Βιώσιμη οικονομία & αειφόρα ανάπτυξη προσβλέπει το ΑΚΕΛ

Mε μια νέα βιώσιμη οικονομία, χωρίς κοινωνικές αδικίες, ανισότητες και ανισορροπίες προσβλέπει το ΑΚΕΛ, το οποίο φιλοδοξεί, παράλληλα, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία ενός μέλλοντος με δίκαιη και αειφόρα ανάπτυξη, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στη Λεμεσό, στο πλαίσιο συζητήσεων που εγκαινίασε

το κόμμα για την οικονομία με παραγωγικές δυνάμεις του τόπου , ο κ. Κυπριανού είπε πως η οικονομία μας σήμερα φαίνεται, όντως, να σταθεροποιείται και να βελτιώνει τους δείκτες της, "συνεχίζει, ωστόσο, να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο μιας διακυβέρνησης που έχει ξεχάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και πορεύεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μεσομακροπρόθεσμων κινδύνων που εγκυμονεί το κληρονομημένο από το παρελθόν παραγωγικό μας μοντέλο".

"Η νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας λιτότητα που εξακολουθεί να επιβάλλεται στην κοινωνία μας, οδηγεί σε πολύ μεγάλες ανισότητες και αδιέξοδες καταστάσεις", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι το εισόδημα των εργαζομένων πλήττεται, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται, το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και το βιοτικό επίπεδο συνεχίζει την καθοδική του πορεία.

Ανέφερε πως η αγοραστική δύναμη, "όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των μέχρι πρότινος ανερχόμενων μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων, εξασθενίζει καθημερινά, τα δάνεια πνίγουν τα νοικοκυριά, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα ποσοστά απασχόλησης είναι καθηλωμένα στα αντίστοιχα του 2014".

Μεταξύ άλλων, ο Άντρος Κυπριανού υποστήριξε πως οι κοινωνικές δαπάνες περιορίζονται στο ελάχιστο, οι αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους παραμένουν στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου και ο ρόλος των τραπεζών ουσιαστικά ακυρώνεται, αφού αδυνατούν ή αρνούνται να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και επενδυτικές δράσεις.

"Το μέλλον των συντάξεων είναι αβέβαιο, το παρόν του συστήματος υγείας τραγικό, καμιά σοβαρή δημόσια επένδυση δεν πραγματοποιείται και οι πλείστες των ιδιωτικών επενδύσεων έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα", συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, "που αποτέλεσαν για την Κυβέρνηση την πανάκεια για την έξοδο από την κρίση", ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτές "ναυάγησαν στο λιμάνι Λεμεσού".

θετική εξέλιξη ο γ' γύρος αδειοδότησης

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, καθώς και την παρουσία μεγάλων εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και ευχήθηκε όπως "οι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού περί επιθετικών, δηλαδή εντατικών, προγραμμάτων γεωτρήσεων που θα ζητήσει η κυβέρνηση από τις εταιρείες, να γίνουν πραγματικότητα και να μην εντάσσονται κι αυτές στον προεκλογικό αγώνα που έχουν εισέλθει οι κυβερνώντες".

Η ενέργεια είναι τομέας με τεράστιες προοπτικές, ανέφερε, και εκφράζοντας την προσδοκία του κόμματος του για εμπορική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που να συμβάλει προς όφελος της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, εκτίμησε πως "με άλυτο το Κυπριακό η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα είναι πολύ δύσκολη".

Υπογράμμισε, ακόμη, πως το ΑΚΕΛ έχει αναγνωρίσει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν για την εξέλιξη που είχαν τα οικονομικά μας πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν, απορρίπτοντας, παράλληλα, τις κατηγορίες πως "η Αριστερά ενδιαφέρεται για την ανακατανομή του πλούτου αδιαφορώντας για την παραγωγή του" και την "υποτιθέμενη αντιπαλότητα του ΑΚΕΛ με την επιχειρηματικότητα".

Το μέλλον της οικονομίας

Στην ομιλία του, ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως "ο εφησυχασμός για το μέλλον της οικονομίας, υποβαθμίζει τους ορατούς κινδύνους και συγκαλύπτει τα δομικά προβλήματα που απειλούν το παραγωγικό μας μέλλον" και ότι "πρέπει να πάρουμε μια κοινή απόφαση για ρήξη με όλες τις αντιλήψεις, τις πολιτικές, τις πρακτικές, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές που συσσώρευσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και που σήμερα εμποδίζουν τον επανασχεδιασμό της με όρους ευημερίας και βιωσιμότητας".

Διερωτήθηκε πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν εφευρίσκει νέες, εξυπνότερες και ανθεκτικότερες στο χρόνο μορφές δημιουργίας νέου πλούτου, ακόμα κι αν οι δείκτες της οικονομίας μας εξακολουθήσουν να βελτιώνονται χάρις, κυρίως, στα έσοδα του τουρισμού, το ψηλό επίπεδο υπηρεσιών και την αναθέρμανση της οικιστικής ανάπτυξης".

Αν και η επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό θα προσφέρει, όπως είπε, νέες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εκτιμά πως και πάλι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου μεγαλύτερης αυτάρκειας και πολυεπίπεδης, ισορροπημένης, φιλικής προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του ανάπτυξης.

"Γιατί πώς αλλιώς μπορούμε να ελπίζουμε στην έλευση μιας νέας εποχής, αν δεν αποφασίσουμε να σχεδιάσουμε μια νέα βιώσιμη οικονομία χωρίς κοινωνικές αδικίες, ανισότητες και ανισορροπίες που θα υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά της;", διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.

Τέλος, ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμβάλουν στο διάλογο με τις παρατηρήσεις και τις απόψεις τους, με σκοπό την παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων για συγκεκριμένες δράσεις και στόχους.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα