν διάφορες μορφές, τις οποίες μπορεί να πάρει ένα μεικτό σχολείο ανάλογα με τη σύσταση και το περιεχόμενο:

κοινό αναλυτικό πρόγραμμα, ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικοί και μαθητές με ίση αριθμητική εκπροσώπησηΚάποια κοινά προγράμματα στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Βορείου Ιρλανδίας, ο κ. Ζεμπύλας, επεσήμανε ότι προέκυψε μετά από πρωτοβουλία γονέων οι οποίοι θεωρούσαν θετικό το ενδεχόμενο, τα παιδιά τους να έχουν κοινό αναλυτικό πρόγραμμα, να εκπαιδεύονται μαζί, σε αντίθεση με την παραδοσιακή μορφή εκπαίδευσης που ήθελε τα σχολεία να είναι είτε καθολικά είτε προτεσταντικά. Σήμερα τα μεικτά σχολεία στη Βόρειο Ιρλανδία αποτελούν το 7% του συνόλου των σχολείων στη χώρα.

Στο Ισραήλ, μεικτά σχολεία εμφανίστηκαν τη δεκαετία 1990-2000, με 7 σχολεία να λειτουργούν με Παλαιστίνιους και Εβραίους μαθητές. Πάλι πρόκειται για μια πρωτοβουλία των γονιών και μια επιλογή των γονιών και σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται ως υποχρέωση του κράτους.

Ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να κτίσουμε σε βάθος χρόνου έτσι ώστε να είναι εφικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μεικτών σχολείων καθώς τέτοια εγχειρήματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. "Θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί έδαφος συζήτησης και μετά να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες της κάθε κοινότητας

Το ενωτικό δημοψήφισμα αποτελεί το πιο πρόσφατο περιστατικό, το οποίο εγείρει ζήτημα για μια ευαίσθητη περίσταση, που σε ενδεχόμενο δημιουργίας μεικτών σχολείων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται προσέγγιση βήμα με βήμα, αναφέρει, καθώς υπάρχουν διαφορετικές οπτικές από την κάθε πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε μέσα από παιδαγωγικές μεθόδους που υπάρχουν και μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, να συζητούμε, να αντιλαμβανόμαστε, χωρίς απαραίτητα να ενστερνιζόμαστε θέσεις και απόψεις που είναι διαφορετικές από τη δική μας. Ένας από τους στόχους που ήδη έχουν ξεκινήσει τα σχολεία να προωθούν είναι αυτός του σεβασμού, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του αντιρατσισμού, μέσα από συγκεκριμένες παιδαγωγικές μεθόδους που ήδη χρησιμοποιούνται. Είναι σημαντικό, επισημαίνει να δημιουργούν οι μαθητές επιχειρήματα με ορθό τρόπο και σε σωστή ωφέλιμη βάση για να αντιμετωπίζουν τέτοιες περιστάσεις.

Σε σχέση με τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ο κ. Ζεμπύλας τόνισε ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα, "έχουμε ωστόσο πολλή δρόμο να διανύσουμε ακόμα". Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε γιατί υπάρχουν ήδη καλές πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Τόνισε επίσης ότι έχει γίνει δουλεία στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής, προχωρούν χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να δημιουργούν εντυπώσεις, καθώς ο ρόλος της είναι να υποβοηθά τους ηγέτες, με το να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα