Υπό 4ήμερη κράτηση ο 55χρονος για τη έκρηξη στην Ορόκλινη

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα τετραήμερης κράτησης εναντίον 55χρονου από τη Λάρνακα για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού σε βεράντα κατοικίας στην Ορόκλινη.

Επίσης εναντίον του διερευνώνται υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών, απαίτησης περιουσίας με απειλές με σκοπό κλοπή, τοκογλυφία, αισχροκέρδειας,

εκβίασης, απειλής, επίθεσης και πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης και αδικημάτων που αφορούν την παρεμπόδιση και καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου γύρω στις 03.15 τα ξημερώματα εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε βεράντα κατοικίας στην Ορόκλινη, ιδιοκτησίας 32χρονης από τη Λάρνακα, κόρης επιχειρηματία. Το σπίτι του 55χρονου επιχειρηματία γειτνιάζει με αυτό της κόρης του και έχουν εξωτερικά πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Στη σκηνή έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας και από τις πρώτες εξετάσεις διεφάνη ότι στόχος της εγκληματικής ενέργειας ήταν τελικά ο επιχειρηματίας. Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας που εξέτασε τη σκηνή διαπίστωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδια βόμβα με εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος και πυροδοτήθηκε με κοινό πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στις τζαμαρίες της οικίας τόσο στο ισόγειο όσο και στον 1ο όροφο της κατοικίας, άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας. Η Αστυνομία έχει αποκλείσει τη περίπτωση η εγκληματική ενέργεια να στρέφεται εναντίον της 32χρονης, αφού τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγος της δεν ενόχλησαν ποτέ την Αστυνομία και η εργασία τους εστιάζεται στο εξωτερικό.

Σε κατάθεση του ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2014 λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, ζήτησε από τον ύποπτο όπως του δανείσει το ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ που χρειαζόταν για να αποπληρώσει υποχρεώσεις που είχε σε σχέση με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Ο ύποπτος συναντήθηκε στη Λάρνακα την ίδια μέρα με τον επιχειρηματία και του παρέδωσε το ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά, ενώ όπως ανέφερε ο επιχειρηματίας, η συμφωνία τους ήταν πως θα επέστρεφε εντός δύο μηνών το ποσό που δανείστηκε, ενώ του ζητήθηκε ως τόκος επιπλέον ποσό ύψους 30 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του επιχειρηματία, μέχρι και το καλοκαίρι του 2015, κατά χρονικά διαστήματα έδωσε πίσω στον ύποπτο το ποσό των 38,480 ευρώ, ενώ ο 55χρονος φέρεται να επικοινωνούσε συνέχεια μαζί του ζητώντας τα λεφτά που είχαν συμφωνήσει και σε αρκετές περιπτώσεις τον απειλούσε ότι θα του έκανε κακό. Επίσης, ο ύποπτος φέρεται να επικοινώνησε και με συγγενικό πρόσωπο του επιχειρηματία και τον προειδοποίησε να τον πείσει να το επιστρέψει τα χρήματα, αλλιώς θα χτυπούσε τόσο τον ίδιο όσο και τη σύζυγο του.

Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης ότι πέρσι τον Αύγουστο ο επιχειρηματίας συναντήθηκε με τον ύποπτο στο γραφείο του για να συζητήσουν για το ποσό που του χρωστούσε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο 55χρονος φέρεται επιτέθηκε στον επιχειρηματία και να τον χτύπησε με τα χέρια του και με ένα τασάκι σε διάφορα μέρη του σώματος του, προκαλώντας του πραγματική σωματική βλάβη. Ο επιχειρηματίας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου του έγινε συρραφή τραύματος στο πρόσωπο και αφού του παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες πήρε εξιτήριο.

Ο 55χρονος συναντήθηκε την ίδια μέρα με τον επιχειρηματία και του ανέφερε ότι η συμφωνία που έκαναν δεν ίσχυε πλέον και ότι το ποσό που του επέστρεψε, δηλαδή οι 38,480 ευρώ ήταν οι τόκοι και απαιτούσε το αρχικό κεφάλαιο δηλαδή τις 60 χιλιάδες ευρώ.

Από τότε μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2016 ο ύποπτος φέρεται να τηλεφωνούσε στον επιχειρηματία απειλώντας τον μεταξύ άλλων ότι αν δεν του έδινε τα λεφτά πίσω θα τον σκοτώσει και ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο με τον «Γιώρκο» και θα έχει πρόβλημα.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο ο επιχειρηματίας νοιώθοντας φοβισμένος τόσο για τη δική του ζωή όσο και γι’ αυτή της οικογένειας του, έδωσε στον 55χρονο το ποσό των 2,800 ευρώ ενώ του υπέγραψε και δύο επιταγές για τα ποσά των 10 και 4 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, χωρίς όμως ημερομηνίες εξαργύρωσης, ζητώντας του να μην εξαργυρώσει μέχρι να του πει ο ίδιος.

Ο επιχειρηματίας ανέφερε ακόμα στην κατάθεση του ότι ο 55χρονος συνέχιζε να τον απειλεί ενώ λόγω της κατάστασης αυτής πριν δύο περίπου εβδομάδες κατέστρεψε την κάρτα κινητής τηλεφωνίας με την οποία επικοινωνούσε μαζί του ο ύποπτος. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, δεν έχει οικονομικές διαφορές με άλλο πρόσωπο και ούτε έχει απειληθεί από οποιονδήποτε άλλο πέραν του 55χρονου.

Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας εντοπίστηκε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο οποίο φαίνεται μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού σκούρου χρώματος αγνώστων στοιχείων στην οποία επενέβαιναν δύο άτομα με προστατευτικά κράνη να προσεγγίζει τη σκηνή πριν την έκρηξη και στη συνέχεια να φεύγει από τη σκηνή με ιλιγγιώδη ταχύτητα μερικά δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη.

Χθες εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του υπόπτου, ο οποίος συνελήφθηκε την ίδια μέρα και όταν του εξηγήθηκαν από την Αστυνομία οι λόγοι της σύλληψης του απάντησε «εν έχω καμιά σχέση με τούτα τα πράγματα».

Ανακρινόμενος προφορικά ο ύποπτος αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το καλοκαίρι του 2015 επιτέθηκε και χτύπησε τον επιχειρηματία. Ανέφερε ακόμα ότι δάνεισε αρχικά στον επιχειρηματία το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ το οποίο και αποπλήρωσε μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο 55χρονος ανέφερε ακόμα στην προφορική του κατάθεση ότι έδωσε στον επιχειρηματία το ποσό των 70 χιλιάδων ευρώ για να τα επενδύσει στην εισαγωγή τσιγάρων, με την οποία ασχολείται. Με τη συγκεκριμένη επένδυση ο ύποπτος θα λάμβανε από τον επιχειρηματία το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ κάτι που τελικά δεν έγινε. Ο ύποπτος ζήτησε από τον επιχειρηματία να του επιστρέψει το αρχικό ποσό που επένδυσε και ο δεύτερος του ζήτησε περισσότερο χρόνο ενώ ως αντάλλαγμα θα του επέστρεφε επιπλέον 30 χιλιάδες ευρώ.

Ο ύποπτος επανειλημμένα ζήτησε από τον επιχειρηματία τα χρήματα του και όπως ανέφερε προφορικά, του επέστρεψε το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ. Ο 55χρονος αρνείται ότι απείλησε τον επιχειρηματία και ανέφερε ότι κατά το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων βρισκόταν στο σπίτι του.

Ο ύποπτος προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς που θα διερευνηθούν από την Αστυνομία ενώ για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από το φιλικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον τόσο του 55χρονου όσο και του επιχειρηματία.

Το Δικαστήριο εξέδωσε εναντίον του 55χρονου διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα