ΥΠΑΜ: Προς επίλυση των προαγωγών αξιωματικών στην ΕΦ

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα έχει εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην επίλυση του προβλήματος των προαγωγών των αξιωματικών στην Εθνική Φρουρά, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, κάνοντας λόγο για μια απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε τα τελευταία 10 χρόνια.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου του ήρωα της ΕΟΚΑ Παναγιώτη Τουμάζου, στην Επισκοπή Λεμεσού, ο κ.Φωκαϊδης ανέφερε ότι "εδώ και 10 χρόνια υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση, λόγω έλλειψης του κατάλληλου

νομοθετικού πλαισίου και λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης θα έλεγα, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση στασιμότητας που δεν επιτρέπει την προοπτική στα νεότερα στελέχη της ΕΦ".

Είναι γι αυτό το λόγο, συνέχισε, που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο ωστόσο δεν έγινε κατορθωτό να ψηφιστεί, ωστόσο υπογράμμισε πως η νέα Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας έχει διαβεβαιώσει ότι η συζήτηση, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα ολοκληρωθεί περί το τέλος Οκτωβρίου.

Αναμένεται λοιπόν, συνέχισε, ότι το αργότερο αρχές Νοεμβρίου θα γίνει δυνατή η έγκριση του νομοσχεδίου "που θα επιτρέψει επιτέλους, μετά από 10 χρόνια, να υπάρξει επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος, το οποίο ουσιαστικά καθηλώνει αξιωματικούς, λοχαγούς, ταγματάρχες, αντισυνταγματάρχες για 12 ή και 14 χρόνια στον ίδιο βαθμό, μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει οπωσδήποτε να τερματιστεί".

Προετοιμάζονται για υποδοχή των συμβασιούχων οπλιτών τα ΚΕΝ

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες και τώρα γίνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή των 3000 συμβασιούχων οπλιτών στα ΚΕΝ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, για μια ταχύρυθμη εκπαίδευση δυο εβδομάδων, δήλωσε εξάλλου ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος διευκρίνισε πως, για όσους από αυτούς έχουν αλλάξει γνώμη, θα γίνει αναπλήρωση με επιλαχόντες.

Ο κ.Φωκαϊδης ανέφερε πως μετά την ταχύρυθμη εκπαίδευση θα ακολουθήσει η πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση που είναι και η πιο σημαντική, όπως είπε, "δηλαδή στις ειδικότητες τους, εκεί ακριβώς που θα διαφανεί και η προστιθέμενη αξία του θεσμού".

" Πρέπει να πω ότι έχουν γίνει όλες οι σχετικές προετοιμασίες έτσι ώστε οι διαδικασίες επιλογής στα διάφορα όπλα σώματα, στις διάφορες ειδικότητες, να γίνει με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια, με διαφανείς διαδικασίες, που να διασφαλίζουν ότι θα επιλεγούν οι καλύτεροι με βάση τα προσόντα, τις γνώσεις και την επαγγελματική εμπειρία", συμπλήρωσε.

Υπέδειξε παράλληλα πως έχει ληφθεί πρόνοια έτσι ώστε όσοι είναι οικογενειάρχες, να μοριοδοτούνται προκειμένου να τοποθετηθούν σε στρατόπεδα κοντά στις οικίες τους.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που έχουν αλλάξει γνώμη, ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε πως αυτό είχε ήδη προβλεφθεί, ότι δηλαδή ένα ποσοστό του 10-15% ίσως να μην παρουσιαζόταν, είτε γιατί βρήκε άλλη εργασία, είτε λόγω σπουδών, είτε απλά άλλαξε γνώμη.

"Έχουμε δώσει ένα περιθώριο μέχρι τις 19 του μηνός, έχουν σταλεί συστημένες επιστολές επειδή κάποιοι πιθανό να μην είχαν ενημερωθεί ή να μην είχαν τη δυνατότητα να παραστούν στις συγκεκριμένες ημερομηνίες για να υπογράψουν συμβόλαια, είτε γιατί βρίσκονταν στο εξωτερικό είτε άλλων υποχρεώσεων", είπε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης, προσθέτοντας ότι "από εκεί και πέρα θα γίνει αναπλήρωση με βάση τον κατάλογο των επιλαχόντων".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα