Υπ. Γεωργίας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη γαλάζιας οικονομίας

Η γαλάζια οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει διαμορφώσει τη δική του στρατηγική για τον αλιευτικό τομέα, ανέφερε απόψε ο αρμόδιος Υπουργός, Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι στους προγραμματισμούς περιλαμβάνεται και η δημιουργία σώματος Ακτοφυλακής.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων της 6ης Παγκύπριας Έκθεσης «Ψάρεμα – Σκάφος και Outdoor Activities 2015», που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Τρακασόλ» της Μαρίνας Λεμεσού, ο κ. Κουγιάλης είπε πως η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη μελλοντική ευημερία των ανθρώπων, ιδιαιτέρα, κατοίκων παράκτιων κοινωνιών όπως είναι και η Κύπρος.

Ο Υπουργός Γεωργίας έκανε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Θάλασσα 2014-2020, «μέσω του οποίου προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων στον τομέα της αλιείας, με έμφαση στη στήριξη των αλιέων της μικρής παράκτιας αλιείας, καθώς και έργων για στήριξη των τοπικών κοινοτήτων, η διαφοροποίηση των οικονομιών τους, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στις παράκτιες περιοχές».

Είπε ακόμη πως εκσυγχρονίζεται η υφιστάμενη νομοθεσία, ώστε να εφαρμοστούν κανόνες και τεχνικά μέτρα που να έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων και παράλληλα να δοθούν τα σωστά εργαλεία για τον έλεγχο της αλιείας και την πάταξη της παρανομίας.

Υποδεικνύοντας δε την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης μελετάται η δημιουργία ενός νέου σώματος, της Ακτοφυλακής, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και την επιτήρηση όλων των δραστηριοτήτων στη θάλασσα.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου τη διαχρονική σχέση των Κυπρίων με τη θάλασσα «που δεν έπαψε να αποτελεί πηγή ανάπτυξης και προόδου, μέσω των διαφόρων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία και ο παράκτιος τουρισμός», υπογράμμισε ότι «για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κύπρου για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, έχουμε θέσει ως επίκεντρο την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει διαμορφώσει τη δική του στρατηγική για τον αλιευτικό τομέα, με νέες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, τον εναλλακτικό τουρισμό και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην ερασιτεχνική αλιεία, ο Νίκος Κουγιάλης είπε πως είναι ένας τομέας με μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα τα τελευταία έτη και πως είναι κοινώς αποδεκτό ότι η συνεισφορά της στην οικονομία είναι εξίσου σημαντική με την επαγγελματική αλιεία, «αφού αρκετά επαγγέλματα είτε στηρίζονται πλήρως είτε επωφελούνται από τον κλάδο αυτό της αλιείας».

Δεν μπορούμε, συνέχισε, να παραβλέπουμε και τα κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν μέσα από την ενασχόληση με την αλιεία, καθώς αποτελεί μια υγιή δραστηριότητα, ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στον κόσμο της τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας που προσφέρει το διαδίκτυο. Επίσης, συμπλήρωσε, αποτελεί μία διέξοδο από την καθημερινότητα προσφέροντας χαλάρωση, ψυχική ηρεμία και επαφή με τη φύση.

Συγχαίροντας τους διοργανωτές της έκθεσης, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως τέτοιες διοργανώσεις προωθούν έμπρακτα το στόχο για ανάπτυξη μιας πιο γαλάζιας οικονομίας και συμβάλλουν στο να περάσουν τα σωστά μηνύματα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των καταναλωτών και των εμπόρων προϊόντων και υπηρεσιών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα