Βοήθεια από το ΣΑ για συμμόρφωση της Τουρκίας

Την συνδρομή του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αφεθεί ελεύθερος ο παρανόμως κρατούμενος από τις τουρκικές αρχές, δικαστής Αϊντίν Σεφά Ακάι, ζητεί ο πρόεδρος του Διεθνούς Μηχανισμού Ποινικών Δικαστηρίων, Τεοντόρ Μερόν.

Ο Διεθνής Μηχανισμός ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το 2010, για να επιληφθεί τα εναπομείναντα ζητήματα των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα και οι δικαστές μέλη του – όπως ο Αϊντίν Σεφά Ακάι - απολαμβάνουν διπλωματικής ασυλίας, την οποία οφείλουν να σέβονται όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ.

O

Αϊντίν Σεφά Ακάι συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου από τις τουρκικές Αρχές, με την κατηγορία ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στην επιστολή του προς το ΣΑ – που κυκλοφόρησε την Πέμπτη ως επίσημο όργανο του διεθνούς οργανισμού – ο Τιοντόρ Μαρόν ενημερώνει το σώμα ότι «η Τουρκία απέτυχε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της υπό το άρθρο 28 του κανονισμού του Μηχανισμού να συνεργαστεί με τον Μηχανισμό και να συμμορφωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην δικαστική εντολή που εκδόθηκε από τον Μηχανισμό».

Στην επιστολή του ο Τιοντόρ Μαρόν αναφέρει ότι στις 5 Οκτωβρίου ενημέρωσε εγγράφως τον πρόεδρο του ΣΑ για τη σύλληψη του Τούρκου δικαστή, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου, μέχρις στις 6 Μαρτίου που εξέδωσε απόφαση που βρίσκει την Τουρκία μη συμμορφωθείσα προς τις εντολές του Μηχανισμού, η τουρκική κυβέρνηση απέφυγε ακόμη και να παρευρεθεί στις ακροάσεις, ή να απαντήσει.

«Λυπούμαι βαθύτατα ως πρόεδρος του Μηχανισμού γιατί έχουν παρέλθει πλέον των πέντε μηνών από την αρχική σύλληψη και κράτηση του Δικαστή Ακάι, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει υπό κράτηση, παρότι έχει διπλωματική ασυλία από τα Ηνωμένα Έθνη και την νομικά υποχρεωτική έκδοση διαταγής από μέρους του Μηχανισμού για την απελευθέρωσή του», αναφέρεται.

«Περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία ότι, με την υποστήριξη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το θέμα μπορεί να επιλυθεί άμεσα, σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με το καταστατικό και τις υποχρεώσεις όλων των κρατών μελών βάση του ψηφίσματος 1966/2010 του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό ο Μηχανισμός να επιτελέσει δίκαια, ανεξάρτητα και ταχέως την απαραίτητη εντολή που του έχει ανατεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας», καταλήγει η επιστολή του δικαστή Τιοντόρ Μαρόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα