Βουλή: Νέα δεδομένα στη νομοθεσία για τα καλλυντικά

Η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα με νόμο κατάργησε την υφιστάμενη νομοθεσία για τα καλλυντικά και θέσπισε νέα ώστε το κυπριακό δίκαιο να εναρμονιστεί με τον κοινοτικό κανονισμό 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα.

Πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τροπολογίες που κατέθεσαν

τα Κινήματα Αλληλεγγύη και Οικολόγοι, με την οποία ρυθμίζεται ότι στο Συμβούλιο Καλλυντικών συμμετέχει ένας εγγεγραμμένος χημικός ή ένας εγγεγραμμένος χημικός μηχανικός, ο οποίος διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο προηγουμένως συμβουλεύεται την Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών ή το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι δύο Τροπολογίες που είχαν τον ίδιο σκοπό υπερψηφίστηκαν, η πρώτη με 28 ψήφους υπέρ 21 εναντίον και 1 αποχή και η δεύτερη με 27 ψήφους υπέρ, 24 εναντίον και 1 αποχή.

Αποχή τήρησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, λόγω επαγγέλματος όπως εξήγησε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας που συζήτησε το νομοσχέδιο, ο νέος νόμος αποσκοπεί στην εκ νέου ίδρυση Συμβουλίου Καλλυντικών, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη σήμανση των καλλυντικών προϊόντων και ρυθμίζει τις εξουσίες των εξουσιοδοτημένων λειτουργών και την επιβολή διοικητικών προστίμων.

Η Ολομέλεια της Βουλής ανέβαλε κατά πλειοψηφία για 15 ημέρες την ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία διασαφηνίζει και εκσυγχρονίζει διατάξεις του νόμου για τους Κτηματομεσίτες. (48 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της αναβολής, 3 εναντίον και ένας τήρησε αποχή).

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου διατύπωσαν αντιρρήσεις στην αναβολή της ψηφοφορίας, η οποία ζητήθηκε από την Αλληλεγγύη ώστε να συζητηθούν και ενσωματωθούν στο κείμενο του νόμου οι τροπολογίες που κατατέθηκαν.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, λέγοντας ότι ουδεμία ένσταση έχει στην αναβολή, παρατήρησε πως είναι η 3η ή 4η αναβολή που δίνεται.

Εξέφρασε την άποψη ότι δόθηκε επαρκής χρόνος και πως είχε αποκομίσει την εντύπωση ότι υπήρξε συνεννόηση και πως οι τροπολογίες αφορούν διαφορετική διατύπωση της ίδιας ουσίας.

Η κ. Μαύρου είπε ακόμα πως οι συνεχόμενες αναβολές εκθέτουν τη Βουλή και τα μέλη της Βουλής και αφήνουν την εντύπωση ότι “υποχωρούμε σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα”.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι γίνεται προσπάθεια κωλυσιεργίας καθώς με τον προτεινόμενο νόμο επέρχεται κατοχύρωση των βοηθών κτηματομεσιτών και είπε πως η διαδικασία των επαναλαμβανόμενων αναβολών προσβάλλει τη Βουλή.

Ο κ. Γεωργίου (ΑΚΕΛ Λεμεσού), παρατηρώντας ότι ο κόσμος που αναμένει μήνες και χρόνια να αποκαταστήσει το επάγγελμα του, βρίσκεται ενώπιον επαναληπτικών αναβολών. “Προκαλούμε το δημόσιο αίσθημα”, πρόσθεσε.

Αναβολή δόθηκε και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου το οποίο ρυθμίζει τη σύσταση και τη λειτουργία των σωματείων και ιδρυμάτων και καταργεί την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των λεσχών.

Η αναβολή ζητήθηκε από τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου, ο οποίος είπε πως μετά τα επεισόδια που συνέβησαν στη Λεμεσό μεταξύ οπαδών, θα πρέπει η Βουλή να διερευνήσει την περίληψη διατάξεων που αφορούν το όργανο ελέγχου και να περιλάβει διοικητικές ποινές για παράνομα αντικείμενα ή άλλες ενέργειες εντός των οικημάτων των σωματείων, περιλαμβανομένης της αναστολής λειτουργίας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει οτιδήποτε να συζητηθεί στην Επιτροπή, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρξουν τροπολογίες για αδικήματα που ρυθμίζονται με τον ποινικό κώδικα.

Είπε επίσης πως το νομοσχέδιο εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής από το 2015 και πως η διαβούλευση για τις διατάξεις του προτεινόμενου νόμου τελούσαν υπό διαβούλευση από το 2012.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι με “τις αναβολές στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε επιρρεπείς σε πιέσεις”.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι το νομοσχέδιο έχει συζητηθεί σε βάθος και πρόσθεσε πως με τις διατάξεις του επηρεάζονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες αγωνιούν για το νέο νομικό πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα