Διευκρινίζει για μέτρα κατά πυρκαγιών

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με ανακοίνωση του ΓΤΠ, διευκρινίζει με αφορμή τη συζήτηση χθες στη Βουλή ότι έχει προβεί στη λήψη σειράς μέτρων και έχει προγραμματίσει την υλοποίηση επιπρόσθετων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βάση των εισηγήσεων της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο έχει

προχωρήσει «στην ενίσχυση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί και λειτουργεί στη Λάρνακα, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσης όχι μόνο με εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς, αλλά και μέσω επικοινωνίας μαζί με τα άλλα κέντρα κρίσεως που θα βρίσκονται στον χώρο της πυρκαγιάς».

«Για τον σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία για εξασφάλιση και εγκατάσταση δύο καμερών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από τη φετινή θερινή περίοδο για άμεση μετάδοση εικόνας από το πεδίο της πυρκαγιάς και η εικόνα να μεταφέρεται σε πραγματικό χρόνο τόσο στο προωθημένο Κέντρο Κρίσεως, όσο και στο Κέντρο Κρίσεως "Ζήνων" στη Λάρνακα», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι έχει προχωρήσει «στην τοποθέτηση GPS σε 75 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η υποδομή με την τοποθέτηση AVL συστήματος, για την παρακολούθηση των οχημάτων, τόσο από το τηλεφωνικό κέντρο του κύριου Πυροσβεστικού Σταθμού κάθε επαρχίας, όσο και από το Συντονιστικό Κέντρο του Αρχηγείου».

Προμήθεια εξοπλισμού
Η ανακοίνωση συνεχίζει, αναφέροντας ότι έχει επίσης εφοδιάσει τους αγροπυροσβέστες με τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Επεξηγείται ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέθεσε μάσκες με φίλτρα για χρήση από τους αγροπυροσβέστες, τις οποίες φέρουν κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, ενώ όλοι οι αγροπυροσβέστες διαθέτουν πυράντοχες μονοστρωματικές στολές. Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί προσφορά για 300 κράνη αγροπυρόσβεσης, τα οποία αναμένονται να παραληφθούν τον Ιούνιο».

Παράλληλα, έχει προχωρήσει «στην αγορά ικανοποιητικών ποσοτήτων επιβραδυντικού υλικού». «Ως αποτέλεσμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει σήμερα 12,000 λίτρα και αναμένονται να παραληφθούν ακόμα 8.000 λίτρα τον Ιούνιο», αναφέρεται.

Ασύρματη επικοινωνία
Άλλο μέτρο που έχει ληφθεί είναι η «εγκατάσταση ειδικής συχνότητας στα ραδιοτηλέφωνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, ώστε να υπάρχει κοινό κανάλι ασύρματης επικοινωνίας». Το σύστημα, διευκρινίζεται, «τοποθετήθηκε τόσο σε φορητούς ασυρμάτους, όσο και σε πυροσβεστικά οχήματα».

Επίσης, έχει προωθηθεί η διαδικασία για «απόκτηση δέκα πρόσθετων οχημάτων παντός εδάφους προς ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εντός του 2018».

Έχει γίνει, επίσης, «διασπορά επαρκών ευκίνητων πυροσβεστικών μέσων και ομάδων δασοπυροσβεστών και πυροσβεστών, όταν ο κίνδυνος είναι μεγάλος». Επεξηγείται ότι «η τακτική αυτή ακολουθείται ιδιαίτερα τους κρίσιμους μήνες (Ιούνιο - Αύγουστο), όπου τα μέτρα περιπολιών και στρατηγικών παρατηρητηρίων αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου».

Τα Bell
Έχουν, ακόμη, καθοριστεί δύο ελικόπτερα Bell της Αστυνομίας «για χρήση καθ’ όλη αυτήν την περίοδο για σκοπούς πυρόσβεσης». Σε αυτά, αναφέρεται, «έχει εγκατασταθεί σύστημα που θα επιτρέπει κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς τη ρίψη αφρού ειδικού για πυρόσβεση».

Το Υπουργείο έχει προχωρήσει «στην ετοιμασία ψηφιοποιημένων και ενοποιημένων χαρτών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΚΟΙΟΣ”».

Επίσης, έχουν ετοιμαστεί νομοσχέδιο και σχεδία κανονισμών «για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο». Μεταξύ άλλων, σημειώνεται, «στα σχέδια καθορίζονται νέα και αυστηρά κριτήρια πρόσληψης των Πυροσβεστών, καθώς και οι πειθαρχικές διαδικασίες και οι διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων για προαγωγή στους διάφορους βαθμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα