Η πρώτη αντίδραση των κομμάτων της Κύπρου στην εκλογή Τραμπ

Τα συγχαρητήρια στον Ντοναλντ Τραμπ για την εκλογή του, αλλά και τον σεβασμό τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, μετέφεραν όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, ως πρώτη αντίδραση μετά το αναπάντεχο αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: "Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την προεκλογική εκστρατεία και τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που

συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Συγχαίρουμε τον αμερικανικό λαό για την εκλογική διαδικασία και τη λειτουργία της δημοκρατίας.Με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσβλέπει στη συνέχεια των στενών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας και τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Το ΑΚΕΛ, αφού συνεχάρη τον Τραμπ αναφέρει σχετικά:"ο λαός ψήφισε, απόλυτα σεβαστή η άποψη του λαού των ΗΠΑ". Σε σχέση με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρουν ότι" αυτά δεν αλλάζουν από πρόεδρο σε πρόεδρο, αυτό που αλλάζει είναι οι αποχρώσεις της πολιτικής, άρα δεν αναμένουμε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την στάση των ΗΠΑ, έναντι στην Κύπρο".

Το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι είναι απόλυτα σεβαστή η επιλογή του λαού των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα "ο Τραμπ να εφαρμόσει μια δίκαιη πολιτική, ιδιαίτερα όσο αφορά στο Κυπριακό αλλά γενικότερα σε ότι αφορά στην Κύπρο. Το ΔΗΚΟ τονίζει ότι "δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς το ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι ΗΠΑ και θα περιμένουμε να δούμε την νέα πολιτική που θα εφαρμόσει". Έστειλαν επίσης τα συγχαρητήρια στην Χίλαρι Κλίντον για την αξιοπρεπή στάση που κράτησε καθ'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η ΕΔΕΚ, αφού συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του και αφού τόνισε ότι η απόφαση του λαού των ΗΠΑ είναι καθ' όλα σεβαστή, σημείωσε ότι "η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, δεν την καθορίζει ο εκάστοτε πρόεδρος, αλλά άλλα όργανα εξουσίας στις ΗΠΑ. Ο κάθε πρόεδρος μπορεί να κάνει κάποιες μικροαλλαγές και προσθήκες. Θα αναμένουμε να δούμε τις πράξεις του Τραμπ και ακολούθως να εκφράσουμε οποιεσδήποτε απόψεις".

Η Συμμαχία Πολιτών συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του και ευχήθηκε "οι ΗΠΑ ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια νέα πιο σύγχρονη εξωτερική πολιτική η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι στα συμφέροντα, θα ασκήσουν την επιρροή τους για να προβούν σε πιέσεις προς την Τουρκία για τερματισμό της συνεχιζόμενης κατοχής και εποικισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, σημειώνει η Συμμαχία "ευελπιστούμε όπως συμβάλλουν θετικά, ούτως ώστε να μην μπορεί να επιβληθεί κανένα πολίτευμα διακυβέρνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο δεν θα είναι Δημοκρατικό και δεν θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το οποίο θα ανατρέπει το διαχωρισμό και διχασμό των πολιτών με βάση την εθνική ή κοινοτική τους καταγωγή".

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, με δηλώσεις της Αντιπροέδρου Έφης Ξάνθου αναφέρει: «Η εκλογή Ντόναλντ Τραμπ μας θορυβεί αλλά δεν μας εκπλήττει. Ελπίζουμε πως η πλειοψηφία των προεκλογικών διακηρύξεων του θα παραμείνουν απλά διακηρύξεις (πχ αναφορά πως οι κλιματικές αλλαγές δεν υφίστανται) και πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα δουλέψει όντως προς όφελος του αμερικανικού λαού και της ευημερίας των ευάλωτων και παραμελημένων.

Κρούουμε πάντως τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνει η κα Ξάνθου, "πως μπορεί να δούμε παρόμοιες πολιτικές ανατροπές και στην γηραιά ήπειρο (βλ. εκλογές στην Γαλλία και Μαρί Λε Πεν) αν δεν αλλάξει η στάση της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς τον επιπόλαιο τρόπο που χειρίζονται τα πολύ αληθινά και καίρια προβλήματα των απλών πολιτών. Το γεγονός ότι οι πολίτες λειτουργούν με το συναίσθημα και όχι μόνο με την λογική, θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση, αναφέρει.

"Οι ιθύνοντες πρέπει να φροντίζουν για τις ανάγκες ΟΛΩΝ των πολιτών και όχι να επικεντρωνόνται μόνο στην ευημερία των αριθμών. Αν θα κρατήσουμε κάτι θετικό από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η διαφαινόμενη απόρριψη της συνομολόγησης της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου TTIP από τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών", αναφέρει κλείνοντας.

Το Κίνημα Αλληλεγγύης σημειώνει μια πτυχή την οποία δεν έχουν αγγίξει άλλα κόμματα στις τοποθετήσεις τους. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "ελπίζουμε ο Ντόναλντ Τραμπ, να μην επαναφέρει την Αμερική σε ρατσιστικές εποχές και να είναι όντως ενωτικός όπως εμφανίστηκε στην πρώτη ομιλία μετά την εκλογή του».

"Οι ΗΠΑ", συνεχίζει η ανακοίνωση, "επηρεάζουν καταλυτικά τις εξελίξεις σε όλα τα ζητήματα στον πλανήτη, ειδικά σε ότι αφορά το Κυπριακό και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν βαρυσήμαντο λόγο». Καταληκτικά, ο κύριος Σελινόπουλος είπε ότι «αν και ο Ντόναλτ Τραμπ δεν προέβη σε εκτενείς αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό στον προεκλογικό του αγώνα, ελπίζουμε ως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ να ασκήσει πιέσεις προς την Άγκυρα για την απελευθέρωση της Κύπρου».

Το ΕΛΑΜ με τη σειρά του αναφέρει ότι "Με την σημερινή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το μείζον Εθνικό μας πρόβλημα, παράλληλα όμως είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν με λύσσα να μας πείσουν ότι το διεθνές περιβάλλον είναι στάσιμο και αφού όλες οι συγκυρίες είναι εναντίον μας, θα πρέπει να λύσουμε άμεσα το Κυπριακό".

"Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ελπίζουμε η κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία από την εκλογή νέου Προέδρου των ΗΠΑ και να ενημερώσει επιτέλους ορθά για τις πραγματικές πτυχές του Κυπριακού, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά", συνεχίζει η ανακοίνωση.

"Αν παραμείνουμε προσκολλημένοι στις λανθασμένες πολιτικές τύπου ομοσπονδίας, που ακολουθούμε μέχρι σήμερα, υποβαθμίζοντας εγκληματικά τα ιστορικά και νόμιμα δίκαια μας, τότε «δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά εμείς στραβά αρμενίζουμε», αναφέρει καταλήγοντας το ΕΛΑΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα