Βρετανικό κανάλι: Λύση επιβίωσης τα αμπελοπούλια

Δικαίωμα να διασύρουν την Κύπρο για άλλη μια φορά δίνουν κατάφορα παρανομούντες στο νησί.

Λάτρεις των αμπελοπουλιών, που παρά το γεγονός ότι είναι έκνομο, συντηρούν το υπόγειο εμπόριο των εν λόγω πουλιών, έγιναν για ακόμα μα φορά αντικείμενο καταγγελτικής εκπομπής στη Βρετανία, υπό τον τίτλο «Η πολιτική του φαγητού: η σφαγή των αμπελοπουλιών στην Κύπρο».

Όπως ανέφερε ο Κλείτος Παπαστυλιανού, πολιτικός επιστήμονας και περιβαλλοντικός

κοινωνιολόγος, «η παράνομη παγίδευση, θανάτωση και εμπορία πουλιών στην Κύπρο ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα και ο συνολικός τζίρος της ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αφορολόγητα εννοείται».

Ο παρουσιαστής της εκπομπής μάλιστα, δεν διστάζει να συγκρίνει τη βιομηχανία αμπελοπουλιών, με αυτή των...ναρκωτικών, σημειώνοντας πως σε καιρούς απελπισίας, τα απέλπιδα μέτρα είναι επιβεβλημένα, εξηγώντας πως πολλοί Κύπριοι καταφεύγουν στην παράνομη αυτή πρακτική ως διέξοδο από την ανεργία, ελέω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει το νησί.

«Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις, επισημαίνουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ λάθος συμπέρασμα, καθώς η βιομηχανικής κλίμακας παγίδευση, θανάτωση και εμπορία προστατευόμενων άγριων πτηνών προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης.
Επίσης, είναι λάθος το γεγονός ότι στο τέλος του ντοκιμαντέρ φαίνεται να «δικαιολογείται» αυτή η παράνομη δραστηριότητα για λόγους «παράδοσης» και «κουλτούρας».
Η παράνομη παγίδευση, θανάτωση και εμπορία προστατευόμενων άγριων πτηνών είναι ένα σοβαρότατο έγκλημα, το οποίο στρέφεται ενάντια στην άγρια ζωή και την βιοπικιλότητα του νησιού μας, καθώς επίσης και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα όλων μας», σημειώνει ο κ. Παπαστυλιανού.

Γίνεται δε αναφορά στο γεγονός ότι προκειμένου να διαφύγουν της κυπριακής αστυνομίας και των ακτιβιστών, οι παράνομοι κυνηγοί έχουν μεταφέρει τις...δουλειές τους στις βρετανικές βάσεις, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος μεταξύ υπέρμαχων και μαχητών κατά της πρακτικής.

«Οι παγιδευτές πουλιών δραστηριοποιούνται και στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με δίχτυα όσο και με ξόβεργα, ενώ εδώ υπάρχουν τα εστιατόρια που σερβίρουν παράνομα τα αμπελοπούλια, τροφοδοτώντας έτσι τη ζήτησή και κατανάλωση τους.

Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν άμεσα μία πολιτική μηδενικής ανοχής ενάντια στην παράνομη παγίδευση, θανάτωση και εμπορία προστατευόμενων άγριων πτηνών, σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε ο κ. Παπαστυλιανού.

Σοκ προκαλεί και η εικόνα ενός αμετανόητου κυνηγού, ο οποίος καλύπτει την ταυτότητά του με τρόπο που παραπέμπει...αλλού, να παραδίδει μαθήματα παγίδευσης, θανάτωσης, αλλά και γευσιγνωσίας αμπελοπουλιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα