«Ξανασερβίρουν»… Σχέδιο Ανάν

Κουτσοδούλια στις διεθνείς σχέσεις - Δεν συζητήθηκε αν θα βρίσκονται σε ισχύ οι προηγούμενες συμφωνίες του ψευδοκράτους
Απειλείται ο τρόπος άσκησης των βασικών ελευθεριών. Οι βασικές ελευθερίες αφορούν στη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών, υπηρεσιών και η πρακτική εφαρμογή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εμπόριο και το νομικό πλαίσιο ρύθμισής του

Κλειστό «εν τη ουσία» πρέπει να θεωρείται το Κεφάλαιο των εξωτερικών σχέσεων και των αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες, ύστερα

και από την ολοκλήρωση της χθεσινής δεύτερης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη.

Η αποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρχει ευχέρεια σύναψης διεθνών συνθηκών στις συνιστώσες πολιτείες μετά τη λύση, στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου και του τουρισμού, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από την περίληψη του εμπορίου και του τουρισμού στις διεθνείς συνθήκες που θα συνομολογούνται από τα συνιστώντα κράτη. Το συνδέει, μάλιστα, με το θέμα του τρόπου άσκησης των βασικών ελευθεριών και της θέσης η οποία έχει δημοσίως διατυπωθεί από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ότι, δηλαδή, η δικαιοδοσία τους ανήκει στα συνιστώντα κρατίδια και όχι στην κεντρική εξουσία

Οι βασικές ελευθερίες αφορούν στη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών, υπηρεσιών και η πρακτική εφαρμογή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εμπόριο και το νομικό πλαίσιο ρύθμισής του. Η υπογραφή συνθηκών είναι συναφής με την άσκηση κυριαρχίας η οποία, στην περίπτωση του εμπορίου και του τουρισμού, θα ασκείται χωριστά.

Στο Σχέδιο Ανάν προβλεπόταν τα συνιστώντα κράτη να συμμετέχουν στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της πολιτικής που αφορά στις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα της δικής τους σφαίρας αρμοδιότητας, ενώ θα μπορούσαν να διατηρούν εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις εν λόγω συμφωνίες ρόλο θα έχει το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα»
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία και όχι η διαδικασία στο Κυπριακό. «Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, υπάρχει πλαίσιο διαλόγου, μέσα στο οποίο θα συζητήσουμε. Κάποια στιγμή πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: Ή συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό ή συζητούμε για να το διαιωνίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Προϋποθέσεις πολυμερούς διάσκεψης
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι για να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια. «Αν δεν προηγηθεί μια ικανοποιητική πρόοδος, πώς μπορεί να πάω να συζητώ για τη διεθνή πτυχή, που είναι η Ασφάλεια, οι Εγγυήσεις, κ.λπ.;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά. Κληθείς να σχολιάσει αν για να συζητηθεί το Εδαφικό αποτελεί προϋπόθεση να υπάρξει πρόοδος στα κεφάλαια που συζητούνται τώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι απαραίτητο» και πρόσθεσε ότι «παραδείγματος χάριν, για να υπάρξει πρόοδος στο Περιουσιακό είναι ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο Εδαφικό».

Αρμοδιότητες ψευδοκράτους
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, δήλωσε πως το θέμα των αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες «έχει σχεδόν κλείσει». Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο κατοχικός ηγέτης έφερε ως παράδειγμα άλλα ομοσπονδιακά συστήματα, τονίζοντας ότι στις μέρες μας οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις όσο και οι συνιστώσες πολιτείες σε καθορισμένους τομείς έχουν αρμοδιότητα να συνάπτουν διεθνείς σχέσεις. «Έτσι είναι στο Βέλγιο, και στον Καναδά και τη Γερμανία.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γι' αυτό. Στο δικό μας παράδειγμα, στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν, όπως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αρμοδιότητες για να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες σε καθορισμένους τομείς», είπε, προσθέτοντας ότι «θα μπορούν να το κάνουν και με ξένα κράτη και με την Τουρκία».

Ο κ. Ακιντζί ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι οικονομικές συμφωνίες που υπογράφει τώρα το ψευδοκράτος με την Τουρκία θα μπορούν να συνάπτονται και μετά τη λύση. «Όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με άλλες ξένες χώρες θα μπορούν να γίνουν τέτοιες συμφωνίες. Εκτός αυτού θα μπορούν να γίνονται και σε διεθνή φόρα. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι η Ισλαμική Διάσκεψη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ουδέτερη χώρα για τριμερή
Κληθείς να διευκρινίσει σε ποια χώρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση τον Νοέμβριο, ο κατοχικός ηγέτης απέφυγε να απαντήσει ευθέως και περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν υπάρχει κάτι απτό για το θέμα αυτό και εάν όλα, όπως είπε, πάνε κατ' ευχήν σε αυτό το στάδιο και ολοκληρωθεί η εργασία, τότε θα προγραμματίσουν και συνάντηση σε μια ουδέτερη χώρα.

Η λίστα Έιντε
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως στην παρούσα φάση συζητούνται όλα τα εναπομείναντα θέματα των τεσσάρων κεφαλαίων, για τα οποία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχει ετοιμάσει μια λίστα. Ο κ. Ακιντζί διέψευσε μάλιστα δημοσιεύματα του ε/κ Τύπου πριν από τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη, που έκαναν λόγο για 180-200 άλυτα θέματα. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν υπάρχει και ότι «πολλά θέματα αλληλοσυνδέονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα