Εν αναμονή της στελέχωσης

Στις 24 Αυγούστου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τα σχολεία
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θέσεων εκπαιδευτικών που απαιτούνται είναι γύρω στους 200

Τον οριστικό αριθμό των θέσεων εκπαιδευτικών που απαιτούνται για να λειτουργήσουν πλήρως τα σχολεία, ενόψει της νέας σχολικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του paideia news,

στην εν λόγω συνεδρία του Συμβουλίου αναμένεται να κατατεθεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για έγκριση, τόσο από το Υπουργικό όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για ομαλή έναρξη των μαθημάτων τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, o αριθμός των θέσεων που αναμένεται να πληρωθούν είναι αυτός που συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών Κώστα Καδή και Χάρη Γεωργιάδη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής που χρειάζονται για τη στελέχωση υπολογίζονται γύρω στις 200, κι αυτός είναι ο αριθμός που αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της 24ης Αυγούστου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό του αριθμού λήφθηκε υπόψη -πέραν από τη θέση του Υπουργείου Οικονομικού- και η θέση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η οποία πιστεύει ότι, με τις θέσεις που θα ζητήσει το Υπουργείο, θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία.

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των Δασκάλων Φίλιος Φυλακτού είχε πρόσφατα κάνει λόγο για ελλείψεις στον αριθμό των εκπαιδευτικών και μη επανδρωμένα σχολεία, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι, σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν προέβαινε στις απαραίτητες κινήσεις, υπήρχε κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό να ανοίξουν τα σχολεία, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί
Όπως διευκρίνισε ο κ. Φυλακτού, οι ενέργειες της «τελευταίας στιγμής» στις οποίες προβαίνει το αρμόδιο Υπουργείο θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, μιας και οι εγγραφές των μαθητών έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο, κι επομένως ήσαν εις γνώσιν του Υπουργείου Παιδείας οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ επεσήμανε ότι τη φετινή χρονιά αναμένεται να φοιτήσουν στα κυπριακά δημόσια δημοτικά σχολεία γύρω στους 700 - 800 μαθητές περισσότεροι από την περσινή χρονιά, ενώ αντιστοίχως ο αριθμός των εκπαιδευτικών μειώνεται, με αποτέλεσμα μόνο να δημιουργούνται αλλά και να συσσωρεύονται πολλά προβλήματα.

Στο ίδιο έργο θεατές
Το πρόβλημα μάλιστα της αργοπορημένης στελέχωσης των σχολείων και των αντικαταστάσεων δασκάλων της τελευταίας στιγμής είναι κάτι που εμφανίστηκε και πέρσι και, όπως ανέφερε ο κ. Φυλακτού, «αναμέναμε ότι τουλάχιστον το πρόβλημα φέτος θα αντιμετωπιζόταν εγκαίρως», ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει μάλιστα δύσκολη την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα