Βουλγαρία και Πορτογαλία κατάσχεσαν 811.000 απομιμήσεις μόδας

Τελωνειακοί από την Βουλγαρία και την Πορτογαλία, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και την Europol, πραγματοποίησαν επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου και των προσπαθειών εισαγωγής παραποιημένων προϊόντων στην ΕΕ μέσω χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Η συνολική εκτιμώμενη αγοραία αξία όλων των εμπορευμάτων που κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης Pirates 1 ξεπέρασε τα 33 εκατομμύρια

ευρώ, υπολογιζόμενη σύμφωνα με τις τιμές της τοπικής αγοράς, ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική Τελωνειακή Υπηρεσία της Βουλγαρίας.

Η κοινή επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 19 Μαΐου, περιλάμβανε Αρχές επιβολής του νόμου από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σερβία, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από την Europol, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), το EUIPO, την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Τελωνειακών Ανατολικών και Νοτιοανατολικών Χερσαίων Συνόρων (CELBET), την Ομάδα Εργασίας Επιβολής του Νόμου «Τελωνεία» και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ασφάλειας.

Τα προϊόντα που κατασχέθηκαν περιλαμβάνουν ρούχα, παπούτσια, τσάντες, πορτοφόλια, ζώνες, γυαλιά ηλίου και άλλα αξεσουάρ που παραβιάζουν περισσότερα από 60 εμπορικά σήματα, καθώς και αρώματα, ηλεκτρικά ποδήλατα και ρολόγια. Κατασχέθηκαν συνολικά 810.995 είδη μόδας προϊόντα απομίμησης και 61.246 πλαστές ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι απομιμήσεις, συνήθως φθηνότερες από τα αυθεντικά προϊόντα και χαμηλότερης ποιότητας, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και να υπονομεύσουν την νόμιμη αγορά.

Μαζί με τα προϊόντα απομίμησης, οι αρχές κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων, υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων, αδήλωτα χρυσά και ασημένια κοσμήματα, φαρμακευτικά προϊόντα, πάνω από 250 κιλά μαριχουάνας και 59 πυροβόλα όπλα, γεγονός που είναι ενδεικτικό του πολυδιάστατου εγκληματικού χαρακτήρα της διασυνοριακής παράνομης δραστηριότητας.

Σχεδόν 30% των εμπορευμάτων που κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης ήταν αποτέλεσμα της ενεργού συμβολής Βούλγαρων τελωνειακών υπαλλήλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα