Υπό διωγμό οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής

Περισσότεροι Χριστιανοί διώκονται σήμερα στη Μέση Ανατολή από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο από την απαρχή του Χριστιανισμού, αναφέρεται σε έρευνα του Pew Research Center, ενός αμερικανικού think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία αναφέρονται με εκτενή ρεπορτάζ τους πολλά ξένα ΜΜΕ, ο αριθμός των Χριστιανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει μειωθεί δραματικά, ωστόσο δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.

Οπως

μεταδίδει η New York Times η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής “υποδουλώνουν, θανατώνουν και εκριζώνουν τους Χριστιανούς, χωρίς να υπάρχει καμία βοήθεια στον ορίζοντα”.

Η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα, διερωτάται στον τίτλο του δημοσιεύματός της “Είναι αυτό το τέλος του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή;”.

“Το μέλλον του Χριστιανισμού στην περιοχή της γέννησής του είναι αβέβαιο” επισημαίνει η εφημερίδα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι από την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν, υπό τον οποίον απολάμβαναν ελευθερίες οι Χριστιανοί, ξεκίνησε η φυγή τους και ο αριθμός τους σήμερα στη χώρα είναι μισό εκατομμύριο από 1.5 εκατ. το 2003.

Η Αραβική Άνοιξη, προσθέτει, έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Η ανατροπή, σημειώνει, του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και του Καντάφι στη Λιβύη, όπου υπήρχε προστασία των Χριστιανών, επιδείνωσε το πρόβλημα, το οποίο σήμερα με την άνοδο του ΙΚ έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόσφατα, το ΙΚ δημοσίευσε βίντεο εξηγώντας την κατάσταση για τους Χριστιανούς στο χαλιφάτο του. Σύμφωνα με τους Τζιχαντιστές, όσοι Χριστιανοί δεν αλλαξοπιστήσουν θα θανατωθούν.

Ο δημοσιογράφος και ιδρυτής του ΜΚΟ Demand for Action, Nuri Kino, δήλωσε στην εφημερίδα ‘‘πόσο ακόμη θα τρέχουμε να σωθούμε προτού εμείς και άλλες μειονότητες καταντήσουμε απλές αναφορές στα βιβλία της ιστορίας;”

Εξάλλου, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή αποτελούν το 4% του πληθυσμού από 14% και σημειώνει ότι η εκδίωξη Χριστιανών ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ.

Πριν την εισβολή αυτή, αναφέρει η εφημερίδα, επί εποχής Χουσέιν οι Χριστιανοί ζούσαν μια `χρυσή εποχή` καθώς ήταν ελεύθεροι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και διαδραμάτιζαν ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία.

“Οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν διώξεις σε όλο τον κόσμο, που τροφοδοτούνται κυρίως από τον Ισλαμικό εξτρεμισμό και καταπιεστικές κυβερνήσεις, κάτι που οδήγησε τον ίδιο τον Πάπα να προειδοποιήσει για `μια μορφή γενοκτονίας`, ενώ οι ακτιβιστές κάνουν λόγο για θρησκευτική-εθνοκάθαρση” γράφει η εφημερίδα.

Προβάλλεται επίσης η δήλωση της Αμερικανίδας βουλευτού Anna Eshoo, ότι “ο Χριστιανισμός είναι υπό υπαρξιακή απειλή”.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρεται στην ίδια έρευνα του Pew Research Center, και γράφει ότι οι Χριστιανοί που έχουν απομένει βρίσκονται σε δεινή θέση σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ισραήλ, και τουλάχιστον για τώρα ο Λίβανος, είναι οι μόνες χώρες στην περιοχή όπου οι Χριστιανοί έχουν την ελευθερία να ασκούν τη θρησκεία τους και να είναι ασφαλείς.

Σημειώνει όμως ότι ο χριστιανικός πληθυσμός του Λιβάνου έχει συρρικνωθεί από 78% σε μόλις 34% κατά τον τελευταίο αιώνα.

Γράφει ακόμη ότι σύμφωνα με την έρευνα της Pew στα αυστηρά ισλαμικά κράτη του Κόλπου, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρατηρείται μια εισροή των Χριστιανών.

Διευκρινίζει όμως ότι πρόκειται για Χριστιανούς από την Ασία που μεταβαίνουν για εργασία στις χώρες αυτές όπου δεν απολαμβάνουν πλήρη θρησκευτικά δικαιώματα και διαμένουν προσωρινά.

Η Haaretz γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση οι Μουσουλμάνοι θα υπερτερούν αριθμητικά των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα