Βουλή εναντίον Κυβέρνησης για κοινή φορολογική βάση εταιριών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου δηλώνει την αντίθεσή της στην προωθούμενη πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή βάση φορολογίας εταιρειών και για προωθούμενη Οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) [έγγραφο COM(2016) 683 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής, ώστε το σώμα να εκφράσει την αντίθεσή του προς τις προωθούμενες οδηγίες είτε με γνώμη είτε με αιτιολογημένη γνώμη.

Μέλη της Επιτροπής, σε

δηλώσεις μετά από τη συζήτηση του θέματος την Τρίτη, εξέφρασαν την άποψη ότι για το θέμα θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει βέτο, αν τελικά οι οδηγίες προωθηθούν.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Αγγελος Βότσης είπε ότι με βάση την αρχή της επικουρικότητας και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει δυνατότητα να εκφράσει δικαιολογημένη γνώμη ή γνώμη για προωθούμενα νομοθετικά κείμενα στην ΕΕ.

Ο κ. Βότσης ανέφερε πως ενδεχόμενη υιοθέτηση των δύο οδηγιών θα έχει επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, καθώς θα επηρεάσει το ευέλικτο φορολογικό περιβάλλον που παρέχει στις εταιρείες η Κύπρος.

Αφού διευκρίνισε ότι οι οδηγίες θα εφαρμόζονται σε περιπτώσεις εταιρειών με κύκλο εργασιών πέραν των 750 εκατομμυρίων, είπε πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν την Επιτροπή για τον αριθμό των εταιρειών που θα επηρεαστούν στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να φύγουν εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο εάν αλλάξει η βάση φορολογίας. Είπε, ακόμα, ότι “είχαμε μια παράμετρο ότι και η Βρετανία είχε την ίδια θέση με την Κύπρο, αλλά το Brexit αλλάζει τα δεδομένα”.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι υπάρχει και η δυνατότητα βέτο, είναι καλά πριν μια χώρα κάνει χρήση του βέτο να δημιουργήσει συμμαχία, ώστε να μην είναι μόνο μία μικρή απομονωμένη χώρα που ασκεί αρνησικυρία.

Ο κ. Βότσης, συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι και η Κυβέρνηση θα αντιδράσει, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για τους χειρισμούς που θα ακολουθήσουν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η Βουλή θα πράξει το καθήκον της και θα αποστείλει γνώμη με αναφορά στις συνέπειες που θα έχει στην Κύπρο η υιοθέτηση των οδηγιών.

“Θα είμαστε αρνητικοί, γιατί θα υπάρξουν εξελικτικές συνέπειες”, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του κόμματος του, επειδή, όπως είπε, τυχόν υιοθέτησή τους θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία και είπε ότι εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρνητικό και θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο να διαβιβαστεί αρνητική θέση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι οι δύο προτάσεις οδηγιών βρίσκουν την ΕΔΕΚ κάθετα αντίθετη.

Πρόσθεσε ότι η κυπριακή οικονομία στηρίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, που αποφέρουν έσοδα πέραν του 75% στον κρατικό προϋπολογισμό και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα έχουν ως εργαλείο το ευέλικτο και ελκυστικό κυπριακό φορολογικό περιβάλλον.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι εφαρμογή των οδηγιών θα πλήξει τα έσοδα του κράτους και όλους τους συνδεδεμένους και εξαρτώμενους τομείς της οικονομίας.

Καταλήγοντας, ανέφερε, ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στους Ευρωπαίους εταίρους ότι σε περίπτωση επιμονής θα γίνει χρήση του βέτο.

Τιμολόγηση ΑΗΚ για τους ασθενείς που πάσχουν από κατά πλάκας σκλήρυνση

Ικανοποίηση εξέφρασαν μέλη της Επιτροπής Εμπορίου, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρός της, Αγγελος Βότσης, για την απόφαση που λήφθηκε να εξεταστεί αύριο σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου το θέμα που προέκυψε με ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση, που μπορεί να περιλαμβάνονται στη διατίμηση 08 της ΑΗΚ (έκπτωση 20% στην τιμολόγηση), αλλά δεν περιλαμβάνονται, επειδή δεν είναι μέλη συγκεκριμένου συνδέσμου.

Ο κ. Βότσης σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι η ΑΗΚ τοποθετήθηκε θετικά ως προς τη θέση της Επιτροπής ότι θα πρέπει η παραχώρηση της έκπτωσης να γίνεται με βάση τα ιατρικά πιστοποιητικά και όχι τη συμμετοχή ή όχι του ασθενούς στον Σύνδεσμο.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι υπάρχουν 44.000 δικαιούχοι μειωμένης διατίμησης, αλλά έχουν αποταθεί στην ΑΗΚ και επωφελούνται μόνο 7.000. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, σχολιάζοντας αυτή την ενημέρωση, είπε ότι έχει γίνει παράκληση προς την ΑΗΚ όπως ενημερώσει τους δικαιούχους και πρόσθεσε ότι και η Επιτροπή Εμπορίου θα προσπαθήσει να συμβάλει στο πλαίσιο των τακτικών μηναίων συναντήσεων των μελών της με τους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα