Υπέρ του μονοασφαλιστικού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διατύπωσε την ξεκάθαρη θέση ότι «μόνο το μονοασφαλιστικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει στην Κύπρο», θέση την οποία απέστειλε εγγράφως στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, μετά από αίτημα του τελευταίου στην αρχή της θητείας του. Ο Υπουργός δεν δημοσιοποίησε το μονοσέλιδο έγγραφο με τη θέση του ΠΟΕ, καθώς, όπως είπε, δεν ήθελε να ξεκινήσει «μια άκαρπη και άσκοπη συζήτηση».

Οι αναφορές έγιναν από τον κ. Παμπορίδη, ο οποίος μιλούσε σήμερα το πρωί σε διημερίδα του Υπουργείου

Υγείας με θέμα τον διάλογο για το σύστημα υγείας και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Κύπρο, στην παρουσία της Διευθύντριας του ΠΟΥ Περιφέρειας Ευρώπης Ζουζάνα Γιάκαμπ και του Υπουργού Υγείας της Ελλάδας Ανδρέα Ξανθού.


Όπως είπε ο κ. Παμπορίδης, στην αρχή της θητείας του αντιμετώπισε το «ψευτοδίλημμα» μεταξύ μονοασφαλιστικού και πολυασφαλιστικού και για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε στον «απόλυτο εμπειρογνώμονα» στον τομέα αυτό, τον ΠΟΥ και την Δρ. Γιάκαμπ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για τον ΠΟΥ δεν υφίστατο θέμα, καθώς «δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική συζήτηση για το κατά πόσο πρέπει να υπάρξει μονοασφαλιστικό σύστημα ή όχι».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ΠΟΥ είχε μια ξεκάθαρη άποψη επί του θέματος, την οποία και απέστειλε σε ένα μονοσέλιδο έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου.

Ο κ. Παμπορίδης ευχαρίστησε τον ΠΟΥ «που ήταν τόσο ξεκάθαρος στη θέση ότι μόνο το μονοασφαλιστικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει στην Κύπρο, όπως είναι τα αριθμητικά μεγέθη αυτή τη στιγμή».

Είπε,ακόμη, ότι επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει το έγγραφο, καθώς δεν ήθελε να ξεκινήσει μια «άκαρπη και άσκοπη συζήτηση», ενώ πρόσθεσε ότι θα το δημοσιεύσει μετά το τέλος της θητείας του στο Υπουργείο.

Αναφερόμενος στο παρόν σύστημα υγείας στην Κύπρο, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι είναι απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή χώρα στον 21ο αιώνα να επιβαρύνει τους πολίτες με ιδιωτικές πληρωμές στον χώρο της υγείας, της τάξης του 50%.

«Αυτό αποτελεί ντροπή για εμάς και διηρωτώμην γιατί πρέπει να εξηγήσω το προφανές στους πολιτικούς στην Κύπρο, ενώ στην Ευρώπη ήταν… αυταπόδεικτο ότι το σύστημά μας… είναι τελείως λανθασμένο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παμπορίδης είπε, ακόμη, ότι σε ένα ιδανικό, μεταρρυθμισμένο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχει απευθείας ανταγωνισμός μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς οι δύο θα πρέπει να δουλεύουν «χέρι με χέρι», παρέχοντας στους ασθενείς κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες.

Συμπλήρωσε πως γνωρίζει πως η εφαρμογή του νέου συστήματος υγείας «δεν θα είναι εύκολη, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια», όμως «πρέπει να παράσχουμε στους πολίτες μας αυτό που άλλοι Ευρωπαίου απολαμβάνουν εδώ και 50 περίπου χρόνια». «Και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα», είπε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου και ότι το παρόν σύστημα πρέπει να εγκαταλειφθεί, με παράλληλη εισαγωγή μιας νέας κουλτούρας και νοοτροπίας σε όλους τους τομείς.

Σε δηλώσεις μετά το πρώτο μέρος της διημερίδας, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε, επίσης, ότι με τον ομόλογό του από την Ελλάδα μοιράζονται «κοινούς προβληματισμούς και προκλήσεις», ενώ ο ΠΟΥ «αποτελεί τον συμπαραστάτη μας» για όλη την περιφέρεια της Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η κ. Γιάκαμπ συνεχάρη την Κύπρο για την προώθηση των νομοσχεδίων που αφορούν τον τομέα της υγείας, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα την κατεύθυνση που επιλέχθηκε από τη Λευκωσία υπέρ μιας καθολικής κάλυψης του πληθυσμού.

Είπε, επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Κύπρος επέλεξε την προσέγγιση του μονοασφαλιστικού συστήματος, που αποτελεί τον «σωστό δρόμο», ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΠΟΥ.

Κατά την παρέμβασή της στη διημερίδα, η Διευθύντρια Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ σημείωσε ακόμη ότι οι πληρωμές που καταβάλλουν οι ασθενείς «από την τσέπη τους» για την υγεία στην Κύπρο ανέρχεται στο 49% του συνόλου των δαπανών για την υγεία και είναι πολύ πάνω από το όριο του 15% που θεωρείται ασφαλές.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την υγεία, λέγοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στη 10η θέση από τις 51 χώρες της περιφέρειας Ευρώπης και 13η παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του 2016.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, ως βασικές προκλήσεις το κάπνισμα, την κατανάλωση του αλκοόλ και το υπερβολικό βάρος.

Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο ΠΟΥ δίνει προτεραιότητα στο πρόσταγμα της καθολικής κάλυψης των πολιτών στην υγεία, κάτι που αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα και της ελληνικής Κυβέρνησης.

Συνέχισε, λέγοντας ότι χρειάζεται ένα ισχυρό σύστημα υγείας, παρά τις περικοπές που έγιναν και για τον λόγο αυτό αυξήθηκε το όριο δαπανών στο δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας, ενώ ενισχύθηκε και το ανθρώπινο δυναμικό.

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν πολλαπλά πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι με την Κύπρο υπάρχει ένα άριστο επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας. Ελλάδα και Κύπρος, είπε, παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ιδέας για συνεργασία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για κοινή διαπραγμάτευση έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών, ώστε «να μπορέσουμε να έχουμε προσιτές και βιώσιμες τιμές στα ακριβά φάρμακα».

Σημείωσε, εξάλλου, ότι περίπου 18 χιλιάδες γιατροί έφυγαν από την Ελλάδα, ως συνέπεια της κρίσης, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να επαναφέρει ένα μέρος του ανθρώπινου δυναμικού, δίνοντας έμφαση στην έρευνα, τη στήριξη της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας.

Κατά την παρέμβασή του στη διημερίδα, ο κ. Ξανθός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση του ελληνικού συστήματος υγείας λόγω των περικοπών και του περιοριστικού περιβάλλοντος που προέκυψε κατά την κρίση.

Βρεθήκαμε να έχουμε 3 εκ. ανασφάλιστους πολίτες, λόγω της ανεργίας και της αδυναμίας τους να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι με νόμο που πέρασε η Κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο, οι ανασφάλιστοι απέκτησαν πάλι πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Η διημερίδα συνεχίζεται το απόγευμα και ολοκληρώνεται αύριο με παρεμβάσεις καθηγητών και εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα