Αύξηση συχνότητας εργατικών ατυχημάτων στην Κύπρο

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του δείκτη συχνότητας εργατικών ατυχημάτων σε ποσοστό 17,4% στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της ΣΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και εκπρόσωποι

εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, ανάβοντας στη μνήμη τους μία λαμπάδα και τηρώντας μονόλεπτη σιγή.

«Δυστυχώς, τα νούμερα συνεχίζουν να είναι αμείλικτα και να γεννούν ανησυχία και προβληματισμό», σημείωσε σε χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Τα εργατικά ατυχήματα εκτιμώνται σε περισσότερα από 313 εκατομμύρια ετησίως.

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι με τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και όλων των άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, να αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση σε σχέση με τη συλλογή και χρήση αξιόπιστων στοιχείων για τα θέματα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, έτσι ώστε να εντοπίζονται τα αίτια κινδύνων, αποκλίσεων ή παραλείψεων, προκειμένου να σχεδιαστούν και να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα αποτρέψουν ενδεχόμενα εργατικά ατυχήματα», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Πρώτιστος στόχος της πολιτείας σήμερα, επεσήμανε, είναι η διασφάλιση του κοινωνικού δικαιώματος της εργασίας σε όλους τους πολίτες της χώρας που επιθυμούν να εργαστούν. Αναμφίβολα, όμως, οφείλουμε εξίσου να διασφαλίσουμε και το δικαίωμα των εργαζομένων για ασφαλή και χωρίς κινδύνους για την υγεία εργασία, είπε.

Η Υπουργός σημείωσε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας, βάσει της οποίας το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον να είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα. Επομένως, οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά στη διασφάλιση ενός τέτοιου εργασιακού περιβάλλοντος, μέσω ενός συστήματος καθορισμένων υποχρεώσεων, καθηκόντων και δικαιωμάτων, υπέδειξε.

Ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σε δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση, αναφέρθηκε σε αύξηση του δείκτη συχνότητας εργατικών ατυχημάτων στην Κύπρο σε ποσοστό 17,4%, εκφράζοντας ανησυχία.

Κατά το 2016, είπε, είχαμε τέσσερα θανατηφόρα ατυχήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε εργαζομένων, σε σύγκριση με πέντε θανατηφόρα ατυχήματα το 2015.

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ένα από αυτά δεν γνωστοποιήθηκε στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας», είπε και σημείωσε ότι η αύξηση της αδήλωτης εργασίας οδηγεί στη μη γνωστοποίηση εργατικών ατυχημάτων και βέβαια στη μη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

Ο κ. Μάτσας εξέφρασε, επίσης, έντονη ανησυχία για τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν το τελευταίο 15νθήμερο.

Ανέφερε, δε, ότι πέραν από την ανθρώπινη διάσταση, υπάρχει και η οικονομική, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ, πέραν του 4% του ΑΕΠ προκύπτει ως κόστος από τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μύθος, σημείωσε, ότι η μη επένδυση στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας αυξάνει την κερδοφορία ή τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αυτός ο μύθος ή ψευδαίσθηση καλύτερα, συνέχισε, λειτούργησε έντονα στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και των επισφαλών μορφών απασχόλησης, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα