Υπ. Υγείας: Ισότιμη διαθεσιμότητα φαρμάκων σε προσιτές τιμές

Στις εργασίες της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε στην Μπρατισλάβα στις 3-4 Οκτωβρίου του 2016, συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα κύρια θέματα συζήτησης στην ατζέντα της συνάντησης ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη σε σχέση με τις ελλείψεις στα φάρμακα, η ενίσχυση βέλτιστων πρακτικών βελτίωσης της διατροφής μέσω αλλαγών στη σύνθεση των τροφών, ο έλεγχος της φυματίωσης και οι προκλήσεις σε σχέση με τους εμβολιασμούς.

Ως

προς το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας αναγνώρισαν ότι αυτό απασχολεί όλες τις χώρες της ΕΕ. Τόσο η πρόληψη όσο και η αποτελεσματική διαχείριση των ελλείψεων είναι ζωτικής σημασίας στην υγεία των ευρωπαίων ασθενών.

Αξιοποίηση δυνατοτήτων συνεργασίας
Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες συνεργασίας που τους δίνει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αναζητηθούν αποτελεσματικοί τρόποι ώστε να διευκολυνθεί και να αυξηθεί η ισότιμη διαθεσιμότητα φαρμακευτικών προϊόντων σε προσιτές και μη καταχρηστικές τιμές και σε μικρές αγορές όπως αυτήν της Κύπρου.

Επισήμανε, επίσης, ότι σημαντική θεωρείται η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος και την εφαρμογή πολιτικών που να αποτρέπουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ελλείψεις φαρμάκων, προς όφελος των ασθενών.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, η συζήτηση κατέδειξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των Υπουργών ως προς την ανάγκη για ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται για αλλαγή της σύνθεσης των τροφών ως μέτρο μείωσης των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.

Πρόσθετα, οι Υπουργοί Υγείας συζήτησαν το θέμα του ελέγχου της φυματίωσης και επισήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένων ενεργειών σε επίπεδο κρατών-μελών για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα