Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές της Κυριακής

Λίγες ώρες έχουν απομείνει πλέον μέχρι τις εκλογές της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου και η HuffPost Greece σάς παρουσιάζει όλα εκείνα που θα πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας για τις εκλογές, ούτως ώστε να διευκολυνθείτε στην προσπάθειά σας να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Παρασκευή ολοκληρώθηκε με επιτυχία η γενική πρόβα των ηλεκτρονικών συστημάτων στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διεξαγωγή
των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Οι εκλογές της Κυριακής διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Αυτό γίνεται επειδή το χρονικό διάστημα που διεξάγονται είναι μικρότερο από 18 μήνες σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ψηφοφόροι δεν βάζουν σταυρό δίπλα στον υποψήφιο βουλευτή. Ακόμη όμως και να βάλουν, το ψηφοδέλτιο δεν προσμετράται ως άκυρο.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αποδεκτά είναι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να εξυπηρετηθεί τότε, το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοιχτά τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών όλης της χώρας.

Τα κόμματα που συμμετέχουν

Στις εκλογές της Κυριακής συμμετέχουν 19 κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ
ΝΔ
Χρυσή Αυγή
Το Ποτάμι
ΚΚΕ
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)
Ανεξάρτητοι Έλληνες
ΟΚΔΕ (δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο στο νομό Ζακύνθου)
ΟΑΚΚΕ
Κοινωνία
ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (μόνο στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Νοµού Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιώς)
ΕΠΑΜ
Λαϊκή Ενότητα
Δημιουργία, ξανά!
Ένωση Κεντρώων
ΚΚΕ (μ-λ)- Μ-Λ ΚΚΕ
Δημοκρατικοί, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (δεν κατεβαίνουν σε 16 εκλογικές περιφέρειες)
ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΕΚ &ανένταχτους/ες αγωνιστές/στριες της Αριστεράς (δεν κατεβαίνει στο νομό Πιερίας)
Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛΛΑΣ» (συμμετέχουν στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Ν. Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιώς, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, και σε άλλους 20 νομούς)

Πώς μπορώ να μάθω που ψηφίζω

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ψηφίσει αλλά δεν γνωρίζει το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκει, τότε μπορεί να επικοινωνήσει
με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 έως και την ημέρα των εκλογών τις εξής ώρες: Πέμπτη έως 18:00, Παρασκευή 09:00 έως 19:00, Σάββατο 09:00 έως 21:00 και Κυριακή 07:00 έως 19:00.

Οι πολίτες μπορούν επίσης να ενημερωθούν και διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις».

Οι ημέρες αδείας που δικαιούστε

Για όσους θέλουν να ψηφίσουν αλλά το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκουν είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει άδεια με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Ειδικότερα, όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται πέντε ημέρες την εβδομάδα, δικαιούνται μία εργάσιμη ημέρα για απόσταση από 200 - 400 χιλιόμετρα και δύο ημέρες από 401 χιλιόμετρα και πάνω.

Όσοι απασχολούνται έξι ημέρες την εβδομάδα δικαιούνται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας για απόσταση από 100 - 200 χιλιόμετρα, δύο ημέρες από 201 - 400 χιλιόμετρα και τρεις εργάσιμες ημέρες από 401 χιλιόμετρα και πάνω.

Όσοι κατάγονται από νησιά και χρειάζεται να μεταβούν εκεί για να ψηφίσουν ο αριθμός των ημερών που θα λάβουν εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο,η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Που ψηφίζουν οι ετεροδημότες, ένστολοι και ναυτικοί

Σε ότι αφορά τους ετεροδημότες, αυτοί θα ψηφίσουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Γ΄ Αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου) στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι μεταβολές που έχουν γίνει μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015.

Όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, και το Λιμενικό Σώμα ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

Σε ότι αφορά τους ναυτικούς που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα του δήμου, στο λιμάνι του οποίου βρίσκεται το πλοίο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα