Υπ.Δικαιοσύνης: Συζητείται εισαγωγή θεσμού διαμεσολάβησης

Την εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης στον τομέα της κυπριακής δικαιοσύνης και την ανακοίνωση ημερομηνίας για λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων, ανακοίνωσε σήμερα σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Κατά τον ίδιο, η αναθεώρηση του θεσμού της διαμεσολάβησης ώστε να γίνει αποδεκτός ως αξιόπιστος εξωδικαστικός θεσμός επίλυσης διαφορών, με απώτερο στόχο τη μείωση στο χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων είναι σημαντική για την ποιότητα της δικαιοσύνης, και ήταν κάτι που εισηγήθηκε σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα

υπόλοιπα μέλη του.

Ανάμεσα στις συζητήσεις που είχε με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ο Ιωνάς Νικολάου συζήτησε για το θέμα λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων και ανακοίνωσε πως η λειτουργία τους θα γίνει με την έλευση του έτους 2016. Συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες για τη λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου και πρόσθεσε πως η διαδικασία πρόσληψης Δικαστών για το Διοικητικό Δικαστήριο θα συμπληρωθεί τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Ακόμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη στελέχωση του Δικαστηρίου και ειδικότερα οι πτυχές που αφορούν το ηλεκτρονικό σύστημα στενοτύπησης. Αναφέροντας πως στη διάθεση των Δικαστηρίων υπάρχουν 15 στενοτυπιστές των οποίων ο αριθμός θα αυξηθεί σε 19.

Ο κ, Νικολάου είπε πως κατέθεσε επίσης την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης την προσπάθεια να εφαρμοστούν εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών. Εξήγησε ότι η πρόταση περιλαμβάνει το στόχο διενέργειας μελέτης από ειδικευμένο μελετητή που θα υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές για εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

Πρόσθεσε ότι επισημάνθηκε ότι στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να αξιοποιηθεί η επιλογή της διαμεσολάβησης. Ανέφερε πως πρέπει να αξιολογηθεί η εκπαίδευση που απαιτείται ώστε κάποιοι να αποκτήσουν τα προσόντα διαμεσολαβητή, των κριτηρίων εγγραφής, των διαδικασιών που θα ακολουθούνται και που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για να μπορεί μια εξωδικαστική διαδικασία να κερδίσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται όπως να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες.

Απώτερος στόχος των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται είναι η αποσυμφόρηση του δικαστικού φόρτου, ώστε να εκδικάζονται οι υποθέσεις ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα