Ξεκίνησε η απομάκρυνση

Η δεύτερη αυτοκινητοπομπή επιβιβάστηκε χθες βράδυ και αναμενόταν η εκκένωση να γίνεται όλη τη νύχτα
Περίπου 50.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, κατά την εκτίμηση που διατύπωσαν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό

Η δεύτερη οχηματοπομπή που μεταφέρει αντάρτες και τις οικογένειές τους αναχώρησε χθες βράδυ από το Χαλέπι, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησίαζαν στο να ανακτήσουν τον πλήρη

έλεγχο των τελευταίων ανταρτοκρατούμενων συνοικιών, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας. «Η δεύτερη αυτοκινητοπομπή με ένοπλους άνδρες και τις οικογένειές τους που επιβιβάστηκαν σε 15 λεωφορεία ξεκίνησε», επιβεβαίωσε χθες βράδυ το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Οι ένοπλοι άνδρες και οι οικογένειές τους θα εγκαταλείψουν την πόλη κατά ομάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι οχηματοπομπές θα συνεχίσουν έως την απομάκρυνση (όλων) των ένοπλων ανδρών» από την πόλη, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της συριακής τηλεόρασης. Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν παραμένει αδιευκρίνιστος. Το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για 4.000 αντάρτες και τις οικογένειές τους, χωρίς να εξηγήσει εάν τα μέλη των οικογενειών προστίθενται στους μαχητές ή αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το σύνολο των ανθρώπων που έφυγαν.

Επί ποδός οι γιατροί
Νωρίτερα, το απόγευμα, αξιωματικός του στρατού είχε αναφέρει πως σχεδόν 1.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από το Χαλέπι. «Η επιχείρηση απομάκρυνσης αφορούσε 951 ανθρώπους, μεταξύ αυτών περισσότεροι από 200 αντάρτες, όπως επίσης και 108 τραυματίες ανάμεσά τους (και) αντάρτες», επισήμανε ο αξιωματικός.

Την ίδια ώρα οι πρώτες ομάδες των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πόλη του Χαλεπίου έφθασαν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός ο οποίος βρίσκεται στο πεδίο και η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τα οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έφθασαν», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ αλ Ντμπις, επικεφαλής μιας ομάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης κοντά στην κοινότητα Καν αλ Ασάλ, συμπληρώνοντας πως οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), 21 λεωφορεία και 19 ασθενοφόρα που μεταφέρουν αμάχους και τραυματίες αναχώρησαν από το ανατολικό Χαλέπι με κατεύθυνση τις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση.
Η Ελίζαμπεθ Χοφ, η εκπρόσωπος του WHO στη Συρία, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από την περιοχή που εκκενώνεται στη συνοικία Ραμουσάχ:

«Είδαμε γυναίκες και μικρά παιδιά να επιβιβάζονται στα λεωφορεία και (μαζί) κάποιους άνδρες. Δεν ήταν γεμάτα. Η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά. Ήταν πολύ ήρεμα». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την αποστολή επιπλέον 8 λεωφορείων στην περιοχή για να μεταφέρουν περισσότερους ανθρώπους».

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι
Περίπου 50.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, κατά την εκτίμηση που διατύπωσαν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Υπάρχουν 50.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 40.000 είναι άμαχοι, που είχαν την ατυχία να κατοικούν σε αυτό το τμήμα της πόλης. Οι υπόλοιποι είναι μαχητές, μεταξύ 1.500 και 5.000 και οι οικογένειές τους». δήλωσε ο Μιστούρα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τον Γάλλο ΥΠΕΞ στο Παρίσι.

«Χωρίς την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας ή (την εφαρμογή) μιας εκεχειρίας, το Ιντλίμπ θα είναι το επόμενο Χαλέπι», προειδοποίησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Η Τουρκία από την πλευρά της υπολογίζει τον αριθμό των αμάχων που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από τη συριακή πόλη μεταξύ 80.000 και 100.000.

«Η ανθρωπότητα ψυχορραγεί»
Είκοσι πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδίκασαν την «ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας», την ώρα που η «ανθρωπότητα ψυχορραγεί» στο Χαλέπι, σε μια κοινή διακήρυξη που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από το Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Την ώρα που οι διπλωμάτες της διεθνούς κοινότητας συναντώνται στη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες, η ανθρωπότητα πνέει τα λοίσθια στο Χαλέπι», τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, καταγγέλλουν οι 25 μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια Σύρους.

Η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων αναδεικνύει «το κενό, την αναποτελεσματικότητα και την ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας», κατήγγειλαν οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Ένωση Οργανώσεων Διάσωσης και Ιατρικής Περίθαλψης, η Αμερικανοσυριακή Ιατρική Εταιρεία και η Syria Relief. «Αυτό που μας σοκάρει, ως στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, είναι ο τρόπος που ένα τόσο τρομαχτικό πράγμα, όπως μια επίθεση με χημικά όπλα, αποτελεί καθημερινό φαινόμενο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είναι ώρα να πούμε στους «φίλους» μας (τους ηγέτες του πλανήτη) ότι είναι συνωμότες της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης της εποχής μας, της δημιουργίας εκατομμυρίων προσφύγων και της καταπάτησης όλων των αρχών της συνθήκης της Γενεύης».

Σχεδόν τελείωσαν
Ο συριακός στρατός έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις του στο Χαλέπι, δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Βίκτορ Παζνίχιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική δημόσια τηλεόραση. Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα περίπου 3.000 αντάρτες έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι, ενώ 108.000 άμαχοι έχουν μετακινηθεί σε ασφαλέστερες περιοχές της πόλης.

Συγχαρητήρια Άσαντ
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρέτισε χθες τη νίκη των στρατευμάτων στο Χαλέπι και επισήμανε ότι οι Σύροι «γράφουν ιστορία», καθώς εκδίωξαν τους αντάρτες από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι η ιστορία, την οποία γράφει κάθε Σύρος πολίτης», τόνισε ο επικεφαλής του συριακού Κράτους σε ένα σύντομο βίντεο, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Με την απελευθέρωση του Χαλεπίου, θα έλεγα ότι η κατάσταση άλλαξε, όχι μόνο για τη Συρία, όχι μόνο για την περιοχή, όμως για ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε ο Άσαντ, ο οποίος εμφανίστηκε χαμογελαστός σε ένα βίντεο που μοιάζει να τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο. «Η ιστορία τώρα γράφεται. Αυτό είναι σημαντικότερο από τα απλά συγχαρητήρια», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για το «πριν» και το «μετά» της «απελευθέρωσης του Χαλεπίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα