ΥΠΕΣ: Στους ανεξάρτητους αξιωματούχους η ευθύνη για Κόσιη

Την ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι για το χειρισμό συμβολαίου της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κόσιη αποφάσισαν, όπως λάβουν μαζί το συντομότερο δυνατόν, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής, η Γενική Λογίστρια και ο Επίτροπος Κρατικών Ενισχύσεων.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα κατά την διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία μετείχαν οι πιο πάνω ανεξάρτητοι αξιωματούχοι με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Γεωργίας.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε πως

“αφού σήμερα ακούσαμε τις απόψεις όλων, η απόφαση η δική μας είναι – έχετε την σύμβαση ενώπιον σας την αρχική, όσο και τη συμφωνία τέλος πάντων, που ουδέποτε υπεγράφη. Γνωρίζετε επίσης όλο το ιστορικό, γνωρίζετε την ανάγκη που έχουμε για μετακίνηση σκυβάλων από τον Κοτσιάτη στην Κόσιη - λόγω του ότι όπως είπαμε κατά επανάληψη, ο Κοτσιάτης ξεχειλίζει - και άρα θα πρέπει να δρομολογήσουμε σκουπίδια στην Κόσιη. Τους είπαμε λοιπόν, διαχειριστείτε το θέμα, όπως εσείς κατά την κρίση σας θεωρείτε καλύτερα, συνεργαζόμενοι με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους αξιωματούχους, τον Γενικό Ελεγκτή, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την Επιτροπή Κρατικών Ενισχύσεων και άμα καταλήξετε κάπου ελάτε να μας πείτε τι ακριβώς θα κάμετε. Αλλά επαναλαμβάνω, έχοντας κατά νου δύο πράγματα – ο κόσμος εξακολουθεί να πληρώνει το υπερβολικό ποσό από την μια και από την άλλη υπάρχει η ανάγκη να φύγουν σκουπίδια από τον Κοτσιάτη να πάνε στο εργοστάσιο της Κόσιης”.

Κληθείς να σχολιάσει από δημοσιογράφο ότι δεν είναι ουσιαστική η απόφαση, ο κ. Χάσικος απάντησε πως “δεν είναι ουσιαστικό ότι τους είπα πάρτε τα και κάμετε ό,τι εσείς ξέρετε;”.

“Ο Υπουργός και η Κυβέρνηση πήραν απόφαση. Ολοι αυτοί οι αξιωματούχοι του κράτους διαφωνούν με αυτή την απόφαση κι επειδή εγώ δεν θέλω να κάμω οτιδήποτε που να συνιστά παρανομία ή που να εκφεύγει υποχρεώσεων που έχουμε είτε προς Ευρώπη είτε προς αλλού που έχουν να κάνουν με την νομιμότητα, εγώ θέλω να είμαι καθόλα νόμιμος εντός των πλαισίων του Συντάγματος και εντός του πλαισίου που ορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, γι αυτό τους είπα πάρτε τα και διαχειριστείτε τα και άμα καταλήξετε κάπου πέστε μας και εμάς ως Κυβέρνηση, τι ακριβώς θα κάνουμε”, σημείωσε.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι είπε στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη ότι “να έχετε κατά νου ότι πρέπει να διοχετεύσουμε τα σκουπίδια από τον Κοτσιάτη, διότι αν δεν διοχετεύσουμε τα σκουπίδια από τον Κοτσιάτη, εκεί κι αν εγκυμονούνται κίνδυνοι επιβολής προστίμων από πλευράς ΕΕ. Επρεπε να είχε κλείσει ο Κοτσιάτης. Αν δεν διοχετευτούν σκουπίδια κινδυνεύει να βρομίσει η Λευκωσία, ένα το κρατούμενο και δύο, έχετε κατά νου ότι ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει αυτό το ύψος των τελών. Εγώ ό,τι μπορούσα να κάνω και η Κυβέρνηση το κάναμε”.

Σε ερώτηση αν θα έχουμε οποιεσδήποτε επιπτώσεις από την ΕΕ, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως “δεν ξέρω πραγματικά τι θα κάνουν διότι η Επιτροπή από μόνη της δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει να μας πει οτιδήποτε. Αν εμείς οι ίδιοι σε κάποιο βαθμό θα αυτοκαταγγελθούμε δεν το ξέρω”.

Ο κ. Χάσικος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς σημειώνοντας πως αυτοί κατά τρόπο υπεύθυνο και σοβαρό θα διαχειριστούν το θέμα. “Εμείς ως Κυβέρνηση, να είστε βέβαιοι ότι θα κινηθούμε μέσα στα πλαίσια του νόμου από την μια αλλά και από την άλλη έχουμε την υποχρέωση, είναι δική μας ευθύνη, ότι σημαίνει για την υγεία και καθαριότητα του κόσμου να είμαστε εκεί να επιτηρούμε και αναμένουμε σύντομα αποφάσεις”, είπε

Πρόσθεσε ότι το θέμα επείγει. “Αμα ξεχειλίσει ο Κοτσιάτης τι θα κάνουμε; Το μάξιμουμ ζωής που έχει ο Κοτσιάτης είναι ένας χρόνος. Από την άλλη έπρεπε ήδη να είχε κλείσει και να αποκατασταθεί”, σημείωσε.

