Ξεχείλισε το ποτήρι για την ΠΑΣΥΝΟ

Ανεπαρκή αστυνόμευση στα δημόσια νοσηλευτήρια καταγγέλλουν οι νοσηλευτές
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Αστυνομίας - νοσηλευτών, με αφορμή τη χθεσινή σύλληψη του Γ.Γ της οργάνωσης

Σε σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα Αθαλάσσας, προέβησαν οι νοσηλευτές, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό σύλληψης του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτη Γεωργίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης

στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με μέλη της Αστυνομίας, η οποία κατέληξε σε καβγά.

Τα έκανε γυαλιά - καρφιά
Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν χθες τα ξημερώματα επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ένας ασθενής, ο οποίος λόγω μέθης ήταν ανήσυχος, απειλούσε και ασκούσε λεκτική βία σε γιατρούς και νοσοκόμους. Εξαιτίας της κατάστασης, το προσωπικό του νοσοκομείου ζήτησε από τον φρουρό ασφαλείας να παρέμβει και να ηρεμήσει τον ασθενή, ο οποίος, όμως -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των επί καθήκοντι νοσηλευτών- απουσίαζε από τη θέση του τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ακολούθως, βλέποντας πως η κατάσταση δεν βελτιωνόταν, ενημερώθηκε ο αξιωματικός υπηρεσίας, ο οποίος απέστειλε και άλλους αστυνομικούς, οι οποίοι έθεσαν τέρμα στο συμβάν, με τον ασθενή να απολογείται και το θέμα να θεωρείται λήξαν.

Χθες το πρωί επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για το τι ακριβώς είχε συμβεί και, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ο ίδιος εξύβρισε αστυνομικό, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στον Αστυνομικό Σταθμό Πολεμιδιών.

Σημειώνεται ότι στον αστυνομικό σταθμό μετέβη και ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος βρισκόταν στη Λεμεσό για άλλες υποχρεώσεις και έτυχε σχετικής ενημέρωσης για το περιστατικό. Τελικά ο κ. Γεωργίου κατηγορήθηκε γραπτώς για υπόθεση πρόκλησης ανησυχίας και εξύβριση αστυνομικού και αφέθηκε ελεύθερος.

Πάντως, μιλώντας χθες στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας, Θεόδωρος Πέτελης, υποστήριξε πως ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης ήταν αυτός που δέχθηκε φραστική επίθεση από τον αστυνομικό, με αποτέλεσμα να του αντιμιλήσει και τότε ενημερώθηκε πως βρισκόταν υπό σύλληψη. «Το νοσηλευτικό προσωπικό», πρόσθεσε, «δέχεται καθημερινά ύβρεις, ακόμα και επιθέσεις από ασθενείς και δεν υπάρχει κάποιος να επέμβει για να βοηθήσει».

Έπονται δυναμικά μέτρα
Την πρόθεσή τους για λήψη δυναμικών μέτρων με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, με το οποίο, όπως λένε, έφτασε ο κόμπος στο χτένι, εξέφρασε μέσω σχετικής ανακοίνωσης η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει δυναμικά μέτρα αντίδρασης για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εκτός αυτού, μέσω της ανακοίνωσης καταγγέλλεται «η αήθης σύλληψη του γενικού γραμματέα της Συντεχνίας μας, Παναγιώτη Γεωργίου, όπως επίσης και η μεταφορά και κράτησή του στον Αστυνομικό Σταθμό Πολεμιδιών».

«Θεωρούμε αχαρακτήριστη και ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά της Αστυνομίας εναντίον του συνδικαλιστή μας», αναφέρει η ανακοίνωση, «και πιστεύουμε ότι οι προπηλακισμοί εναντίον του γενικού μας γραμματέα και εναντίον οποιουδήποτε μέλους μας τορπιλίζουν τα εργασιακά θέσμια και την αγαστή συνεργασία προς όφελος των ασθενών».

«Ο γενικός γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. συνελήφθη άνευ λόγου και αιτίας για δήθεν εξύβριση οργάνου της τάξεως, λίγες ώρες μετά που πολίτης έκανε το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λεμεσού γυαλιά-καρφιά και έθεσε για άλλη μια φορά σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των νοσηλευτών», αναφέρει σχετικά.

Καταληκτικά, η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. επισημαίνει ότι δεν μπορεί να παραμείνει με τα χέρια δεμένα όταν μέλη της καθημερινά κινδυνεύουν από ανεπίτρεπτες συμπεριφορές ασθενών που εισβάλλουν στα νοσηλευτήρια ως μαινόμενοι ταύροι, υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών ή για διάφορους λόγους βιαιοπραγούν εναντίον κυρίως όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δημόσιας υγείας.

Στο πλευρό των νοσηλευτών
Τη διαμαρτυρία του για το περιστατικό εξέφρασε χθες και ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Κλάδος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία του, διότι τα περιστατικά βίας στα Τμήματα Α΄ Βοηθειών είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, το οποίο ούτε η Αστυνομία, ούτε η Πολιτεία κατάφεραν να περιορίσουν. Καλεί ακόμα μια φορά την Πολιτεία και ιδιαίτερα τον Υπουργό Υγείας, καθώς και την Αστυνομία, να πάρουν τα δέοντα μέτρα για να περιοριστούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ανάγκη λήψης μέτρων
Επανεξέταση των συνθηκών εργασίας των νοσηλευτών στα κρατικά νοσηλευτήρια ζητά μέσω ανοικτής επιστολής του προς τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, και ο Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών με αφορμή το περιστατικό. Όπως επισημαίνουν, είναι απαράδεκτο οι λειτουργοί της υγείας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν συνανθρώπους τους να δέχονται επιθέσεις με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά την άσκηση του καθήκοντος.

Απαράδεκτο επίσης είναι το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις και ενέργειες των οργανωμένων συνόλων των νοσηλευτών, η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα δέοντα μέτρα, ώστε να καλύψει το έλλειμμα ασφάλειας στον εργασιακό χώρο.

Τέλος, ο Σύνδεσμος καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να εξηγήσουν ποια μέτρα έχουν λάβει από τις καταγγελίες των οποίων διαχρονικά έχουν λάβει γνώση και πώς σκοπεύουν να διερευνήσουν το περιστατικό με σκοπό την εφαρμογή των προνοιών του νόμου.

«Επειδή τα γεγονότα από μόνα τους μας δίνουν το δικαίωμα να συμπεράνουμε την αδυναμία της Πολιτείας να καλύψει αυτό το έλλειμμα ασφάλειας και να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε πρόθεση να καταγγείλουμε, αρχικά, αυτήν τη στάση της Πολιτείας σε όλα τα Διεθνή Νοσηλευτικά και Μαιευτικά Σώματα με επιφύλαξη όλων των νόμιμων δικαιωμάτων για προσφυγή και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η επιστολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα