ΥΠΕΣ: Τα οικονομικά των Δήμων δεν είναι σημερινό φαινόμενο

«Η δεινή οικονομική κατάσταση των Δήμων δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ούτε απόρροια της οποιασδήποτε μείωσης της κρατικής χορηγίας η οποία επήλθε σταδιακά στα πλαίσια της ευρύτερης περισυλλογής και συγκράτησης των κρατικών δαπανών, συνεπεία της οικονομικής κρίσης", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Επ’ αφορμή τη σημερινή εξαγγελθείσα μονόωρη παγκύπρια στάση εργασίας των εργαζομένων

στους Δήμους, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Η δεινή οικονομική κατάσταση των Δήμων δεν είναι σημερινό φαινόμενο ούτε απόρροια της οποιασδήποτε μείωσης της κρατικής χορηγίας η οποία επήλθε σταδιακά στα πλαίσια της ευρύτερης περισυλλογής και συγκράτησης των κρατικών δαπανών συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Μιας οικονομικής κρίσης η οποία κατέδειξε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας τα χρονίζοντα προβλήματα κακοδιαχείρισης και έλλειψης αποτελεσματικού ελέγχου κυρίως στους Δήμους, όπως επίσης την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού σε αυτούς. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προβλημάτων που όλοι γνωρίζαμε, αλλά κρύβαμε κάτω από το χαλί τα προηγούμενα χρόνια, είναι η έλλειψη παροχής προς τον φορολογούμενο πολίτη των απαιτούμενων υπηρεσιών τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Να προσθέσω ότι το μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εφαρμόζεται στην Κύπρο είναι ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής κοινωνίας, ενώ, από την άλλη, υπάρχει ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός Δήμων με πολυδάπανους μηχανισμούς.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι μια γενναία μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τολμηρή και αποτελεσματική, σε συνδυασμό με την εξυγίανση του τρόπου λειτουργίας, όπως και του μηχανισμού για έγκαιρο και αποτελεσματικό εσωτερικό έλεγχο. Υπενθυμίζω ότι ευθύς μετά την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα Κυβέρνηση, αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης. Για 2,5 χρόνια συνομιλούσαμε με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, Κόμματα), για να καταλήξουμε σε συναινετικές προτάσεις. Το Νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατατέθηκε εν τέλει από το ΥΠΕΣ στη Βουλή, στις 16 Ιουλίου 2015 και, έκτοτε, συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Θα συμφωνήσω με τους εργαζόμενους στους Δήμους, οι οποίοι σήμερα διαμαρτύρονται ότι η ψήφιση της μεταρρύθμισης από τα εν τη Βουλή κόμματα επείγει και έπρεπε να είχε ήδη γίνει, μακριά από την οποιανδήποτε προεκλογική σκοπιμότητα.

Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι η προταθείσα μεταρρύθμιση προνοεί την υποχρεωτική (διά νόμου) συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, τόσο σε τοπικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο. Χαίρομαι, γιατί σήμερα, άπαντες, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα αυτής της συμπλεγματοποίησης, η οποία όμως δεν μπορεί να εξακολουθήσει να αφήνεται στην τύχη ή στην καλή διάθεση των τοπικών αρχόντων.

Να προσθέσω ότι τα κυβερνητικά νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής προβλέπουν την καινοτομία της Ενιαίας Αρχής Αδειοδότησης της Ανάπτυξης, η οποία αποτελεί μια σύγχρονη ανάγκη για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου.

Όσον αφορά τη ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, θα συνεχίσει η παροχή των κρατικών χορηγιών, σύμφωνα με τα σημερινά επίπεδα. Οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από τη Μεταρρύθμιση, θα παραμείνουν στις Τοπικές Αρχές, οι οποίες, επιπρόσθετα, θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Όσον αφορά τα θέματα των δανείων και της οικονομικής αυτοτέλειας, αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, μετά την ψήφιση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, όπως έχει κατατεθεί η θέση του ΥΠΕΣ στη Βουλή, επιδιώκεται η συνένωση των Δήμων από την οποία θα προκύψει μείωση του αριθμού τους από 30 σε 22. Πρόθεση του ΥΠΕΣ είναι, στο μέλλον, να εξεταστεί η περαιτέρω μείωση του αριθμού των Δήμων».

Keywords
Τυχαία Θέματα