Δεν έχουν κανένα περιθώριο χρόνου, συνέχισε, αλλά έχουν ενώπιον τους όλα τα δεδομένα. “Δεν υπάρχει τίποτα που να μην το γνωρίζουν κι αν υπάρχει τίποτα στο να διαμορφώσουν τελική κρίση και να πάρουν τελική απόφαση, εδώ είμαστε ευχαρίστως να βοηθήσουμε”.

Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος θα δεχθεί την οποιαδήποτε απόφαση των ανεξάρτητων θεσμών για το θέμα απάντησε: “Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης, ο Γενικός Ελεγκτής είναι αυτός που ελέγχει, η κ. Ρέα Γεωργίου προεδρεύει της Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, ο κ. Θεοφάνης Θεοφάνους είναι Εφορος Κρατικών Ενισχύσεων. Εχω επιλογή κατά την άποψη σας να μην αποδεχτώ ό,τι μου πουν; Καμία επιλογή!”.

“Εγώ ενεργούσα ουσιαστικά ως διαπραγματευτής εξ ονόματος του Συμβουλίου Διαχείρισης της Κόσιης, το οποίο να σας θυμίσω είχε κάμει μια προσυμφωνία με τον εργολάβο, την οποία και ανέτρεψα, δηλαδή έδωσαν δέκα χρόνια στον εργολάβο τότε έναντι μείωσης 10 ευρώ τον τόνο, την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών ανέτρεψε, δεν αποδέχθηκε και μπήκαμε εμείς σε νέα διαπραγμάτευση που είχε την σωστή κατάληξη”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο ιστορικό του θέματος.

Εμείς ως Υπουργείο Εσωτερικών, είπε, αφού με την ανάληψη της διακυβέρνησης δεσμευτήκαμε ότι θα διορίσουμε διερευνητική επιτροπή για το θέμα του εργοστασίου της Κόσιης που διαχειρίζεται ως γνωστό τα σκουπίδια της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου αλλά και Λάρνακας, διορίσαμε λοιπόν επιτροπή για να διαφανεί κατά πόσον το συμβόλαιο, η σύμβαση αυτή ήταν πράγματι ετεροβαρής για το δημόσιο και τον Κύπριο φορολογούμενο.

Η Επιτροπή με πόρισμα της, συνέχισε, αποφάνθηκε ότι ήταν μια σκανδαλώδης ετεροβαρής σύμβαση. Ακολούθως, σημείωσε, παραπέμφθηκε το πόρισμα και όλα τα ευρήματα της επιτροπής στην Νομική Υπηρεσία του κράτους, στον Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου ύπαρξης και ποινικών αδικημάτων. Η Νομική Υπηρεσία, είπε, απεφάνθη ότι δεν υπήρχαν ποινικά αδικήματα και βεβαίως ο Γενικός Εισαγγελέας οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση στην βάση των πορισμάτων των ανακριτών.

“Υπήρξαν από ότι φαίνεται μέσα από το πόρισμα της επιτροπής διοικητικές ευθύνες. Να πω ότι σήμερα δεν είναι στην Δημόσια Υπηρεσία, οι λειτουργοί που διαχειρίστηκαν το θέμα. Πολιτικές ευθύνες είναι αυτονόητο ότι υπήρχαν και υπάρχουν για την συγκεκριμένη σύμβαση. Αλλά τους πολιτικούς, στη συγκεκριμένη περίπτωση τους κρίνει ο ίδιος ο λαός. Αφού λοιπόν είχαμε ανά χείρας αυτό το πόρισμα, το επόμενο βήμα που κάναμε ήταν να φωνάξουμε τον εργολάβο για επαναδιαπραγμάτευση - χωρίς να αναφέρω όλα τα στάδια της επαναδιαπραγμάτευσης - φτάσαμε στο γνωστό σημείο, δηλαδή να πάρει παράταση ο εργολάβος αλλά ταυτόχρονα μείωση ανά τόνων των τελών που πλήρωναν οι δήμοι και κοινότητες, το γνωστό από 75 σε 39 κι επίσης μια παράταση επταετή”, πρόσθεσε.

Ακολούθησαν, συνέχισε, οι γνωστές διαφωνίες με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας που όπως σημείωσε - ούτε σε αυτές θα υπεισέλθω, είναι γνωστές, χιλιοειπωμένες. “Δεν προχωρήσαμε – όχι εμείς, διότι εμείς λειτουργήσαμε ως διαπραγματευτής – εξ ονόματος του Συμβουλίου Διαχείρισης της Κόσιης. Δεν προχώρησε λοιπόν η υπογραφή της σύμβασης λόγω αυτών των επιφυλάξεων, αντιρρήσεων του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Εισαγγελέα και εν πάση περιπτώσει η κατάληξη είναι σήμερα να βρίσκεται ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων η σύμβαση αλλά και ο χειρισμός της. Εν τω μεταξύ μας προέκυψε και μια γνωμάτευση του Επιτρόπου Κρατικών Ενισχύσεων”, κατέληξε.

Πάρτε τα κ διαχειριστείτε όπως νομίζετε εσείς αυτή τη σκανδαλώδη σύμβαση. Ότι μπορούσα έκανα. Οι νόμοι υπεράνω όλων pic.twitter.com/hvrlzF5AoC

— Socrates Hasicos (@hasicos) October 29, 2015

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα