«Ξεμπρόστιασαν» την Τουρκία

Απόρρητο γερμανικό έγγραφο την περιγράφει ως «πλατφόρμα δράσης» για ισλαμιστές
Δεδομένου ότι η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, η διασύνδεση που εντοπίζει η γερμανική κυβέρνηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή

Η Άγκυρα στηρίζει ενεργά ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, που έχει στην κατοχή του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Στο έγγραφο, που αποτελεί απάντηση του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών σε διαβαθμισμένη

κοινοβουλευτική ερώτηση, αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Οι θέσεις αυτές βασίζονται στις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Αλληλεγγύη και δράση
«Ως αποτέλεσμα της -ειδικά από το 2011- βήμα βήμα ισλαμοποιημένης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, η Τουρκία εξελίχθηκε σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής της Εγγύς και Μέσης Ανατολής», σημειώνει περαιτέρω το γερμανικό ΥΠΕΣ, κάνοντας λόγο για πολυάριθμες εκφράσεις αλληλεγγύης και δράσεις υποστήριξης από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, προς την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη Χαμάς και ομάδες της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης της Συρίας.

Δεδομένου ότι η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, η διασύνδεση που εντοπίζει η γερμανική κυβέρνηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή.

Γραφειοκρατική παράλειψη
«Με την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τήρησαν επιφυλακτική στάση όσον αφορά την κριτική απέναντι στην τουρκική πολιτική.

Κατά την επεξεργασία της απάντησης της κοινοβουλευτικής ερώτησης, το ΥΠΕΣ δεν είχε συντονιστεί με το ΥΠΕΞ, το οποίο κανονικά είναι αρμόδιο για τέτοιες ερωτήσεις», ανέφερε στο ρεπορτάζ του το ARD, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως το κείμενο δεν ήταν εν γνώσει του ΥΠΕΞ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για «γραφειοκρατική παράλειψη», αλλά αρνήθηκε να πάρει θέση επί της ουσίας, λόγω της διαβάθμισης του εγγράφου. Ασχέτως, όμως, της μη ενημέρωσης του ΥΠΕΞ, η απάντηση συνεχίζει να αποτελεί επίσημη κυβερνητική θέση.

Έντονες αντιδράσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο, η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που διαθέτει η Κυβέρνηση και εάν έχουν σχεδιαστεί πιθανές βίαιες ενέργειες από μεμονωμένες οργανώσεις ή άτομα στην Τουρκία, πρέπει αυτές οι πληροφορίες να τεθούν υπ' όψιν του Κοινοβουλίου.

Οι Πράσινοι δήλωσαν ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό η χώρα διέλευσης όπλων και πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία και, επομένως, φέρει μερίδιο ευθύνης για την προσφυγική κρίση. Η Αριστερά έκανε λόγο για σκάνδαλο, ζητώντας «να τελειώσει η σύμπραξη με τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν».

Το γερμανικό ΥΠΕΞ προσπάθησε, από πλευράς του, να διαχειριστεί την κατάσταση, με την αναπληρώτρια εκπρόσωπό του Σαουσάν Σέμπλι να δηλώνει πως δεν υιοθετεί τις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ «σε αυτή τη γενικότητά τους». Όπως και το ΥΠΕΣ, δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας του εγγράφου, γιατί είναι εμπιστευτικό. Ανέφερε, πάντως, πως υπήρξε επικοινωνία της γερμανικής με την τουρκική κυβέρνηση, αν και δεν έδωσε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Κάτι πολύ περισσότερο
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της χώρας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Καγκελαρία συμμετείχε, όπως και διάφοροι άλλοι παράγοντες, στη σύνταξη του κειμένου. Ερωτηθείς για τη σχέση Βερολίνου-Άγκυρας, ανέφερε ότι «είναι κάτι πολύ περισσότερο απ' ό,τι η κλασική διμερής σχέση που έχει η Γερμανία με πολλές άλλες χώρες, μόνο και μόνο λόγω του γεγονότος ότι ζουν εδώ πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, που βρίσκεται στο όριο μιας από τις πολιτικά πιο δύσκολες και σε ένταση περιοχές του κόσμου και γνωρίζει ότι και η Γερμανία είναι ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος, που υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά του, και όταν δεσμεύεται σε κάτι εμμένει σε αυτό.

Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει τοποθετήσεις Αυστριακών αξιωματούχων, υπέρ της διακοπής της ενταξιακής διαδικασίας με την Τουρκία αλλά και της συμφωνίας για το προσφυγικό, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο να ανοίξουν νέα κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάτι τέτοιο απαιτεί, άλλωστε, ομοφωνία». Έκανε, ωστόσο, λόγο για «κοινά συμφέροντα» σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, καθώς «και οι δύο πλευρές θέλουν να δώσουν τέλος στην παρανομία και την εγκληματικότητα των διακινητών στο Αιγαίο και με αυτό στους πολλούς θανάτους που θρηνήσαμε κατά το παρελθόν».

Αυτό, πρόσθεσε, το έχουμε σε μεγάλο βαθμό κατορθώσει, από τη στιγμή που ετέθη σε ισχύ η συμφωνία και η Τουρκία έχει δικαιολογημένο συμφέρον να μοιραστεί με την Ευρώπη τα βάρη της υποδοχής και της φροντίδας των προσφύγων, γι’ αυτό και η ΕΕ της διέθεσε δισεκατομμύρια ευρώ. «Όλα αυτά με οδηγούν στο σημείο το οποίο έχουμε θέσει επανειλημμένα: Ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη έχουν λόγο να θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτή τη λογική συμφωνία», κατέληξε.

Δεν υπάρχει αφέλεια αλλά...
Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αφέλεια σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, υπάρχει όμως το αποτέλεσμα μιας νηφάλιας ανάλυσης, ότι η Τουρκία, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω του ότι η ίδια είναι θύμα τρομοκρατίας, είναι ο σημαντικότερος εταίρος στην περιοχή για την αντιμετώπιση του ΙΚ και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα με αυτά που συζητούμε σήμερα ή με το έγγραφο».

«Υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν πραγματική πρόοδος στην συνεργασία -αλλά για ακόμη μία φορά, αυτή η συνεργασία δεν διεξάγεται ούτε αφελώς ούτε στα τυφλά, παραμερίζοντας δηλαδή ότι υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες, αλλά με μεγάλη ευαισθησία, οξύτητα και βάσει την ανάλογης νομοθεσίας, η οποία, σε ό,τι αφορά π.χ. το κράτος δικαίου, δίνει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Θα τους πάνε δικαστήριο
Παρά τις τοποθετήσεις των Γερμανών αξιωματούχων, που είχαν ως στόχο να κατευνάσουν τα πνεύματα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στο περιεχόμενο του εγγράφου. «Είναι μια νέα απόδειξη για την περίεργη στάση (της Γερμανίας), με την οποία εδώ και ορισμένο καιρό γίνεται προσπάθεια να φθαρεί η χώρα μας, με το να στοχοποιούνται ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Έκανε επίσης λόγο για πρόθεση της Τουρκίας το θέμα να διαλευκανθεί ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων. Αναφέρθηκε, δε, σε «ορισμένους πολιτικούς κύκλους» στη Γερμανία, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τους ισχυρισμούς της έκθεσης, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας, ιδίως όσον αφορά τις «αιματηρές επιθέσεις που στρέφονται κατά της Τουρκίας» από το ΡΚΚ, κάτι που ερμηνεύεται από τα γερμανικά ΜΜΕ ως υπόνοια έναντι της γερμανικής Αριστεράς.

Συνελήφθησαν 24 δημοσιογράφοι
Την ίδια στιγμή, επί τουρκικού εδάφους, το μένος κατά της ελευθεροτυπίας συνεχίζεται αμείωτο. Μετά το κλείσιμο της φιλοκουρδικής εφημερίδας «Ozgur Gundem» προχθές, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 24 από τους δημοσιογράφους που δούλευαν εκεί. Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην εφημερίδα, με την κατηγορία ότι διεξάγει προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ.

Με τις νέες συλλήψεις, ο αριθμός των εργαζομένων στα ΜΜΕ που βρίσκονται υπό κράτηση σκαρφάλωσε στους 99, και η Τουρκία είναι και επίσημα η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στα γραφεία της εφημερίδας και κάποιοι στα σπίτια τους, ενώ υπό σύλληψη τέθηκαν και τέσσερεις δημοσιογράφοι άλλων μέσων που έκαναν ρεπορτάζ για την επιδρομή στα γραφεία της εφημερίδας!

Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει πως οι ενέργειες κατά της «Ozgur Gundem» δεν συνδέονται με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ωστόσο, μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι τουρκικές Αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία περισσότερων από 130 ΜΜΕ.

«Αυτό που συμβαίνει στην 'Ozgur Gundem' -μια ιστορική κουρδική καθημερινή εφημερίδα στην Τουρκία- είναι απαράδεκτο. Προφανώς οι Αρχές χρησιμοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να φιμώσουν κάθε φωνή που ασκεί κριτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Μόγκενς Μπλίχερ Μπγιέρεγκορντ.

Κάνουν χώρο στις φυλακές
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αποφυλακίσει περίπου 38.000 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου. Το μέτρο λαμβάνεται προφανώς για να αποσυμφορηθούν οι τουρκικές φυλακές, λόγω των μαζικών συλλήψεων που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το μέτρο «δεν είναι αμνηστία», είπε, και εξαιρούνται αδικήματα όπως δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες, πλήγματα στην κρατική ασφάλεια, παραβίαση κρατικών μυστικών ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εξήγησε. Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερες πρόωρες αποφυλακίσεις.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, από τους περίπου 35.000 ανθρώπους που φυλακίστηκαν μετά τη 15η Ιουλίου, οι 11.600 έχουν ήδη αποφυλακιστεί. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν τις προηγούμενες ημέρες ότι στις φυλακές παρετηρείτο μεγάλη συμφόρηση, λόγω των συνεχιζόμενων διώξεων.

Keywords
τουρκια, μερκελ, πετρελαιο, μμε, νέα, αιγαιο, ισχύ, ρκκ, ελευθεροτυπια, συλληψεις, εοδ, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, υπες, σταση εργασιας, μετρο, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, δραση, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, το θεμα, αστυνομια, βημα, γερμανια, εγκληματικοτητα, θεμα, καθημερινη, μμε, πνευματα, ρκκ, αγκυρα, βρισκεται, γερμανικα, γινεται, γραφεια, δηλωσεις, δολοφονιες, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκφρασεις, ενεργα, εοδ, επικοινωνια, ερντογαν, εσωτερικων, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, καθημερινη εφημεριδα, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λεπτομερειες, λογο, συνταξη, συλληψη, συρια, σπιτια, τυφλα, τρια, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φωνη, φορα, ασφαλεια, ενωση, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια φορα, ομαδες, πληροφοριες, θεσεις
Τυχαία Θέματα