Βουλή: Κ. Αερογραμμές και πελατειακό σύστημα

Οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν κατόρθωσαν να αναδιαρθρωθούν αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό και για αυτό ουσιαστικά οδηγήθηκαν σταδιακά στο κλείσιμο, όπως ανέφεραν ο πρώην Γενικός Διευθυντής των ΚΑ την περίοδο 1994-2007 Χρίστος Κυριακίδης και ο πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος των ΚΑ Δημήτρης Πανταζής.

Οι δύο πρώην διευθυντές κατέθεσαν σήμερα τις θέσεις τους ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής της Βουλής

για τις Κυπριακές Αερογραμμές και αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους η εταιρεία δεν κατάφερε να αναδιαρθρωθεί.

Από την άλλη, η Επιτροπή, μέσω τοποθέτησης του Δημήτρη Συλλούρη, ζητά την παράθεση συγκριτικών στοιχείων για τιμές αγοράς και ενοικίασης αεροπλάνων με άλλες εταιρείες του εξωτερικού για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει θέμα με μίζες.

Εντός της Επιτροπής, ο κ. Κυριακίδης ανέλυσε τους λόγους που ο ίδιος θεωρεί ότι οδήγησαν στο να μην εκσυγχρονιστούν και να αναδιαρθρωθούν. Όπως είπε, οι ΚΑ χρησιμοποιούνταν από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις ως όχημα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής παρά ως μια καθαρά αμιγώς εμπορική επιχείρηση με στόχο το κέρδος, έτσι λειτουργούσαν και ζημιογόνα δρομολόγια.

Επίσης, οι διορισμοί των ΔΣ γίνονταν με πολιτικά κριτήρια και οι εκάστοτε Πρόεδροι δρούσαν ως Εκτελεστικοί με τις διευθύνσεις να έχουν περιορισμένο ρόλο, και οι παρεμβάσεις των κομμάτων επηρέαζαν τις αποφάσεις. Ακόμη, το ιδιοκτησιακό καθεστώς συνέτεινε στο κόστος λειτουργίας, καθώς οι συντεχνίες θεωρούσαν τις ΚΑ ως επέκταση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, κερδίζοντας αυξήσεις και αυξάνοντας δυσανάλογα το εργατικό κόστος. Αναπτύχθηκε, όπως είπε, μια κουλτούρα στις ΚΑ δημοσιοϋπαλληλική παρά επιχειρηματική.

Στους ίδιους λόγους αναφέρθηκε και ο κ. Πανταζής, σημειώνοντας πως η ευθύνη δεν είναι μόνο στις συντεχνίες για την αύξηση του εργατικού κόστους, αλλά, επίσης, τις Κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις άφηναν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Ο κ. Πανταζής εξέφρασε την άποψη ότι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, με παράλληλη ορθή αντιμετώπιση των προκλήσεων της ελευθεροποίηση των αερομεταφορών θα ωφελούσε τα μέγιστα για την περαιτέρω πορεία της.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε οι δύο πρώην Διευθυντές εστιάστηκαν ως λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών στο διεθνή ανταγωνισμό, στο ρόλο των συντεχνιών, στις πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις και στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν λειτουργούσε ως εμπορική εταιρεία με στόχο το κέρδος.

Ο κ. Τορναρίτης είπε πως από την αρχή ζήτησε τη συμβολή του κράτους και είχε απευθυνθεί στον Γενικό Ελεγκτή ώστε να διοριστεί ανεξάρτητος εξειδικευμένος διεθνής οίκος για να μελετήσει όλα τα στοιχεία, όλες τις καταθέσεις, τις εκθέσεις και τα πορίσματα που αφορούν τις ΚΑ. Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε τότε την Επιτροπή ότι το κόστος από την πρόσληψη ενός οίκου θα ήταν πολύ ψηλό και έτσι η Επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει.

Ωστόσο, σημείωσε, το πόρισμα της Επιτροπής για τις ΚΑ θα είναι ημιτελές, ψεύτικο, με τα στοιχεία που ζητά ο κ. Συλλούρης. Δεν μπορεί να υπάρξει πόρισμα χωρίς συγκρίσεις τιμών αγορών, ενοικιάσεων αεροσκαφών και εξαρτημάτων με τιμές που αγόραζαν ή ενοικίαζαν άλλες εταιρείες εκείνη την εποχή.

“Για αυτό θα απευθυνθούμε για ακόμα μια φορά και στον Γενικό Ελεγκτή και παντού για να υπάρξει τεχνοκρατική υποστήριξη για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα που θα δικαιώνει τις προσδοκίες του λαού μας”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τορναρίτης είπε πως βεβαίως ευθύνονται και οι πρώην Διοικήσεις και οι Διευθύνσεις των ΚΑ για το κλείσιμο της εταιρείας και είναι για αυτό είναι που θα πρέπει να υπάρξει εξειδικευμένη μελέτη.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε αυτό που επιβεβαιώνεται κάθε φορά είναι πώς δεν θα βρεθεί ένας και μόνο λόγος που οδήγησε στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Είναι πάρα πολλοί οι λόγοι και για αυτό καθίσταται δύσκολος ο ρόλος της Ad Hoc Επιτροπής της Βουλής, απαρτιζόμενη από μια ομάδα βουλευτών και χωρίς τη τεχνογνωσία και την πρόσβαση σε στοιχεία.

“Οι λόγοι αφορούν και πολιτικές παρεμβάσεις και λανθασμένες διαχείρισης από ΔΣ και λανθασμένων αγορών και ενοικιάσεων εξοπλισμού και αεροπλάνων, για αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να κρίνουμε αποφάσεις των ΔΣ την ώρα που τις έπαιρναν για όλα αυτά, για τη διαχείριση, για αγορές, για την αύξηση του προσωπικού”, είπε.

Πρόσθεσε πως στην επόμενη συνεδρία η Επιτροπή θα αρχίσει την εξέταση της περιόδου του 1999-2000.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν αξίζει τον κόπο να υπάρξει σπατάλη μερικά ακόμα εκατομμύρια σε ειδικούς και συμβούλους για να καταδείξουν αν έγινε κατασπατάληση στις αγορές και στις ενοικιάσεις, καθώς πολλές φορές τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα. “Μπορούμε όμως να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα πολιτικά μέσω της εξέτασης και του ελέγχου των αποφάσεων των ΔΣ όταν αυτές λαμβάνονταν”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε πως εξακολουθεί να επιμένει στην αρχική του θέση ώστε να βρεθεί τρόπος σύγκρισης των τιμών των αγορών των αεροπλάνων και των εξαρτημάτων από τις ΚΑ με άλλες εταιρείες του εξωτερικού. “Ανεξάρτητα αν μπορεί να αιτιολογηθούν κάποια κόστη, εμείς θέλουμε τη σύγκριση και την αιτιολογία για να την κρίνουμε γιατί κανένας ευθαρσώς δεν θα έρθει να μας μιλήσει για προσωπικά οφέλη και μίζες, έτσι τουλάχιστον να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε σε ποιες περιόδους υποψιαζόμαστε ότι δόθηκαν οι περισσότερες μίζες”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα