Μεγάλο πρόβλημα ο υπερπληθυσμός

ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Την έναρξη της Εκστρατείας Στειρώσεων και Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, εγκαινίασαν χθες οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και ΜΚΟ, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας των Ζώων.

Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία και εφαρμογή προγράμματος στείρωσης κυρίως αδέσποτων γάτων, αλλά και μικρού αριθμού

σκύλων, την εξεύρεση οικονομικών πόρων από τον ιδιωτικό τομέα (πολίτες, οργανωμένα σύνολα και εταιρείες) που θα ενισχύσουν την προσπάθεια, αφού μαζί με τα χρήματα από το κράτος θα δώσουν τη δυνατότητα περισσότερων στειρώσεων σε ετήσια βάση και την εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού για το θέμα των στειρώσεων και της ευημερίας των ζώων.

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι η προστασία και η ευημερία των ζώων αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, που αφορά τους κρατικούς και τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών, σημειώνοντας πως «η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη-μέλη οφείλουν να τη λαμβάνουν πλήρως υπόψη».

Επίσης, είπε, καταδεικνύει το επίπεδο της παιδείας και του πολιτισμού ενός λαού. «Η υγεία», είπε η κ. Παναγιώτου, «και η καλή μεταχείριση των ζώων θα διασφαλιστούν στην πράξη μόνο όταν η Πολιτεία μέσα από τους θεσμούς και τους νόμους και η κοινωνία ως σύνολο συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων, εφαρμόζουν με τον ορθό τρόπο μέτρα προστασία και ευημερίας. Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτοι, είναι πλέον μια πραγματικότητα στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση.

»Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σκύλων/γάτων οδηγεί στον υπερπληθυσμό τους, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να εγκαταλείπονται. Τα ζώα που εγκαταλείπονται δυστυχώς πολλές φορές έχουν ως κατάληξη τον θάνατο, λόγω είτε της δυσκολίας εύρεσης τροφής είτε της έκθεσης σε πληθώρα κινδύνων, όπως είναι τα τροχαία δυστυχήματα, οι δηλητηριάσεις και τα λοιμώδη νοσήματα. Επιπρόσθετα, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, πολλά από τα ζώα που καταλήγουν σε καταφύγια Δήμων και Κοινοτήτων και δεν βρίσκουν ιδιοκτήτη, καταλήγουν να θανατώνονται», είπε.

Να αποφεύγουν τη ρύπανση
Ο Επίτροπός Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των δράσεων θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και ένα kit, το οποίο θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες σκύλων να μαζεύουν τα κόπρανα του κατοικιδίου τους, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Τέλος ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης είπε πως η στείρωση των κατοικίδιων ζώων είναι απαραίτητη και ευεργετική τόσο για την υγεία όσο και για την ψυχολογία των κατοικίδιων ζώων, προσθέτοντας πως η στείρωση, σε συνδυασμό με την υιοθεσία ζώων από καταφύγια, αποτελεί τον μόνο τρόπο προσπάθειας ελέγχου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Keywords
Τυχαία Θέματα