Ξεκαθαρίζουν οι λεπτομέρειες για τον τετραπλό Αγίας Νάπας

Με την κατάθεση του Ελλαδίτη Αθανάσιου Αποστολάκου, ο οποίος μετέφερε από τη Λευκωσία μέχρι την εξοχική κατοικία στον Πρωταρά το αυτοκίνητο με το οποίο φαίνεται να διακινήθηκαν οι δράστες μετά τη διάπραξη του τετραπλού φόνου το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Θύματα της επίθεσης ήταν ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, ο αστυνομικός Ηλίας Χατζηευθυμίου, η σύζυγός του Σκεύη Χατζηευθυμίου και ο Yiani

Vogli, ένας εκ των δραστών.

Κατηγορούμενοι είναι οι Loy Dejan 42 χρόνων, Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπέννυ 39 χρόνων, Παναγιώτης Πένταυκας 38 χρόνων και Σοφία Γρηγορίου 28 χρόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από κοινού τις κατηγορίες της συνωμοσίας για φόνο, φόνου εκ προμελέτης, απόπειρας φόνου, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α, κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β και κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου συνοδευόμενοι από πάνοπλους αστυνομικούς της ΜΑΑΔ, οι οποίοι βρίσκονταν δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν επίσης γεμάτη με αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες της Δύναμης.

Ο Αθανάσιος Αποστολάκος ανέγνωσε ενώπιον του Δικαστηρίου την κατάθεση του που έδωσε στην Αστυνομία στις 11/12/2016 στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι γνώριζε τον Μάριο Χριστοδούλου αφού εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας στο σπίτι του και μέσω αυτού γνώρισε τον Χαράλαμπο Ανδρέου. Πρόσθεσε ότι ο Ανδρέου του ζήτησε να μεταφέρει ένα αυτοκίνητο σε εξοχική κατοικία στον Πρωταρά, κατοικία στην οποία σύμφωνα με τα γεγονότα διέμεναν οι δράστες του φονικού λίγες μέρες πριν την επίθεση.

Είπε ακόμα ότι ο Ανδρέου μετέφερε το αυτοκίνητο (Honda Integra) σε ένα χωράφι στη Μακεδονίτισσα το οποίο παρέλαβε και με καθοδηγητή τον Ανδρέου ο οποίος επέβαινε σε άλλο αυτοκίνητο, μετέφερε το όχημα στον Πρωταρά.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, όταν μετέβη στο σπίτι στον Πρωταρά τον χαιρέτησε ο Μάριος Χριστοδούλου, ο οποίος του υπέδειξε και κάθισε σε ένα τραπέζι στην πισίνα, ενώ στη συνέχεια είδε τον Χριστοδούλου, τη φίλη του Σοφία Γρηγορίου και τον Χαράλαμπο Ανδρέου που συναντήθηκαν με δύο άλλα άτομα τα οποία του ήταν άγνωστα.

Είπε ακόμα ότι στη συνέχεια αναγνώρισε το ένα από τα δύο άτομα ως το δράστη του φονικού, αφού είδε τη φωτογραφία του στη τηλεόραση και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Ανέφερε επίσης ότι μετά την κατάθεση του υπέδειξε στην Αστυνομία το χωράφι στη Μακεδονίτισσα και το σπίτι στον Πρωταρά.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, ζήτησε από τον μάρτυρα και αυτός υπέδειξε τους δύο κατηγορούμενους Μάριο Χριστοδούλου και Σοφία Γρηγορίου.

Στη συνέχεια, η κ. Παπαγαπίου επιχείρησε να υποδείξει στον μάρτυρα δύο φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν ο καταζητούμενος Αλεξ Μπουρέλι και ο θανών δράστης Yanni Vogli, ωστόσο υπήρξε ένσταση από μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Πικής, δικηγόρος του Μάριου Χριστοδούλου ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας τοποθετήθηκε τελευταία στιγμή στον κατάλογο των μαρτύρων και πως μόλις χθες του δόθηκε κλήση από την Αστυνομία για να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Πρόσθεσε ότι αυτό που επιχείρησε να κάνει η Κατηγορούσα Αρχή ήταν απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο, πλήττει το θεσμό της δίκαιης δίκης και τη δεκτικότητα της μαρτυρίας. Είπε ακόμα ότι από την ενέργεια αυτή απουσιάζουν όλα τα εχέγγυα και όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες που θέτει σχετική αστυνομική διάταξη που αφορά αναγνώριση προσώπων από φωτογραφίες.

