Βολιδοσκοπήσεις Όλμπράϊτ για επενδύσεις στην Κύπρο

Την Κύπρο επισκέπτεται αυτές τις μέρες η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ματλίν Ολμπράϊτ η οποία δραστηριοποιείται, μετά την αφυπηρέτησή της, σε εταιρείες επενδύσεων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στα ηλιοθερμικά πάρκα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο νησί.

Η κ. Ολμπράϊτ, η οποία διετέλεσε ΥΠΕΞ από το 1997 ως το 2001, η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συναντήθηκε το πρωί με τον Υπουργό Γεωργίας

και ανάλογες συναντήσεις επρόκειτο να έχει και με τους Υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

Η συνάντηση με τον Νίκο Κουγιάλη κράτησε κάτι περισσότερο από μια ώρα και ο Υπουργός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η επίσκεψη της κ. Ολμπράϊτ στόχο έχει την προώθηση κάποιων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ιδιαίτερα από ηλιοθερμικά πάρκα.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι η Κύπρος στηρίζει τη δημιουργία τέτοιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και τα δύο μεγάλα ηλιοθερμικά έργα, αν κατασκευαστούν, θα βοηθήσουν παρά πολύ την Κύπρο στο να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ που αφορούν την μείωση των ρύπων αερίων του θερμοκηπίου αλλά και την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εξήγησε ότι είναι κάτι που σχετίζεται και με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα υπογραφεί την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

“Από κει προκύπτουν και άλλες υποχρεώσεις για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2050 όπου πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά όλες οι υπηρεσίες του κράτους προς αυτήν την κατεύθυνση γι αυτό και είπα προηγουμένως ότι η επίσκεψη της κ. Ολμπράϊτ και ο σκοπός κυρίως, είναι πολύ θετικά για την Κύπρο”, ανέφερε ο Υπουργός.

Οι επενδύσεις θα γίνουν από αμερικανικά επενδυτικά ταμεία τα οποία στηρίζουν αυτά τα έργα και στηρίζουν και τις εταιρείες που θα τα κατασκευάσουν. Η μία εταιρεία είναι Σουηδική και μαζί με την κ. Ολμπράϊτ πρόκειται να κατασκευάσουν το ένα ηλιοθερμικό πάρκο, εξέλιξη την οποία ο Υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα