Υπερβολικές οι ανισορροπίες μας

Το Ecofin επικύρωσε τις συστάσεις της Κομισιόν για τα μακροοικονομικά της Κύπρου
Θα επανεξετασθεί σύντομα η εκτίμηση της Κομισιόν για τη χώρα μας, αφού ληφθεί υπ' όψιν το επίπεδο φιλοδοξιών του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων

Η Κύπρος και άλλα δύο κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, γι' αυτό και η Κομισιόν θα επανεξετάσει την εκτίμησή της για την ανάγκη λήψης πολιτικών μέτρων από τις χώρες αυτές, υπό το φως

των διαρθρωτικών προκλήσεων και λαμβάνοντας υπ' όψιν το επίπεδο φιλοδοξιών του εθνικού τους προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Η απόφαση ελήφθη χθες από το Συμβούλιο Ecofin, το οποίο ζήτησε τη λήψη πολιτικών μέτρων και την ισχυρή δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία η Κομισιόν έχει κρίνει πως υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, ιδίως όταν «οι ανισορροπίες επηρεάζουν τη ζώνη του ευρώ». Το Συμβούλιο κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες με διατηρήσιμο τρόπο.

Οι 28 Υπουργοί Οικονομικών που απαρτίζουν το Ecofin ζήτησαν, επίσης, να ενισχυθεί η εφαρμογή, προκειμένου να προληφθεί η λεγόμενη «κόπωση των μεταρρυθμίσεων». Το Συμβούλιο συμπέρανε ότι η εφαρμογή τους είναι άνιση μεταξύ των τομέων πολιτικής και των κρατών μελών, και μόνο σε μερικές περιπτώσεις σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Για την Κύπρο
Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την Κύπρο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων το Ecofin συμφωνεί ότι 12 από τα εξεταζόμενα κράτη μέλη (Βουλγαρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβενία ??και Σουηδία) αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες διαφορετικής φύσης και σοβαρότητας, και ότι η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει πλέον μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Ειδικότερα, στην παράγραφο 5 των συμπερασμάτων μάλιστα, οι 28 αναφέρουν ότι συμφωνούν «με την άποψη της Κομισιόν, ότι υπάρχουν υπερβολικές ανισορροπίες σε έξι κράτη μέλη (Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία) και σημειώνουν την πρόθεση της Κομισιόν να επανεξετάσει τον Μάιο την εκτίμησή της για τρεις χώρες που εντοπίστηκαν με υπερβολικές ανισορροπίες (Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία), υπό το φως των διαρθρωτικών προκλήσεων που προκύπτουν από την εις βάθος ανάλυση (IDR), λαμβάνοντας υπ' όψιν το επίπεδο φιλοδοξιών του εθνικού τους προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Το Ecofin συμφωνεί επιπλέον να εξετάσει προσεκτικά τις τυχόν περαιτέρω αναθεωρήσεις της Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστώσει εάν απαιτούνται περαιτέρω μέτρα.

Οι συστάσεις
Όπως είναι γνωστό, τη Δευτέρα η Κομισιόν αποφάσισε να μην επιτείνει τη διαδικασία περί μακροοικονομικών ανισορροπιών για την Κύπρο, δεδομένου ότι το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της κρίθηκε επαρκές. Στην έκθεση συστάσεων, την οποία κατέθεσε στο Ecofin χθες, η Κομισιόν αναφέρει ότι τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν «την ευκαιρία που προσφέρει η οικονομική ανάκαμψη για να επιδιώξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ενισχύσουν τις επενδύσεις, καθώς και τα δημόσια οικονομικά τους».

Ειδικότερα για την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δυναμική της μεταρρύθμισης στη χώρα μας έχει αποδυναμωθεί από το 2016 και εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικά κενά στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δημοσιονομικής διαχείρισης, του συστήματος δικαιοσύνης, του πλαισίου για τίτλους ιδιοκτησίας, της ηλεκτρικής ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης.

Τα σχόλια του Υπουργού
Τις συστάσεις της Κομισιόν για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Κύπρου για το 2017 (Country Specific Recommendations) σχολίασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι αυτές είναι σε έναν μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

«Χωρίς αμφιβολία -ανέφερε- η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής επιβάλλει μια διαρκή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Σημειώνεται το γεγονός ότι η Κύπρος καταγράφει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην εφαρμογή των Συστάσεων και του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, η πρόοδος αντικατοπτρίζεται στις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη, που έχουν συζητηθεί στο πρόσφατο Eurogroup και στη διαπίστωση ότι η κυπριακή οικονομία καταγράφει ευρεία ανάκαμψη, υποστηριζόμενη από την εύρωστη ενίσχυση της απασχόλησης, της κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και στην πρόβλεψη ότι για την επόμενη διετία θα συνεχίσει να καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη.
Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι είναι προφανές ότι η απαίτηση για λήψη δημοσιονομικών μέτρων για το 2017 δεν υφίσταται πλέον.

Keywords
Τυχαία Θέματα