Οι δικηγόροι των Παναγιώτη Πένταυκα και Σοφίας Γρηγορίου υιοθέτησαν όσα ανέφερε ο Μιχάλης Πικής, ενώ ο δικηγόρος του Loy Dejan σημείωσε πως σε τέτοιου είδους περιπτώσεις πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος ανθρώπινου λάθους, αφού υπάρχει ορατός κίνδυνος για μολυσμένη μαρτυρία.

Απαντώντας στην ένσταση του κ. Πική, η κ. Παπαγαπίου υποστήριξε ότι ο μάρτυρας είχε αναγνωρίσει στην παρουσία της τη φωτογραφία του καταζητούμενου Αλεξ Μπουρέλι, προσθέτοντας πως στη δεύτερη φωτογραφία είναι ο Yanni Vogli, ο οποίος ήταν μεν ένας εκ των δραστών αλλά ταυτόχρονα και θύμα εγκληματικής ενέργειας, αφού σκοτώθηκε.

Ο Μιχάλης Πικής ζήτησε και πήρε χρόνο από το Κακουργιοδικείο προκειμένου να παρουσιάσει σχετική νομολογία που θα υποστήριζε την ένσταση του, κάτι που έγινε αφού στη συνέχεια ανέγνωσε νομολογίες από σχετικά βιβλία και αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η κ. Παπαγαπίου υποστήριξε ότι ο Αλεξ Μπουρέλι δεν βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου για να υπερασπίσει τα δικαιώματα του, ενώ ο Υianni Vogli, ένας εκ των δραστών ήταν και θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Το Κακουργιοδικείο διέκοψε για λίγη ώρα για να αποφασίσει και με την επάνοδο των μελών του στην αίθουσα, η Πρόεδρος του Σώματος ανέγνωσε ενδιάμεση απόφαση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αφού μελετήθηκαν οι εισηγήσεις της υπεράσπισης και της Κατηγορούσας Αρχής, πρόσθεσε ότι διαφωνεί με τη θέση της υπεράσπισης και πως η συγκεκριμένη ένσταση δεν ευσταθεί και την απέρριψε.

Ακολούθως, η κ. Παπαγαπίου έδειξε στον μάρτυρα δύο φωτογραφίες με τα πρόσωπα δύο ατόμων, τα οποία αναγνώρισε ως τα δύο άτομα που είδε στην εξοχική κατοικία στον Πρωταρά, δηλαδή τον Αλεξ Μπουρέλι και Yianni Vogli, μαζί με τους Μάριο Χριστοδούλου, Χαράλαμπο Ανδρέου και Σοφία Γρηγορίου.

Ο μάρτυρας αναγνώρισε στη συνέχεια από φωτογραφίες - τεκμήρια το χωράφι στη Μακεδονίτισσα απ’ όπου παρέλαβε το αυτοκίνητο και το εξοχικό σπίτι στον Πρωταρά, όπου οδήγησε το όχημα.

Η κ. Παπαγαπίου κατέθεσε στο Δικαστήριο, ως τεκμήριο, την πρώτη κατάθεση που έδωσε ο μάρτυρας στην Αστυνομία στις 6/7/2016, όπου έκανε αναφορά στον Μάριο Χριστοδούλου τον οποίο και υπέδειξε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Απαντώντας σε ερώτηση της Έλλης Παπαγαπίου, ο μάρτυρας είπε ότι η αλήθεια είναι αυτή που ανέφερε στην Αστυνομία στην δεύτερη κατάθεσή του, αφού όπως εξήγησε στην πρώτη κατάθεση είχε αρνηθεί τα πάντα, επειδή φοβόταν.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης και η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στις 09.00 το πρωί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα