Υπήρχαν προειδοποιήσεις για «ανεπάρκεια» της γυναικολόγου

Μια σειρά από ενέργειες που στην ουσία έκρυβαν κάτω από το χαλί τα τεράστια κενά στον τομέα της υγείας, αλλά και την ανεπάρκεια της γυναικολόγου που παρακολουθούσε την 22χρονη μητέρα, έφερε στο φως ο πρόσφατος θάνατος ενός εκ των δύο δίδυμων νεογνών στο νοσοκομείο Πάφου, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν τόσο η μητέρα του όσο και οι γιατροί.

Αρχής γενομένης από τη γυναικολόγο που παρακολουθούσε την 22χρονη μητέρα, διευθυντές δύο διαφορετικών Γυναικολογικών Τμημάτων έκρουαν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας

για την ανεπάρκειά της. Το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, περιορίστηκε απλά σε μια σειρά μετακινήσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρώτη επιστολή με την οποία οι Ιατρικές Υπηρεσίες λάμβαναν γνώση για την ιατρική ανεπάρκεια της γυναικολόγου, είχε σταλεί από το Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου υπηρετούσε, την ώρα που άλλοι γιατροί δήλωναν ότι αρνούνται να συνεργαστούν μαζί της.

Παρ' όλα αυτά, αντί της διερεύνησης και της υποβολής κυρώσεων, η γυναικολόγος μετατέθηκε στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που και αυτό με επιστολή του αμφισβήτησε τα προσόντα της.

Και πάλι, ωστόσο, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο. Κανείς δεν προβαίνει σε δραστικές κινήσεις και η γιατρός μετατίθεται αυτή τη φορά στο Νοσοκομείο Πάφου, όπου παρακολουθεί την 22χρονη.

Προ δύο εβδομάδων ο Διεθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, Πέτρος Μάτσας, εξαιτίας των διαμαρτυριών, διέταξε την απομάκρυνση της συγκεκριμένης γιατρού από τα χειρουργεία και τις εφημερίες, περιορίζοντας τα καθήκοντά της στη διενέργεια Τέστ Παπανικολάου, έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγησή της.

Η γυναικολόγος ζήτησε συγγνώμη

Στο μεταξύ, η νεαρή μητέρα ανέφερε στην κατάθεσή της ότι η συγκεκριμένη ιατρός, η σύμβαση της οποίας τερματίστηκε την περασμένη Δευτέρα, την επισκέφθηκε και απολογήθηκε για το λάθος της.

Η γυναικολόγος φέρεται να ανέφερε, μάλιστα, ότι μπορεί να νιώσει τον πόνο της και να αντιληφθεί το πρόβλημά της, αφού και η δική της κόρη βίωσε παρόμοια απώλεια.

Κενά και ελλείψεις σε δημόσια νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, όμως αναδύονται και άλλα σοβαρά ζητήματα στο τομέα της δημόσιας υγείας, που στην προκειμένη στοίχισαν τη ζωή σε ένα νεογνό.

Παρά το γεγονός ότι η μητέρα έχασε εξ υπαιτιότητάς της την ευκαιρία να υποβληθεί στον πρώτο προγεννητικό έλεγχο, ένεκα του ότι επισκέφθηκε την Κλινική Εγκύων του νοσοκομείου ενώ βρισκόταν ήδη στη 19η εβδομάδα κύησης, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ο δεύτερος έλεγχος.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στην Αστυνομία οι γυναικολόγοι του Νοσοκομείου Πάφου, ο δεύτερος έλεγχος δεν έγινε, λόγω φόρτου εργασίας στο νοσοκομείο Λεμεσού, όπου παραπέμπονται οι έγκυες από την Πάφο, καθότι στο νοσοκομείο της πόλης δεν υπάρχει ειδικευμένος ιατρός για τους προγεννητικούς αυτούς ελέγχους.

Οι έρευνες, πάντως, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία αναμένεται να φωτίσουν όλες τις πτυχές του ζοφερού αυτού ζητήματος.

Μηχανισμό ελέγχου επιχειρεί να στήσει ο ΠΙΣ

Την ίδια ώρα, στη σκιά του τραγικού συμβάντος, μηχανισμό για επανέλεγχο των τυπικών προσόντων γιατρών, εναντίων των οποίων υπάρχουν αναφορές που αμφισβητούν την ιατρική τους επάρκεια, επιχειρεί να θεσπίσει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, προκείμενου να μη συμβούν ξανά τέτοια μοιραία λάθη.

Στο μικροσκόπιο του ΠΙΣ θα τεθούν επίσης τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των εγγεγραμμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία ιατρών, η αυθεντικότητα των οποίων πιστοποιείται και εγκρίνεται από τον Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος αναμένεται να ασκήσει πειθαρχική δίωξη, εάν και εφόσον διαφανεί ότι γιατροί υπέπεσαν σε παράπτωμα στην περίπτωση του θανάτου του νεογνού. «Θα διερευνήσουμε την πιθανότητα, άμα τη ολοκληρώσει του πορίσματος εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, κατά πόσο στοιχειοθετείται πιθανότητα εκ πρώτης όψεως διάπραξη και πειθαρχικού παραπτώματος εκ μέρους ιατρού ή ιατρών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου κατέστησε σαφές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να τολμήσουν να κάνουν βαθιές τομές στον τομέα της δημόσιας υγείας, όποιο κι αν είναι το κόστος.

Keywords
Αναζητήσεις
κλινικη εγκυων νοσοκομειο λεμεσου, κλινικη εγκυων νοσοκομειου λεμεσου
Τυχαία Θέματα