ΥΠΠ: Πιστοποίηση και αναβάθμιση των ΜΙΕΕΚ

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, η πιστοποίηση και αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) σε Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει ότι «η πιστοποίηση έγινε από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και αποτελεί

μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Ανώτερης Εκπαίδευσης».

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα ΜΙΕΕΚ έρχονται να καλύψουν το κενό που άφησε ο τερματισμός της λειτουργίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ) και την αδυναμία ικανοποίησης της αγοράς εργασίας από άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

Πρόσθεσε ότι «το ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων των ΜΙΕΕΚ ξεπερνά ακόμη και το 85% σε πολλά προγράμματα, τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας σε άλλους νέους επιστήμονες, με πολλά ακαδημαϊκά προσόντα, είναι ψηλά».

Ο κ. Καδής είπε ότι τα ΜΙΕΕΚ, ως Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, «προσφέρουν πλέον αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών διετούς διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της φοίτησης στα ΜΙΕΕΚ τυγχάνει αναγνώρισης από Πανεπιστήμια, στα οποία οι απόφοιτοι θα μπορούν πλέον, αν το επιθυμούν, να εγγραφούν για περαιτέρω σπουδές».

Ανέφερε, επίσης, ότι «οι σπουδαστές των ΜΙΕΕΚ, όπως και όλοι οι φοιτητές Ανώτερης Εκπαίδευσης, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διεκδίκηση κρατικής φοιτητικής χορηγίας και κρατικών φοιτητικών επιδομάτων, νοουμένου ότι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις».

Στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη, μίλησε για την εμπειρία της στα ΜΙΕΕΚ η εκπρόσωπος των Σπουδαστών, Στέλλα Στυλιανού, φοιτήτρια του προγράμματος «Γαλακτοκομία – Τυροκομία».

Η κ. Στυλιανού αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρουν τα ΜΙΕΕΚ, γεγονός που καταδεικνύει τον επιτυχημένο σχεδιασμό των προγραμμάτων του και τον επαγγελματισμό των καθηγητών του.

Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία έχει στη διάθεσή της τους απόφοιτους των ΜΙΕΕΚ, που διαθέτουν τεχνικές γνώσεις, πρακτικές δεξιότητες και πλήρη γνώση του αντικειμένου τους, γεγονός που αποδεικνύεται και μέσα από το υψηλό ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασής τους.

Ο κ. Γιώργος Παναγιώτου, απόφοιτος του προγράμματος «Διαχείριση Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων» των ΜΙΕΕΚ, αναφέρθηκε στην άρτια εξειδίκευση των καθηγητών, καθώς και την άρτια υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων και σχεδιαστηρίων των ΜΙΕΕΚ.

Είπε πως «χάρη στο Δίπλωμα των ΜΙΕΕΚ κέρδισε διαγωνισμό των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα της εξειδίκευσής του».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, είπε ότι κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 θα προσφερθούν τα προγράμματα σπουδών: Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο και Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών – Ναυτιλιακά στη Λεμεσό.

Θα προσφερθούν, επίσης, τα προγράμματα: Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών στη Λάρνακα, Ηλεκτρομηχανολογικές – Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία σε Λευκωσία και Λάρνακα, Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες σε Λεμεσό και Πάφο, Γαλακτοκομία – Τυροκομία στη Λευκωσία και Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία στη Λάρνακα.

Αιτήσεις για φοίτηση στα ΜΙΕΕΚ θα γίνονται δεκτές από την Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017 μέχρι και την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού www.moec.gov.cy.

Οι απόφοιτοι Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της σχολικής χρονιάς 2016-2017, θα μπορούν να υποβάλουν το Απολυτήριό τους μέχρι τις 5 Ιουλίου 2017 στο πλησιέστερο Παράρτημα ΜΙΕΕΚ, έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη στη μοριοδότηση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα